Közélet

Először választott politikust egy horvát lap az év emberének

Először választott politikust egy horvát lap az év emberének

2016. február 14., vasárnap
Először választott politikust egy horvát lap az év emberének

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfőt választotta a 2015-ös év emberének a Vecernji List legolvasottabb horvát napilap. A 2011 óta létező titulust az újság először ítélte oda politikusnak.

Ebből az alkalomból a Vecernji List vasárnapi számában az államfővel közölt interjút. Kolinda Grabar-Kitarovic mandátumának első évében legnagyobb sikerének a külpolitikában elért áttörést tartotta. "Azt szeretném, ha a horvát külpolitika öntudatosabb és magabiztosabb lenne, és amikor az Európai Unióról (EU) vagy a NATO-ról van szó, alakítanánk a politikát, és kevésbé követnénk másokat" - jelentette ki a politikus. Hozzátetette: az országnak előre kell lépnie, és nem zárkózhat be a kelet-európai világába, az Adria-Baltikum-Fekete-tenger kezdeményezéssel közelednie kell Közép-Európa felé, ahova mindig is tartozott. Grabar-Kitarovic szerint ez nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül kell hagyni a horvát nemzeti érdekeket, úgy mint a horvát emberek jogainak védelmét - főleg Bosznia-Hercegovinában-, a jószomszédi viszony visszaállítását és a nyitott kérdések megvitatását, továbbá a gazdasági együttműködés fejlesztését. Az államfő elmondta: Horvátország számára továbbra is Németország a legfontosabb gazdasági partner, de kiemelte: a visegrádi négyekkel, Lengyelországgal, Csehországgal, Magyarországgal és Szlovákiával, továbbá Szlovéniával és Ausztriával is egyre erőteljesebb az együttműködés. Grabar-Kitarovic a közép-ázsiai és kínai piacon is nagy lehetőségeket lát. Az elnök egyik kulcsfontosságú feladatának a migránsválság kezelését jelölte meg, a szomszédos országokkal együttműködve. Grabar-Kitarovic úgy vélte: ennek kertében első lépésként el kellene távolítani a horvát-magyar és a horvát-szlovén határon korábban megépült kerítést. Ugyanakkor úgy ítélte meg: a menekültválság hosszú távú megoldására még mindig nem született jól definiálható megoldás az EU-n belül. A Vecernji List az elmúlt években olyan horvát állampolgárokat jelölt az év embere címre, akik hozzájárultak ahhoz, hogy javítsanak Horvátország imázsán. 2015-ben Kolinda Grabar-Kitarovic mellett tizenegy másik kiválasztott is esélyes volt a titulusra. A három tagú zsűri döntését ugyanakkor nagyban befolyásolta, hogy Grabar-Kitarovic a független Horvátország első női elnöke, továbbá, hogy mandátuma első évében komoly változásokat hozott az ország külpolitikájában és annak nemzetközi megítélésben. Belpolitikai tevékenysége során a bíráló bizottság kiemelkedőnek ítélte, hogy az államfő a novemberi parlamenti választások után határozottan kiállt álláspontja mellett, miszerint nem a győztes pártot, hanem a parlamenti többséggel rendelkező miniszterelnök-jelöltet bízta meg a kormányalakítással.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.