Közélet

Szegedi szakértő: nem zárható ki az ISIS terrortámadása hazánk ellen, de nem mi vagyunk a fő célpont

Szegedi szakértő: nem zárható ki az ISIS terrortámadása hazánk ellen, de nem mi vagyunk a fő célpont

2016. március 31., csütörtök
Szegedi szakértő: nem zárható ki az ISIS terrortámadása hazánk ellen, de nem mi vagyunk a fő célpont
Illegális bevándorlás - Röszke

A terrorszervezet vélt, vagy valós jelenlétét szimbolizálhatná egy budapesti támadás. Elsősorban Nagy-Britannia és Oroszország lakói félhetnek.

„Ma Brüsszelre és repterére sújtottunk le, holnap akár Portugália vagy Magyarország is sorra kerülhet” – az al-Wafa, az ISIS médiaszervezete ezzel a címmel üzent a

Washington Times cikke

szerint. A Da’esh

(az ad-Dawlah al-Islāmiyah az Iszlám Állam arab rövidítése, de maga a rövidítés eltipor, viszályt szülőt jelenthet megfelelő hangsúlyozással – szerk.)

már februárban megjelenítette Magyarországot egy videójában, de címben kiemelve most először jelent meg hazánk a terrorszervezet közleményeiben. „Egyedül csak abból a megközelítésből lehet jelentősége vagy célzata egy feltételezett budapesti robbantásnak, hogy Európa egész szegletén érezhető legyen a Da'esh vélt vagy valós jelenléte” – nyilatkozta lapunknak

Fodor István

, a terrorszervezet működését vizsgáló kutató. „Magyarország minden más szempontból teljesen irreleváns ország, hiszen nem erős, jelentős hatalom, s még csak nem is vett rész a térség kolonizációjában. Mindezek mellett az országunk semmiféle súllyal sem rendelkezik a nemzetközi politika asztalán, amely alátámasztaná a realitását annak, hogy a Da'esh itt robbantson” - fogalmazott. Szerinte sem a magyar migrációs politika, sem az iraki és afganisztáni katonai jelenlétünk nem befolyásoló tényező, az előbbi az ország mérete, az utóbbi a résztvevők létszáma miatt.

fodor_istvan01kf

A következő európai merényletet vagy Angliában, vagy Oroszországban várja, azt figyelembe véve, hogy többször figyelmeztették ezeket az országokat a terroristák, illetve mindkét állam múltja és jelene miatt is valószínűsíthető ez. Hozzátette, ezek mellett is van egy minimális esélye annak, hogy nálunk is legyen merénylet, mert nem zárható ki soha egy ilyen esemény megtörténte. Óvatosságra intett a hír hitelességével kapcsolatban is, mivel még nem látta az eredeti szöveget, a dokumentum fordítását végző Middle East Media Research Institute objektivitását pedig érték korábban kritikák. Ezzel szemben valós a terrorszervezet februári propagandavideója, amelyet Fodor István a „minden bizonnyal az eddig készített legimpozánsabb, legerőteljesebb mozgóképüknek” nevezett. Ugyan ebben a videóban mint a Da’esh elleni koalíció résztvevője szerepel az ország, de a kutató úgy látja, ez sem jelent a másik cikkhez képest súlyosabb fenyegetést.

Elsősorban Nagy-Britannia és Oroszország lakói félhetnek.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=622894

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 30.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.