Közélet

Nem lesz posztumusz Nemzet Művésze-díj

Nem lesz posztumusz Nemzet Művésze-díj

2015. november 10., kedd
Nem lesz posztumusz Nemzet Művésze-díj

Nem vette tárgysorozatba kedden az országgyűlés kulturális bizottsága a Nemzet Művésze-díj posztumusz adományozásáról szóló indítványt.

Dúró Dóra

és

Rig Lajos

, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselőinek előterjesztését 1 igen és 10 tartózkodás mellett nem vették tárgysorozatba. Rig Lajos az ülésen elmondta: a jogszabály módosítása lehetőséget nyújtana azon Kossuth-díjas művészek elismerésére, akik nem érhették meg, hogy jelöljék őket a Nemzet Művésze elismerésre. Véleménye szerint ez méltó tiszteletadás lenne az emléküknek. Kiemelte: a módosítás a költségvetést nem érintené, viszont erkölcsi megbecsülést jelentene a családnak és az alkotóknak. A módosító indítvány indoklása kitér arra, hogy a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló törvény nem teszi lehetővé, hogy a Nemzet Művésze díj posztumusz is adományozható legyen. A javaslat szerint a díjazottak meghatározott létszámába a posztumusz díjazottak nem számítanának bele, az elismerés adományozásra olyan személy esetében lenne lehetőség, akinek elhunytától számítva 15 év még nem telt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.