Közélet

Újra felállítják a vásárhelyi Kossuth téren a Szabadka előtt kidöntött határkövet

Újra felállítják a vásárhelyi Kossuth téren a Szabadka előtt kidöntött határkövet

2016. április 29., péntek
Újra felállítják a vásárhelyi Kossuth téren a Szabadka előtt kidöntött határkövet
Delvideki_oromunnep_Kossuth_ter_20160501_

Több mint tízezer ember fogadta Hódmezővásárhely főterén 1941. májusának első napján a Délvidékről visszatérő alakulat katonáit. A Történelmi Vitézi Rend szervezésében május 1-jén 10 órakor, a Kossuth téren idézik meg a 75 évvel ezelőtti eufória pillanatait: a Városi Fúvószenekar zenekari kíséretében állítják fel a huszárszobor talapzatához az E 497-es sorszámú határkő mását.

1941 áprilisában a Vásárhelyen állomásozó Magyar Királyi Hunyadi János 9. Honvéd Gyalogezred III. zászlóaljának katonái is részt vettek a trianoni diktátum által elcsatolt Bácska, valamint a Drávaszög, a Muraköz és a Muramellék, összefoglaló nevén a Délvidék felszabadításában. A honvédek '41 május elsején tértek vissza állomáshelyükre. A hazatérő katonákat már az algyői hídnál fogadták, s egészen a Kossuth-térig kísérték négy diadalkapu alatt Kopáncs, Kishomok és Vásárhely lakosai. A korabeli leírások szerint annyi virágot még soha nem láttak Vásárhelyen, hiszen bokáig járt az orgonában a város közönsége és a hős fiúk csapatait valósággal virágerdővel árasztotta el. A Szabadkát elfoglaló vásárhelyi katonák elhozták a 22 esztendős trianoni határkövet és elhelyezték a Kossuth téri Hősi emlékmű elé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.