Közélet

A lengyel-magyar szolidaritás éve lehet 2016

A lengyel-magyar szolidaritás éve lehet 2016

2015. december 18., péntek
A lengyel-magyar szolidaritás éve lehet 2016
Kövér László

A lengyel-magyar szolidaritás éve lehet 2016, miután Marek Kuchcinski a lengyel Szejm elnöke erre tett javaslatot Kövér László házelnöknek budapesti látogatásán.

Az Országgyűlés Hivatala pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a magyar házelnök támogatta az országgyűlési határozati javaslatot, amely szerint a kölcsönös szolidaritás jegyében ünnepelnék meg a poznani június eseményei és az 1956-os magyarországi forradalom hatvanadik, valamint a kereszténység lengyelországi felvételének 1050. évfordulóját. Erre az alkalomra több állami ünnepséget szerveznek Poznanban, beleértve egy Nemzetgyűlési találkozót, amelyre a Szejm elnöke meghív minden EU tagország parlamenti elnökét. A Szejm elnökének egynapos munkalátogatásán a felek egyetértettek abban, hogy kiemelt szerepet kapjanak az emlékévben a baráti tagozatok.

Marek Kuchcinski

arról is tájékoztatta

Kövér Lászlót

, hogy a magyar kezdeményezésre Przemysl város piacterén felállítandó magyar lovas huszár szobor mellé egy lengyel légiós katonát ábrázoló szobrot is szándékoznak emelni - olvasható a közleményben, amely szerint az ünnepségen mindkét elnök részt venne. A házelnökök a lengyel-magyar partnerségről, valamint az EU-n és a NATO-n belül a V4 tagországok együttműködéséről is tárgyaltak. A felek a két nép évszázados barátsága, az alapvető érdekazonosság a társadalmi átalakulás folyamatában és a közép-európai identitás erősítése mellett foglaltak állást. A közlemény szerint rendkívül fontosnak - és a migrációs válság miatt aktuálisnak - ítélték, hogy a két ország közösen tudjon fellépni közös értékei és érdekei védelmében.

A lengyel-magyar szolidaritás éve lehet 2016, miután Marek Kuchcinski, a lengyel Szejm elnöke erre tett javaslatot budapesti látogatásán - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=597368

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 18.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.