Közélet

Kiválóan dolgoztak a Csongrád megyei polgárőrök

Kiválóan dolgoztak a Csongrád megyei polgárőrök

2016. április 12., kedd
Kiválóan dolgoztak a Csongrád megyei polgárőrök
megnyito csmpsz

Április 9-én a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tanácstermében tartották a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség küldöttgyűlését.

Az eseményen megjelent

Túrós András

, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke,

Fekecs Dénes

, a szervezet gazdasági elnökhelyettese,

Gulyás Zsolt

ezredes, a megyei rendőrfőkapitány helyettese,

Szilasi Horváth Jenő

ezredes, a határrendészeti osztály vezetője,

Horváth Zoltán

alezredes, a polgárőrség összekötője,

Vas Péter

, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársa,

Szabó Előd

, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) munkatársa,

Fróman Gábor

, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) elnökhelyettese,

Gyarmati Sándor

, az OPSZ felügyelő bizottság elnökhelyettese, továbbá kapitányságok vezetői és a határrendészeti kirendeltségek vezetői.

Batiz István

, a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy a tervezett feladatokat elvégezték. A 2015-ös évre jellemző volt, hogy bizonyos területeken elváráson felül teljesítettek a polgárőrök. Így volt és van ez jelenleg is, hisz a Csongrád megyei polgárőrök a déli határ mentén aktívan részt vesznek a migrációs helyzet kezelésében. "Teljességgel egyetérthetünk az OPSZ elnökének, Túrós Andrásnak a 2015. évet előzetesen értéklelő ünnepi elnökségi ülésén elhangzott szavaival. Ásotthalom, Mórahalom, Röszke és a szegedi polgárőrök a hétköznapok hőseivé váltak. Köszönet illet minden polgárőrt, mert tavasztól tapasztalható volt, hogy a rendőrkapitányságokról folyamatosan elvezényelték a rendőröket. A településeken pedig fontos volt, hogy a polgárőrök be tudtak segíteni a rend, a közbiztonság fenntartásában. A közterületi járőrszolgálatok száma megnövekedett, akadt olyan nap, hogy egyfolytában 18-20 óra szolgálatot teljesítettek a polgárőreink. Példaértékű összefogás volt 2015-ben, a megyében önkéntes szolgálatot ellátó polgárőrök, a rendőrség és az önkormányzatok közt" - fogalmazott Batiz István. Kiemelte: egyre inkább a minőségi polgárőrsé jegyei fedezhetők fel a megyében is. "Tisztességgel teljesítettük önként vállalt feladatainkat, sikeres évet zártunk" - tette hozzá.

Magyari Béla

, a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség tiszteletbeli elnöke hozzászólásában elmondta, hogy a megyei szövetség a 25 éves évfordulóját is ünnepli ezen a közgyűlésen, hiszen 25 éve ebben az épületben, a kistanácsteremben 16 egyesület alapította meg szövetséget, amikor is őt választották meg elnöknek. Végül 19 évig volt a szövetség elnöke.

Gulyás Zsolt

kijelentette, hogy a rendőrség legfontosabb stratégiai partnere a polgárőrség. Ma már a közterületi szolgálatban levő rendőr mellé képes a polgárőrség egy-egy polgárőrt állítani, ami egy óriási értéknek számít. Amit a polgárőrök tesznek, azért a rendőrség köszönettel tartozik, hiszen a polgárőrök hétköznapi hősök, szabadidejükben a közbiztonságért sokat tesznek. Nagyon fontos kiemelni, hogy a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság életében a migráció egy súlyos probléma volt, de konszolidálódott a helyzet, jelen esetben is a rendőrök teszik a dolgukat a határ mentén. A mélységben levő településeken a polgárőrök pótolták azt a hiányt, amit a rendőrök elvezénylése okozott, így közbiztonsági deficit nem keletkezett. Megemlítette még, hogy a tavalyi évben a bűnesetek száma csökkent, és ebben benne van a polgárőrök munkája is. A rendőrség ebben az évben is számít a polgárőrök munkájára. Fontos feladat a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelése és a bűncselekmények számának csökkentése. Nagyon fontos az is, hogy a baleset megelőzésben és a bűnmegelőzésben továbbra is számít a rendőrség a polgárőrökre. Túrós András beszédében kifejtette, hogy a Csongrád megyei polgárőrök kitűnően, kiválóan teljesítenek. "Magyarországnak és a rendőrségnek óriási szerencséje van, hogy van egy olyan speciális civil szervezete, mint a polgárőrség, amely önkéntesekből áll és a biztonság érdekében tesz" - mondta az országos szövetség elnöke. Köszönetét fejezte ki a megyei polgárőröknek az elmúlt évi munkájukért, különös tekintettel a migrációban végzett munkájukért. Példaképül állította az egész megyét már két országos rendezvényen is, különös tekintettel a röszkei, az ásotthalmi, a mórahalmi, a domaszéki és a szegedi polgárőrök hősies helytállására. Az OPSZ tavaly, amiben tudott, segítette az egyesületek munkáját eszközökkel, anyagi és erkölcsi támogatásokkal. Többször is meggyőződött erről a fantasztikus munkáról - mondta az elnök. "Legyetek büszkék arra, hogy Csongrád megyében a rendőrséggel, katonasággal együttműködve az itt lévő polgárőrök megvédték az országot a migránsoktól" - zárta gondolatait az elnök. A küldöttgyűlésen újból megválasztották a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöki posztjára Batiz Istvánt, majd kitüntetéseket adtak át.

