Közélet

Tíz szegedi civil szervezet fogadja az élelmiszer-felesleget

Tíz szegedi civil szervezet fogadja az élelmiszer-felesleget

2015. december 1., kedd
Tíz szegedi civil szervezet fogadja az élelmiszer-felesleget
elelmiszerbank01kf

Mintaprojektet indított Szegeden a Magyar Élelmiszerbank Egyesület 10 helyi karitatív szervezet részvételével a városban és környékén keletkező élelmiszer-felesleg megmentéséért. A Helyi Élelmiszermentő Hálózatok minél több vállalkozást szeretnének megszólítani, hogy a még fogyasztható élelmiszerek ne a kukában vagy a moslékban végezzék, hanem a rászorulókhoz jusson.

Magyar Élelmiszerbank Egyesület június óta keresi azokat a civil szervezeteket, melyek biztosítani tudják, hogy az élelmiszer-felesleg a legmegfelelőbb helyekre jusson el. A szervezetek országos pályázaton jelentkezhettek, a nyolc településen működő élelmiszermentő hálózat kiépítésére pedig az élelmiszerbank készítette fel őket - tudtuk meg

Cseh Balázs

elnöktől. "Egy helyi pékség, élelmiszer-kereskedő, mezőgazdasági termelő, élelmiszergyártó akár közvetlenül is át tudja adni a karitatív szervezetnek az élelmiszer-felesleget, amit ők azután szét tudnak osztani. Fontos, hogy mindenki tisztában legyen ennek logisztikai, élelmiszer-biztonsági, pénzügyi és adminisztratív feltételeivel is." A projekthez eddig Budapest, Békéscsaba, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged és Szolnok városa csatlakozott. A fővárosban még szeptemberben tartott képzést a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, illetve a Tisza-parti városban workshopot is szerveztek. "A projekt jelenlegi fázisában a szervezetek készen állnak az élelmiszerek fogadására, már csak az a feladat, hogy a vállalkozásokkal létrejöjjön a kapcsolat" - emelte ki az elnök. Arról ugyan nincsenek pontos számadatok, mennyi élelmiszer-felesleg keletkezik Szegeden, Cseh Balázs szerint viszont olyan mennyiségről lehet szó, amivel érdemes foglalkozni. A Tisza-parti városban a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány felel a koordinációs feladatokért - a vállalkozók náluk jelentkeznek felajánlásikkal -, a partnerek között pedig a Boldogok a Szegények Alapítvány, a Csongrád Megyei Fogyatékossággal Élők és Hátrányos Helyzetűek Esélyegyenlőségi Szervezete, a Dahne Dél-Alföldi Hivatásos Nevelőszülők Egyesülete, a Fészek Nagycsaládosok Szegedi Egyesülete, a Híd Az Emberekért Szolgáló Közösség Egyesülete, a Karitáció Alapítvány, a Lehet könnyebben Egyesület, a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesülete és a Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete szerepel.

Mintaprojektet indított Szegeden a Magyar Élelmiszerbank Egyesület 10 helyi karitatív szervezet részvételével a városban és környékén keletkező élelmiszer-felesleg megmentéséért.http://szegedma.hu/?p=593295

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 1.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.