Közélet

A cirkuszművészetnek a szellemi kulturális örökségi listára kerüléséről egyeztettek szakemberek

A cirkuszművészetnek a szellemi kulturális örökségi listára kerüléséről egyeztettek szakemberek

2016. február 6., szombat
A cirkuszművészetnek a szellemi kulturális örökségi listára kerüléséről egyeztettek szakemberek

A Fővárosi Nagycirkuszban tanácskoztak a magyar utazó cirkuszok vezetői, akik többek között arról egyeztettek, hogy a cirkuszművészet hogyan kerülhetne fel a szellemi kulturális örökségek UNESCO-listájára.

Ha a cirkuszművészet mint hagyományőrzés felkerülhetne a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe, akkor ezzel Magyarország - Hollandia után - a második lenne a világon, ahol azt szellemi örökségként ismerik el. Ezt követően a két ország már együtt kezdeményezhetné az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) illetékes bizottságánál a művészeti ág felvételét a nemzetközi listára - mondta az MTI-nek a tanácskozást szervező

Fekete Péter

, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos, a MACIVA ügyvezető igazgatója, a Fővárosi Nagycirkusz vezetője. A miniszteri biztos hozzátette, hogy az utazó társulatok a Fővárosi Nagycirkusz vezetésével együtt fogják kezdeményezni a felvételt, és közösen készítik majd el az ehhez szükséges beadványokat, dokumentumokat is. Ezeknek tartalmazniuk kell többek közt a művészeti ág és a különböző dinasztiák történeti áttekintését, a közösség tapasztalatait és hagyományőrző szándékait, terveit. A tanácskozáson szó esett még a katasztrófavédelemmel való együttműködés kialakításáról, amelynek keretében katasztrófavédelmi és tűzoltósági szakértők tájékoztatót tartanak majd az utazó cirkuszoknak a hatályos jogszabályokról, de baleset-, tűz- és katasztrófavédelmi kérdésekben is támogatást nyújtanak. A tanácskozáson mindezek mellett a cirkuszok kulturális közfoglalkoztatási rendszerbe való bekapcsolása is téma volt. "Egy hálózatot kívánunk építeni, amelynek Budapest mellett a vidék is fontos része. A művészeti ág újrapozícionálásában szeretnénk az utazó cirkuszok segítségét kérni, ehhez - ha szükséges - a közmunkaprogram segítségével munkatársakat is tudunk biztosítani" - fejtette ki Fekete Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.