Közélet

Először ítéltek el Koszovóban külföldi harcokban részt vevőket

Először ítéltek el Koszovóban külföldi harcokban részt vevőket

2016. január 20., szerda
Először ítéltek el Koszovóban külföldi harcokban részt vevőket

Három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek Koszovóban két férfit, mert az an-Nuszra Front nevű szélsőséges iszlamista szervezet soraiban harcoltak; ez az első eset, hogy külföldi harcokban részt vevő zsoldosokat ítéltek el - számolt be az ítélethirdetésről honlapján a Koha Ditore című koszovói napilap szerdán.

Az elítéltek 2013-ban harcoltak a szervezet oldalán Szíriában. Annak ellenére, hogy a balkáni térségből a legtöbben Koszovóból és Bosznia-Hercegovinából csatlakoznak külföldi, főleg közel-keleti katonai vagy félkatonai alakulatokhoz, és Koszovóban több gyanúsítottat is őrizetbe vettek már, korábban egyetlen ítélet sem született. Koszovóban tavaly márciusban fogadták el azt a törvényt, amely tiltja a külföldi fegyveres konfliktusokban való részvételt. A jogszabály 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja azokat, akik külföldi katonai, félkatonai vagy rendőri egységekhez csatlakozva zsoldosként vesznek részt bármilyen összetűzésben Koszovó területén kívül. Emellett bünteti azokat is, akik a harcokban való részvételre buzdítanak vagy toboroznak másokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.