Közélet

Nézőpont: Orbán Viktor és Lázár János szerepelnek a legtöbbet az esti híradókban

Nézőpont: Orbán Viktor és Lázár János szerepelnek a legtöbbet az esti híradókban

2016. január 21., csütörtök
Nézőpont: Orbán Viktor és Lázár János szerepelnek a legtöbbet az esti híradókban
Orbán Viktor

A 2015-ös év első feléhez hasonlóan ismét Orbán Viktor volt a legtöbbet, saját hangon megszólaló kormányzati politikus az esti híradókban, a miniszterelnököt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter követte - olvasható a Nézőpont Intézet híradóelemzésében, amelyet csütörtökön közöltek az MTI-vel.

A tavalyi év negyedik negyedévére vonatkozó elemzésben az áll: a miniszterelnök 299 alkalommal szólalt fel a Nézőpont által vizsgált csatornák (TV2, RTL Klub, M1, HírTV, ATV és Echo TV) esti hírműsoraiban. Szerintük

Lázár János

magas megjelenésszáma (247) továbbra is a "Kormányinfo" elnevezésű, heti rendszerességgel megtartott sajtótájékoztatónak köszönhető. A kormánypárti szereplők közül

Kósa Lajos

frakcióvezető "generálta" a legtöbb megjelenést, 111-et, míg az ellenzéki politikusok között

Vona Gábor

volt a legaktívabb, a Jobbik elnöke 93 alkalommal szólalt meg. A második legtöbbet

Tóbiás József

szerepelt, a szocialista pártelnök 79 esetben jelent meg. A harmadik helyen

Szigetvári Viktor

végzett, 66 megszólalással, és

Schiffer András

szerepléseinek száma jelentősen visszaesett az előző negyedévhez képest - tették hozzá. Az elemzők szerint a Fidesz megjelenéseinek aránya az Echo TV adásában volt a legmagasabb 8,1 százalékkal, míg a legalacsonyabb az RTL Klub híradójában volt 4 százalékkal. Az MSZP arányaiban a legtöbb megjelenési lehetőséget az ATV híradójában kapta, az összes elhangzó politikai álláspont 10,4 százaléka tartozott a szocialista párthoz. A Jobbiknak a legnagyobb arányban a HírTV biztosított megjelenési lehetőséget, a párt megjelenési aránya 5,9 százalékot tett ki a csatornán. Az Együtt és a PM megjelenéseinek "felülreprezentáltsága" tovább nőtt az ATV és az RTL Klub adásaiban. Az Együtt 4,3 százalékos aránnyal bírt az RTL Klub, és 3,7 százalékkal az ATV hírműsorában. Az ATV-n 2,9 százalék, míg az RTL Klubon 1,7 százalék volt a PM megjelenési aránya - tették hozzá. A vizsgált csatornákon a tavalyi év utolsó negyedévében is meghatározó téma maradt a bevándorlás-ügy, illetve a november 13-i párizsi terrortámadásokat követően gyakoribbá váltak a külföldi terrorcselekményekkel kapcsolatos hírek. Mindemellett a családtámogatási rendszer és a gyermekétkeztetés bővítésének köszönhetően a szakpolitikai kérdések is fokozatosan megjelentek a napirenden. Annak ellenére, hogy a tavalyi évben új tulajdonosa lett a TV2-nek, nem következett be jelentős változás a Tények műsorstruktúrájában. A Nézőpont Intézet által vizsgált hat csatorna esti híradója közül továbbra is a Tények bizonyult a leghosszabbnak és ismételten ezen a kereskedelmi csatornán volt a legmagasabb a balesetekkel, bűnügyekkel és bulvárhírekkel foglalkozó tudósítások aránya. A korábbi trendeknek megfelelően, a negyedik negyedévben is a TV2 híradójában jelent meg arányaiban a legkevesebb magyar vonatkozású politikai hír - áll az elemzésben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.