Közélet

NFM: tornatermek, tantermek és tanuszodák épülhetnek az ország számos pontján

NFM: tornatermek, tantermek és tanuszodák épülhetnek az ország számos pontján

2016. március 3., csütörtök
NFM: tornatermek, tantermek és tanuszodák épülhetnek az ország számos pontján

Tornatermek, tantermek és tanuszodák épülhetnek a nemzeti köznevelési infrastruktúrafejlesztési program keretében az ország számos pontján az elkövetkező időszakban.

Boros Anita

, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyonpolitikai államtitkári feladatokat is ellátó helyettes államtitkára csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a 78 projektre 38,7 milliárd forintot fordítanak 2014 és 2018 között. Az idén tornateremre, tantermekre és tanuszodákra egyaránt 2,97-2,97 milliárd forint áll rendelkezésre - jelezte. Hozzátette: 24 tanterem, 5 komplett iskolafejlesztés valósulhat meg, 25 tornaterem és 24 tanuszoda épülhet fel. A program első ütemében szereplő 24 tanterem közül tizet már átadtak (Csanádpalota, Diósd, Dunaharaszti, Dunakeszi, Győrújbarát, Nagykovácsi, Petőfiszállás, Sződ, Telki és Vácduka településeken). Boros Anita tájékoztatása szerint a fennmaradó fejlesztések előkészítése, kivitelezése folyamatban van. A program részeként Budakeszin, Dunakeszin, Fertődön, Geszten és Izsákon komplett iskolafejlesztés valósulhat meg. 25 településen a helyi igényekhez igazodva különböző méretű új tornatermek, illetve tornaszobák létesülnek. A helyettes államtitkár közlése szerint gondot fordítanak a kiszolgáló épületek, öltözők, tornaszerek tárolására alkalmas helyiségek kialakítására is. A tanuszodáknál a kivitelezők kiválasztására irányuló 18 közbeszerzési eljárás hamarosan lezárul, hat esetben az eljárás dokumentációja előkészítés alatt áll. A létesítmények egyemeletes épületek, öltözőblokk-kal és két különböző méretű medencével. A tornatermek és tanuszodák tervezése során fokozott figyelmet fordítottak arra, hogy a kulturális hagyományoknak megfelelő építészeti megjelenésű létesítmények illeszkedjenek a helyi épített környezethez és adottságokhoz - közölte a helyettes államtitkár. A program részét képező beruházások teljes egészében központi költségvetési forrásból valósulhatnak meg, a tervek szerint a 2016/2017-es tanévben valamennyi befejeződik. A kormány 2014 februárjában döntött a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programról, melynek eredményeként hiánypótló beruházások valósulnak meg jellemzően járásközpontokban. A program végrehajtását 2015. április 1-jétől vette át a fejlesztési tárca. A helyettes államtitkár jelezte: a beruházások elsődleges célja a demográfiai változások okozta tanteremhiányok kezelése, a mindennapos testnevelés és az úszásoktatás infrastrukturális feltételeinek biztosítása az iskolások számára. A szaktárca MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a 24 tanterem és a 25 tornaterem építménye önkormányzati tulajdonba, míg a 24 tanuszoda az állam tulajdonába és a Nemzeti Sportközpontok (NSK) vagyonkezelésébe kerül. Az uszodák mindennapos üzemeltetéséről a továbbiakban az NSK gondoskodik, ezzel tehermentesítve az érintett önkormányzatokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.