Közélet

Hamarosan véget ér a magyar katonák balti légtérvédelmi feladata

Hamarosan véget ér a magyar katonák balti légtérvédelmi feladata

2016. január 5., kedd
Hamarosan véget ér a magyar katonák balti légtérvédelmi feladata

A Magyar Honvédség balti légtérrendészeti feladatai keretében tavaly szeptember elseje óta Litvániában szolgáló magyar Gripenek év végéig kereken 100 repülési napot teljesítettek. A magyar légierő utóbbi évtizedeinek egyik legjelentősebb feladata egy héten belül véget ér, a szolgálatot spanyol társaiknak adják át a magyar katonák - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedden az MTI-vel.

Mint írták, a magyar BAP (Baltic Air Policing - Balti Légtérrendészeti Szolgálat) kontingens, "az ünnepek alatti időszakban sem kapcsolt alacsonyabb sebességi fokozatba". A pilóták december 31-én repüléssel búcsúztatták az óévet, s másnap egy gyakorló riasztás miatt ismét a balti légteret "hasították" a Gripenek - fogalmaztak. Az ünnepeket a családtól távol töltő katonák a nem ritkán mínusz 20 fokos extrém hidegben is "lelkesen, motiváltan tették a dolgukat, ezzel biztosítva a légtérrendészeti szolgálat hatékony működését" - idézte a közlemény

Fekete Tamás

alezredes, a magyar BAP kontingens parancsnokának szavait. A HM az eddig eltelt időszakra visszatekintve hangsúlyozta: a több mint 410 repült óra alatt tudásukat éles körülmények között tesztelhették a magyar vadászpilóták, emellett a kontingens minden tagja hasznos tapasztalatokat szerzett. "A katonák teljesítményükkel ismét bizonyították, hogy a NATO megbízható szövetségeseként maradéktalanul lehet számítani a magyarokra, újabb tapasztalataikkal pedig hozzájárulnak a Magyar Honvédség védelmi képességeinek erősítéséhez" - áll a honvédelmi tárca közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.