Közélet

Szijjártó: Magyarország érdeke a gazdasági kapcsolatok erősítése Grúziával

Szijjártó: Magyarország érdeke a gazdasági kapcsolatok erősítése Grúziával

2016. március 29., kedd
Szijjártó: Magyarország érdeke a gazdasági kapcsolatok erősítése Grúziával
Szijjártó Péter; DZSANELIDZE, Miheil

A magyar-grúz gazdasági kapcsolatok erősítése Magyarország érdeke, ezt a célt szolgálja, hogy az Eximbank 68 millió dolláros hitelkeretet nyitott, amelyből a magyar és grúz vállalatok együttműködését lehet finanszírozni - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, a magyar-grúz üzleti fórumon.

Szijjártó Péter

kiemelte: a kaukázusi országok komoly lehetőségeket tartogatnak a magyar vállalatok számára, az építőipar, a mezőgazdasági technológiák és a gyógyszeripar területén. Ezért követ el mindent Magyarország annak érdekében, hogy politikailag minden adott legyen ahhoz, hogy a magyar és grúz vállalatok egymással együttműködjenek, erősítsék gazdasági kapcsolataikat - húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter rámutatott: a közvetlen légi összeköttetés, közlekedés már megoldottnak mondható, a két ország között már most is heti kétszer lehet repülni, a Wizz Air pedig egy új légi bázist hoz létre a közeljövőben Grúzia második legnagyobb repülőterén, és ez még könnyebbé teszi a kapcsolattartást a két ország között. Szijjártó Péter szólt arról, hogy a beruházásvédelmi megállapodást a két ország között még várhatóan az idén aláírják, ez az egyezmény megteremti majd a jogi és biztonsági hátteret a két állam közötti együttműködéshez. A tárcavezető kiemelte: Magyarország támogatja Grúziát abban, hogy a vízummentességet minél előbb megkapja az Európai Uniótól, ezáltal is könnyebb lesz a grúz üzletemberekkel a kapcsolattartás. Szijjártó Péter rámutatott: Magyarország támogatja Grúziát, hogy mind az EU-, mind pedig a NATO-integráció esetében megtegye a következő lépést, magasabb szintre lépjen.

Miheil Dzsanelidze

grúz külügyminiszter az üzleti fórumon hangsúlyozta: Magyarország mindig megbízható partnere volt Grúziának, támogatja szuverenitását és területi integritását, továbbá mindig támogatta az ország EU- és NATO-integrációját. A grúz külügyminiszter kiemelte: Grúzia - földrajzi fekvésénél fogva - segítheti a magyar vállalatokat abban, hogy üzleti kapcsolatokat építsenek ki Közép-Ázsia, a Kaukázus országai és Ázsia különböző részei felé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.