Közélet

Elbúcsúztatták a magyar-szerb határt őrző szlovák kontingenst + FOTÓK

Elbúcsúztatták a magyar-szerb határt őrző szlovák kontingenst + FOTÓK

2015. december 21., hétfő
Elbúcsúztatták a magyar-szerb határt őrző szlovák kontingenst + FOTÓK
szlovak_rendorok_bucsuztatasa18_gs

Elbúcsúztatták a magyar-szerb határt őrző szlovák kontingenst, ezzel véget ért a visegrádi országoknak (V4) a határrend fönntartására indított közös művelete. A második váltásként, novemberben érkezett félszáz rendőr munkájáért Balogh János, a Készenléti Rendőrség parancsnoka mondott köszönetet hétfőn Szegeden.

A vezérőrnagy kijelentette, a magyar határokon rend van, és ez részben a szlovákiai rendőröknek köszönhető. Korábban a magyar-szerb határt naponta ezer, esetenként tízezer ember lépte át illegálisan, többször megtagadva az együttműködést a magyar hatóságokkal, néha az erőszaktól sem visszariadva - tette hozzá. Magyarország a jogi, a technikai határvédelmen és az ehhez szükséges humánerőforráson nyugvó új határvédelmi rendszert vezetett be. A feladathoz szövetségeseket keresett, és a szlovákiai rendőrök voltak az elsők, akik segítségül érkeztek - közölte

Balogh János

. Hozzátette, az elvégzett munka meghozta eredményét, ma már csak elvétve, naponta alig néhány ember próbálja meg illegálisan átlépni a magyar-szerb határt. Azokat pedig, akiknek ez sikerül, néhány száz méteren belül elfogják - hangsúlyozta a tábornok, köszönetet mondva a Magyarországon szolgáló, de munkájukkal az Európai Uniót és a közösség minden állampolgárát is védő szlovákiai rendőröknek. A parancsnok rámutatott, ma Magyarország az egyetlen olyan európai ország, amely ilyen határozott és következetes határrend fenntartását garantálja. A szintén a magyar-szerb határon szolgáló cseh és lengyel egyenruhások már december első felében befejezték munkájukat. A szlovák és a cseh rendőrök, valamint a lengyel határőrök feladata a határátkelőhelyek közötti biztonsági határzárral védett zöldhatár őrzése, gyalogos, illetve gépkocsizó járőr- és figyelőszolgálat ellátása, valamint az ország belsejében végzett ellenőrzések támogatása volt. Intézkedni magyar rendőri felügyelettel, a magyar jog alapján tudtak. A külföldi egyenruhások a magyar rendőrökkel és katonákkal láttak el közös járőrszolgálatot. Saját egyenruhájukat, fegyverüket viselték, saját szolgálati gépkocsijukat is használták, és V4 feliratú karszalagot hordtak.

ORFK: minden rendőr megkapja jogos járandóságát

Minden a déli határon az elmúlt hónapokban szolgálatot teljesítő rendőr megkapja az elvégzett munkáért járó pénzt - jelentette ki az országos rendőr-főkapitány helyettese hétfőn Szegeden. Balogh János vezérőrnagy újságíróknak elmondta, az országos rendőrfőkapitány szúrópróbaszerű vizsgálatot rendelt el a tömeges migráció miatt túlmunkát végző rendőrök illetményének kifizetésével kapcsolatban, és ennek során több szabálytalanságot is találtak. Ezért tételes ellenőrzés indult az összes túlszolgálatot ellátó rendőr illetményével kapcsolatban - tette hozzá. A vizsgálatok eredményeként hozzák meg azokat a döntéseket, melyek a jogszerű járandóság biztosítása mellett az esetlegesen jogalap nélkül felvett illetményrészek visszafizetésére vonatkozik - közölte a tábornok. A főkapitány-helyettes hangsúlyozta, "minden rendőr megkapja a jogos járandóságát, annyit és csak annyit".

Véget ért a közös munka - elbúcsúztatták a magyar határt védő szlovák rendőröket. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=597931

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 21.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.