Közélet

Végső búcsút vettek Göncz Árpád volt köztársasági elnöktől

Végső búcsút vettek Göncz Árpád volt köztársasági elnöktől

2015. november 6., péntek
Végső búcsút vettek Göncz Árpád volt köztársasági elnöktől
Göncz Árpád

Végső búcsút vettek Göncz Árpád volt köztársasági elnöktől péntek délután az Óbudai temetőben. Az egy hónapja elhunyt volt államfőt a szeretet embereként jellemezték a ravatalnál elhangzott gyászbeszédekben.

"Te a szeretet embere voltál, a szeretetet hirdetted, mint (...) a Názáreti is, és mindenkihez volt jó szavad" - mondta személyes hangú beszédében

Mécs Imre

, aki

Göncz Árpád

államfővé választását azzal jellemezte, hogy ő egy "nagyon bölcs és jó paktum" eredményeként lehetett a frissen megalakult Magyar Köztársaság elnöke. "Te minden idők legjobb köztársasági elnöke lettél", szeretet övezett, de ha kellett, nagyon határozott tudtál lenni - jelentette ki a korábban szabad demokrata, később szocialista képviselő. Hangsúlyozta, Göncz Árpád megmentette a magyar társadalmat, a magyar jogállamot azoktól a hibáktól, amelyeket a rendszerváltáskor nem tudtak elkerülni. Megemlékezése közben Mécs Imre úgy írta le a volt államfőt, mint aki "ember volt, az embereknek az embere", akit "nem lehetett nem szeretni", és az emberek óriási többsége szerette is őt; a szegény embereknek, az elnyomottaknak, a jogtalanoknak a szócsöve, aki tudott kemény és határozott lenni, aki tudott "gyűlölni a gyűlölettel szemben, a széthúzással szemben".

Nagy Imre

és mártírtársai - Göncz Árpád által is szervezett - 1989-es újratemetésével "megjelent a nemzet, és erősek lettünk", egy nagy közösséggé váltunk - mondta Mécs Imre, majd arra kérte a gyászoló tömeget, hogy egymás kezét megfogva emlékezzenek az elhunytra.

Benedek Márton

, Göncz Árpád legidősebb unokája beszédében egyebek mellett arra emlékezett: nagyapja humora mögött egyenes gerinc, hihetetlen élettapasztalat, sziklaszilárd jellem és a másik ember végtelen tisztelete bújt meg. Szerette az embereket és szerette Magyarországot - mondta. Kijelentette, Göncz Árpád végig azon dolgozott, hogy Magyarországon is a szabadságon, emberi jogokon és társadalmi igazságosságon alapuló liberális demokrácia honosodjon meg, ami tőlünk nyugatabbra már kialakult. "Feladatunk annyi, hogy álmát megvalósítsuk, hogy szellemi örökségét továbbvigyük" - fűzte hozzá.

Várszegi Asztrik

mint "az őszinte szív és a nyílt szellem emberétől" búcsúzott Göncz Árpádtól, "aki szeretni tudott és szeretetre méltó volt". A pannonhalmi főapát - akit még Göncz Árpád kért meg a búcsúztatására - úgy fogalmazott, sokak nevében vesz búcsút "teljes tisztelettel és szeretettel" a Magyar Köztársaság volt elnökétől, a férjtől, a családapától, az unokáiért rajongó nagyapától, az irodalmártól, de mindenekelőtt az embertől. A püspök a teremtő Istennek megköszönve Göncz Árpád életét, felidézte megismerkedésüket, és azt, hogyan ismerte meg emberségét, gondolkodását, az emberek, a magyarság, az emberiség iránti szeretetét, és "mint börtönt járt és börtöntől többször fenyegetett embernek a mély szabadságvágyát". A főapát Göncz Árpádot mint hívő embert zelótának (a szentíráshoz buzgón ragaszkodónak) mondta, aki jellemzése szerint "Isten igéjét radikálisan értelmező és követelő keresztény volt". A szertartás elején a Ha én rózsa volnék című dal hangzott el

Koncz Zsuzsa

és

Bródy János

előadásában, az egybegyűltek ezalatt egy-egy szál rózsát tartottak a magasba. A Göncz Árpádot gyászoló több ezres tömeg szinte teljesen megtöltötte a temető 16-os parcelláját. A számos magyar és külföldi állami vezető, politikus és közéleti személyiség között Áder János köztársasági elnök mellett megjelent

Sólyom László

és

Schmitt Pál

volt államfő, továbbá

Heinz Fischer

osztrák szövetségi elnök is.

Orbán Viktor

miniszterelnök az állami vezetőktől távol, a gyászoló tömeg utolsó soraiban hallgatta végig a szertartást felesége társaságában. Jelen volt

Medgyessy Péter

és

Boross Péter

volt miniszterelnök, valamint

Szili Katalin

volt házelnök. Megjelentek egyházi méltóságok, köztük

Erdő Péter

bíboros, esztergom-budapesti érsek, kormánytagok, köztük

Pintér Sándor

belügyminiszter. A pártok képviseletében is többen lerótták kegyeletüket, így

Tóbiás József

, az MSZP elnök-frakcióvezetője,

Fodor Gábor

, a Liberálisok vezetője. Korábban közleményben jelezte jelenlétét

Szél Bernadett

, az LMP társelnöke, valamint

Szigetvári Viktor

, az Együtt elnöke. Göncz Árpád sírhelye a volt államfő kérésére

Bibó István

,

Litván György

és

Vásárhelyi Miklós

1956-os elítéltek mellett fekszik. A temetés végén a gyászoló tömeg közösen énekelte el a Himnuszt. Göncz Árpád október 6-án, életének 94. évében, családja körében hunyt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.