Közélet

Emléktáblát kap szülőházán Zsigmond Vilmos

Emléktáblát kap szülőházán Zsigmond Vilmos

2016. május 11., szerda
Emléktáblát kap szülőházán Zsigmond Vilmos
kultbiz008kf

Szerdai ülésén döntött a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság: még idén júniusban mészkő emléktáblát helyeznek el az Oscar-díjas operatőr alsóvárosi szülőházán. Megtárgyalták a szegedi intézetvezetői pályázatokat is, a KLIK Kisteleki Tankerületének jelenlegi igazgatóját egyedüliként Hüvös László támogatta.

A bizottság szerdai ülését hosszabb időre csak az intézetvezetői pályázatok működtetői véleményezései akasztották meg.

Faragó Klára

, a KLIK Kisteleki Tankerületének igazgatója a gimnázium jelenlegi intézményvezetője és a iskola egyik angoltanára mellett, pályázott ugyan a Deák-gimnázium igazgatói posztjára, a bizottság azonban érvénytelennek találta azt, mert hiányoztak a büntetlen előéletet igazoló dokumentumai.

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit

, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szegedi tankerületének vezetője felhívta a bizottság tagjainak figyelmét: az erkölcsi bizonyítvány igénylését igazoló feladóvevény csatolása nem formahiba, a tankerület feladata, hogy mindhárom pályázó anyagát elbírálja. Faragó Klárát a nevelőtestület és az alkalmazottak, összesen 76-76 szavazó, nem támogatták, az alkalmazottaktól mindössze egy szavazatot kapott. A gimnáziumban

Gáspár Róbert

kapta a legtöbb nevelőtestületi és alkalmazotti szavazatot, ő jelenleg angoltanárként dolgozik az intézményben.

Kozma József

(MSZP) elnök megjegyezte, a bizottság olyan pályázót támogasson, aki élvezi a nevelőtestület bizalmát, Faragót - függetlenül a jogi helyzettől - ezért nem támogatta. A kisteleki tankerület jelenlegi igazgatója mellett egyedül

Hüvös László

(KDNP) szavazott igennel. A bizottság a Deák-gimnázium esetében végül 5 igennel és 1 tartózkodással Gáspár Róbert, és ugyanígy

Kis Gábor

támogatottságáról döntött. A Radnóti-gimnázium igazgatói székére csak egy pályázó volt,

Gál Béla

, aki a jelenlegi vezető, továbbá az Alsóvárosi Általános Iskola, a Gedói Általános Iskola és az újszegedi Gregor József Általános Iskola élére is csupán egyetlen pályázat érkezett. Az Alsóvárosi Általános Iskola élére

Tibai József

, a Gedói Általános Iskola igazgatói székére

Gyurikné Vass Angéla

, a Gregor József Általános Iskola élére pedig

Pocsai Blanka

nyújtott be pályázatot. Az idén január 1-jén kaliforniai otthonában elhunyt

Zsigmond Vilmos

Oscar-díjas operatőr, Szeged díszpolgárának emléktáblájáról is döntött a kulturális bizottság. Az operatőr, aki 1956-ban elhagyta az országot, 2004-ben lett a város díszpolgára, a Belvárosi mozi egyik terme ma is őrzi a nevét. A szegedi filmművész mészkő emléktábláját szülőházán, az alsóvárosi Dobó utca 41. alatt helyezik ki június 16-án. Két tartózkodás mellett elfogadták az óvodai csoportlétszámok bővítését is.

Kardos János

irodavezető ismertette: 25 óvodában javasolják a létszámtúllépést, vagyis az egy vagy több csoportban történő 20 százalékos létszámbővítést, a sajátos nevelési igényű gyerekek (akik kettes és hármas szorzóval számolandók) miatt. Megjegyezte, így sem biztos, hogy a csoportokban meghaladják a maximális létszámot, a jelenlegi beiratkozási adatok szerint ugyanis 50 fővel kevesebb lesz az óvodás, mint tavaly.

Bartáné Tóth Mária Magdolna

, az SZMJVÖ Óvodák Igazgatóság igazgatója hozzátette, az átlaglétszám 23 fő lesz az ovikban, három intézményben azonban jelentős a túljelentkezés, mégpedig a Galamb, az Építő és a Garam utcaiakban. Akiket már nem tudnak fogadni, szerinte a környező óvodák egyikében kaphatnak helyet. Az idegenforgalmi keret pályázatainak elbírálásánál Kozma József javaslatára a Gasztroszínház hétvégére szánt összeget, melyhez az Art Hotel Plusz kft. 500 ezer forintos támogatást kért, 250 ezerre csökkentették. A fennmaradó több mint 110 ezer forintot az I. Gyermeknapi Piknik, vagyis a Tisza Expo Zrt. újszegedi rendezvényének szervezésére ítélték meg, a cég így a megpályázott 500 ezer forint helyett 410 ezret kap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.