Közélet

Illegális bevándorlás: az emberi jogok korlátozásától óv az osztrák Ügyvédi Kamara

Illegális bevándorlás: az emberi jogok korlátozásától óv az osztrák Ügyvédi Kamara

2015. december 9., szerda
Illegális bevándorlás: az emberi jogok korlátozásától óv az osztrák Ügyvédi Kamara

A jelenlegi kihívásokra és problémákra nem a társadalmi hisztériakeltés és az emberi jogok korlátozása jelent megoldást - figyelmeztettek az Osztrák Ügyvédi Kamara vezetői egy szerdán tartott sajtótájékoztatón Bécsben, amelyen élesen bírálták a államvédelmi , valamint a menekültügyi törvény tervezett módosítását.

Az új államvédelmi törvényjavaslat egyszerűsítené a veszélyt jelentő csoportosulások és személyek kiszűrését, valamint a gyanúsítottak megfigyelését és az adatgyűjtést, hiszen a mostani hat hónap helyett akár két évig is megőrizhetők lennének az információk. Fennáll annak a veszélye, hogy Ausztria egyfajta rendőrállam lesz - jelentette ki

Bernhard Fink

az Osztrák Ügyvédi Kamara szabadságjoggal foglalkozó tagozatának elnöke a tervezett törvénymódosításokat bírálva. A kamara vezetőségének egybehangzó értékelése szerint a kormánynak nem szabadna kihasználnia a lakosság bizonytalanságát arra, hogy a lehető legtöbb adatot gyűjtsön polgárairól.

Rupert Wolff

, az Osztrák Ügyvédi Kamara elnöke egyúttal elutasította az esetleges ausztriai szükségállapot bevezetéséről szóló belügyminiszteri kezdeményezést is. A tárcavezető múlt heti javaslata szerint szakértők vizsgálnák meg, hogy Ausztriában elrendelhető-e a franciaországihoz hasonló szükségállapot, ebben az esetben ugyanis több terrorizmusellenes rendkívüli és megelőző jellegű intézkedést lehetne foganatosítani. A grémium tagjai élesen bíráltak továbbá a menekültügyi törvény tervezett változtatását is, leginkább a családegyesítés szigorítása ellen emeltek szót. Úgy vélték, hogy a kérelem újbóli felülvizsgálata bizonytalanságot jelent majd a menekültek számára és az integrációt is megnehezítené. A tervek szerint a módosított törvény az eddigi öt év helyett legfeljebb három évig tartó, meghatározott időre szóló menekültstátust biztosítana. Kiutasíthatnák a menekülteket az országból, ha az időszak letelte után már nem áll fenn a menekültkérelemre jogosító körülmény, ha viszont igen, akkor még két évig meghosszabbíthatnák a dokumentum érvényességét. Mivel Ausztriába idén csaknem 82 ezer menekültkérelmet nyújtottak be, ezért ismét hatalmas kihívás előtt áll az ország, hogy számukra befogadó helyet találjon - jelentette ki

Johanna Mikl-Leitner

belügyminiszter az osztrák parlament szerdai ülésnapján. A tárcavezető aláhúzta: amelyik tartomány nem tölti be a számára előírt befogadási kvótát, ott az állam saját hatáskörben fogja kijelölni a szálláshelyeket. Szerdán az alsó-ausztriai Traiskirchenben egy 150 fős fűtött sátrat állíttatott fel a belügyminisztérium. A sátorban várakozhatnak majd azok a migránsok, akik épp menekültkérelmüket nyújtják be. Itt teljes ellátást, élelmet és pihenőhelyet is biztosítanak számukra. A traiskircheni táborban szerdán mintegy 1700 menekült tartózkodott, közülük több mint 1200 kísérő nélkül érkező kiskorú volt. Az alsó-ausztriai Melk város apátságának sportpályáján 30 fő befogadására alkalmas konténerfalut állítottak fel szerdán. A tervek szerint már karácsony előtt beköltözhetnek az apátság által biztosított szálláshelyre a menekültkérelmük elbírálására várók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.