Közélet

Szinte minden ősszel porban fuldoklik Szeged

Szinte minden ősszel porban fuldoklik Szeged

2015. november 6., péntek
Szinte minden ősszel porban fuldoklik Szeged
legszennyezes_mero_allomas03_gs

Ősszel majdnem minden évben van olyan időszak, amikor magas a levegőben a szálló por koncentrációja Szegeden – tudtuk meg a Rózsa utcai mérőállomáson. Az sem ritka, hogy egy hétnél is tovább fuldoklunk a portól.

A Rózsa utcai telepített környezetvédelmi állomáson, ami tulajdonképpen egy laboratóriumként funkcionál, mérik a nap 24 órájában a levegő szennyezettségét, 4-5 komponenst vizsgálnak, akárcsak Európa más országaiban.

Szécsényi István

, a kormányhivatal környezetvédelmi mérőközpontjának vezetője arról tájékoztatott, hogy a szálló por (PM10) koncentrációja mellett a szén- és kéndioxid, valamint az ózon koncentrációját mérik, akárcsak Magyarország többi, mintegy félszáz hasonló állomáson. Az ötven mérőállomás adatait összesítve a szakemberek az országos levegőminőségre következtetnek, illetve jelzik, ha kifogásolható a levegő-egészségügyi helyzet. „A mostani állapot egy meteorológiai helyzet következménye, a szélmozgások megszűntek, ezért nem tud a levegő kitisztulni, ezért magas fel a szállópor-koncentráció, ami a forgalom és az üzemek működéséből adódik zömmel” – részletezte a helyzetet Szécsényi István. Kérdésünkre elmondta, Szegeden szerencsére nem túl gyakran ilyen rossz minőségű a levegő, ősszel azonban rendre előfordul, hogy a szállópor koncentrációja magas, míg nyaranta az ózon miatt szokott kialakulni szmoghelyzet a városban. A szakember hozzátette, a város földrajzi elhelyezkedése, vagyis, hogy egy teknőben fekszik, valamelyest fokozza a porszennyezettséget, de az év nagy részében megfelelő a levegő minősége.

DCIM100GOPROGOPR0061.

Azért panelok között állították fel a mérőállomást, mert a lakosság egészségügyi állapota miatt fontosak ezek a mérések – tudtuk meg Szécsényi Istvántól. Korábban a Kossuth Lajos sugárúton vizsgálták Szeged levegőjének minőségét, ám ott a jelentős gépjárműforgalom miatt a lakosságot nap mint nap érő háttérszennyezettség nem volt pontosan mérhető, ezért helyezték át a laboratóriumot a Rózsa utcába.

Megterheli szervezetünket is a szálló por magas koncentrációja

A kormányhivatal csütörtökön arról tájékoztatott

, hogy javul a szegedi levegő minősége.

Bosnyákovits Tünde

megyei tisztifőorvos kérdésünkre elmondta, hogy a szálló por irritálhatja a szem szaruhártyáját, és amikor bejut a szervezetünkbe, attól függően, hogy milyen méretű részecskéről van szó, megakadhat az orr nyálkahártyáján vagy a torokban, ám a 10 mikronnál kisebb porrészecskék a tüdőbe is bejutnak. „Ez irritálja szervezetünket, gyulladásos reakciót vált ki, és egészséges emberek is észlelhetik például azt, hogy nehezebben vesznek levegőt, vagy épp fújják az orrukat. Probléma az is, hogy ezekhez a porrészecskékhez könnyen hozzátapad bármi, például allergén anyagok is. Igaz, a pollenszezonon már túl vagyunk, de a légkörben gombaspórák még megtalálhatók” – magyarázta a megyei tisztifőorvos. Hozzátette, annak, akinek elve van valamilyen légzőrendszeri megbetegedése, asztmája vagy krónikus hörghurutja, rosszabbodhatnak tünetei. Mivel a tüdő és a szív szoros összefüggésben van egymással, ha a tüdő jobban terhelt, akkor automatikusan a szív is, ezért a krónikus szív-érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek is rosszabbodhat állapotuk. Bosnyákovits Tünde elmondta, mivel a várandós kismamák a saját szervezetük mellett a magzatét is keringtetik, nekik is fokozottabban érdemes ügyelniük. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály főosztályvezetője azt tanácsolja, hogy az említett betegségcsoportokban szenvedők és a várandós nők lehetőleg keveset tartózkodjanak a szabad levegőn. A meteorológiai előrejelzés és a légszennyezettségi adatok alapján vasárnap vagy a jövő hét elején lélegezhetünk fel, addig azonban nem várható lényeges változás a városok, így Szeged levegő-egészségügyi helyzetében sem. Ha szeretné nyomon követni a légszennyezettségi adatokat,

ITT

tájékozódhat.

Ősszel majdnem minden évben van olyan időszak, amikor magas a levegőben a szálló por koncentrációja Szegeden.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=586590

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 6.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.