Polgárőr érdemkereszt arany fokozata kitüntetésben részesült:

- Ács Sánta Imre, a Zsombói Polgárőr Egyesület tagja, - Szabó István, a Csanádpalotai Polgárőr Egyesület tagja, - Rózsa János, a Mártély Polgárőr Egyesület tagja, - Szabó János, a Tápéi Polgárőr Egyesület tagja.

Polgárőr érdemkereszt ezüst fokozata kitüntetésben részesült:

- Csonka Imre, a Kiskundorozsmai Polgárőr Egyesület tagja, - Dancsó János, a Szentesi Polgárőr Egyesület tagja, - Battancs Erika, a Mórahalom Polgárőr Egyesület tagja, - Gyuris Ernő, a Bordányi Polgárőr Egyesület tagja.

Polgárőr érdemkereszt bronz fokozata kitüntetésben részesült:

- Kollár Mihál, a Gyálaréti Polgárőr Egyesület tagja, - Lantosné Kovács Veronika, a Mindszenti Polgárőr Egyesület tagja, - Bánóczki József, az Öttömösi Polgárőr Egyesület elnöke, - Csikota Antal, a Királyhegyesi Polgárőr Egyesület elnöke, - Víghné Somodi Rita, a Szegvári Polgárőr Egyesület tagja.

A rendőrség munkájának segítése terén kifejtett kimagasló tevékenységéért elismerésben részesült:

- Tóth Zoltánné, a Szeged-Tápé Polgárőr Egyesület elnöke, - Vas Tibor, a Földeák Polgárőr Egyesület elnöke, - Szula Ferenc, a Hódmezővásárhely Polgárőr Egyesület elnöke.

Kimagasló polgárőr tevékenység végzéséért jutalomba részesült:

- Battancs Erika, a Mórahalom Polgárőr Egyesület tagja, - Bata Szilveszter, a Sándorfalva Polgárőr Egyesület tagja, - Hegedűs Zoltán, a Kübekháza Polgárőr Egyesület elnöke, - Dékány Péter, a Balástya Polgárőr Egyesület elnöke, - Jakus István, a Pusztamérges Polgárőr Egyesület elnöke.

Az elmúlt években végzett kimagasló polgárőr tevékenységéért emléktárgy elismerésben részesült:

- Becsei Csaba, a Szeri Polgárőr Egyesület tagja, - Bereczki Lajos, a Mindszent Polgárőr Egyesület elnöke, - Gilinger István, a Szentesi Polgárőr Egyesület elnöke, - Maczelka István, a Hódmezővásárhelyi Polgárőr Egyesület tagja, - Privóczki Zoltán, a Szegvári Polgárőr Egyesület elnökhelyettese, - Kucsora Péter, a Csengele Polgárőr Egyesület tiszteletbeli elnöke, - Székely Ferenc, a Szentesi Polgárőr Egyesület tagja, - Szelják Mihály, az Árpádhalmi Polgárőr Egyesület tagja, - Szőke László, a Királyhegyesi Polgárőr Egyesület tagja, - Tóth Vilmos, a Baksi Polgárőr Egyesület elnöke,

A huzamosabb időn keresztül kifejtett kimagasló polgárőr tevékenység ellátásáért asztali emléktárgy elismerésben részesült:

- Patkós Zsuzsanna, a Nagymágocs Polgárőr Egyesület tagja, - Adai Simon Tibor, a Zsombó Polgárőr Egyesület tagja, - Adamik István, a Zákányszék Polgárőr Egyesület elnöke, - Béres András, a Csengele Polgárőr Egyesület tagja, - Dezső Ernő, a Hódmezővásárhely Polgárőr Egyesület tagja, - Guvat Zoltán, az Újszeged Polgárőr Egyesület elnöke, - Kácsor Péter, a Kistelek Polgárőr Egyesület elnöke, - Kövecs Mihály, a Szeged-Tarján Polgárőr Egyesület tagja, - Krisztin Gábor, a Rúzsa Polgárőr Egyesület elnöke, - Szentmiklósi Gábor, a Csanádpalota Polgárőr Egyesület elnöke,

A 2015. évben végzett kimagasló munkájának elismeréséül oklevelet vehetett át:

- Battancs Erika, a Mórahalom Polgárőr Egyesület tagja, - Igaz Béláné, a Gyálarét Polgárőr Egyesület tagja, - Mesch Györgyné, a Kiskundorozsmai Polgárőr Egyesület tagja, - Horváth Erika, a Makó Polgárőr Egyesület tagja, - Apjok Katalin, - Kovács József, a Baks Polgárőr Egyesület tagja, - Lőkös József, a Földeák Polgárőr Egyesület tagja, - Molnár Jenő, a Tiszasziget Polgárőr Egyesület elnöke, - Gémesi Sándor, a Pitvaros Polgárőr Egyesület tagja, - Turó István, a Röszke Polgárőr Egyesület elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.