Közélet

Közel 100 padot újítanak fel Szegeden, a Széchenyi tér már kész

Közel 100 padot újítanak fel Szegeden, a Széchenyi tér már kész

2016. április 30., szombat
Közel 100 padot újítanak fel Szegeden, a Széchenyi tér már kész
szechenyi_ter_padok001kf

Közel 100 szegedi, úgynevezett Pirk padot újít fel a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. A Széchenyi téri ülőalkalmatosságok már megújultak, legközelebb a Dóm téri padokat szépíti meg a cég.

A padok felújítása városszerte elkezdődött, márciusban a Gutenberg utcában 40 ülőalkalmatosság alkatrészeit újította fel kompletten a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Az úgynevezett Pirk padokból 70 darab már kész a Széchenyi téren, azonban Szeged-szerte közel 100 pihenőhelyre vár még megújulás. "Gyakorlatilag új padokat kap a város. A régi fa részeket teljesen leselejtezzük, vadonatúj borovifenyő lécezéssel, korszerű többrétegű lazúrfesték bevonatrendszerrel újítjuk fel az ülőfelületeket. A vasöntvény padlábak ugyan megmaradnak, azonban azokat is szétszereljük, szemcseszórással teljesen fémtiszta felületet kapunk, ezt pedig fémhez való, kopásálló, öntisztuló fényes festékbevonattal látjuk el. Így a felület tartósan bírja a folyamatos igénybevételt, a téli-nyári használatot. A tapasztalatok szerint az alkalmazott technológiával 3-4 évig nem lesz vele további munkánk" - avatta be portálunkat a részletekbe

Makrai László

, a környezetgazdálkodási cég ügyvezető igazgatója.

szechenyi_ter_padok003kf

Az igazgató elmondta, a padrongálás visszatérő probléma, a cég munkatársai szabadítják meg az ülőalkalmatosságokat a graffitiktől, a matricáktól és a rágógumiktól. Utóbbi egyébként komoly kihívást jelent, mivel a rágót csak csiszolással lehet eltávolítani. Makrai László hozzátette, a környezetgazdálkodási cég a balesetveszélyes padokat haladéktalanul megjavítja. A közel 100 pad felújítása darabonként 60 ezer forintba került, az eljárással azonban így is spórolt a cég, hiszen egy új Pirk pad hozzávetőleg 80-100 ezer forint lenne - a szállítási és összeszerelési költségek nélkül. "A város összes padjára az önkormányzattól megigényelt keret 11,3 millió forint, tavaly 8 millió forintot kaptunk fenntartási célra" - mondta az igazgató, hozzátéve: a lakosok észrevételire is számítanak, a társaság ügyfélszolgálatán személyesen és telefonon is felveszik a rongálással kapcsolatos bejelentéseket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.