Közélet

Brüsszeli robbantások: egy terroristacsoport újabb tagját fogták el

Brüsszeli robbantások: egy terroristacsoport újabb tagját fogták el

2016. április 9., szombat
Brüsszeli robbantások: egy terroristacsoport újabb tagját fogták el

A pénteki rendőrségi akciósorozatban a Sharia4Belgium terroristacsoport újabb tagját fogták el a hatóságok - közölte a szövetségi ügyészség szóvivőjére hivatkozva a flamand nyelvű VRT belga állami televízió szombaton.

Az ügyészség szerint a pénteki rendőrségi akciósorozatban összesen hat embert vettek őrizetbe a hatóságok, köztük az antwerpeni Sharia4Belgium egyik tagját,

Bilal el-Makhoukhit

, akinek a terrorista csoportban betöltött szerepét még vizsgálják. Az idén januárban a csoport négy tagjára, vezetőjükre és két másik tagra jogerősen 12 év börtönbüntetést és súlyos pénzbírságot szabtak ki, negyedik társuk pedig 4 év börtönt és pénzbüntetést kapott. A csoport harcosokat toborzott Belgiumban a Szíriában küzdő dzsihadisták számára. Szombat kora délután újabb rendőrségi akciót folytattak Brüsszel Etterbeek nevű negyedében, ahol a rendfenntartó szervek speciális egységei mellett mesterlövészek és tűzszerészek is megjelentek. A La Libre Belgique című francia nyelvű napilap szerint az akcióról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a rendőrség egy lakóépületet vizsgált át, a környéket lezárták, a ház valamennyi lakóját evakuálták. A Belga hírügynökség arról számolt be szombaton, hogy megerősítették a rendőrségi jelenéltet a belgiumi Antwerpen egyik bevásárlóközpontjában és egy mozikomplexumban is. Az intézkedés okairól a helyi hatóságok nem árultak el további részleteket. Thierry Werts, a belga szövetségi ügyészség szóvivője péntek késő este tartott sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy Mohamed Abrini, a párizsi terrortámadások egyik fő gyanúsítottja az a férfi, akit pénteken fogtak el Brüsszel Anderlecht nevű negyedében. A további elfogottak személyazonosságáról akkor nem árult el részleteket. Mohamed Abrinit azzal gyanúsítják, hogy a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek egyik kitervelőjének, Salah Abdeslamnak a bűntársa volt. Werts elmondta, hogy Abrini DNS-ét nemcsak abban az autóban találták meg, amelyet a merénylők a novemberben elkövetett párizsi robbantásokhoz használtak, hanem két, Brüsszel Schaerbeek nevű negyedében található lakásban is a párizsi és a brüsszeli terrortámadásokkal összefüggésben tartott házkutatások alkalmával. Thierry Werts azt is megerősítette, hogy még egy embert elfogtak pénteken a Brüsszelben elkövetett merényletekkel összefüggésben. Őt a Maelbeek metróállomásban önmagát felrobbantó Khalid el-Bakraoui társaságában látták. A hatóságok a gyanúsítottat Osama Krayemként azonosították. Vele kapcsolatban az ügyészség szóvivője elmondta, hogy 2015 októberében egy Salah Abdeslam által bérelt autóval a németországi Ulmból hozták Belgiumba. Hozzátette: ő volt az, akit egy áruház belső kamerarendszere rögzített, miközben a repülőtéren elkövetett robbantásos merényleteknél használt táskákat vásárolta meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.