Közélet

Kukachippel lépnek fel a potyázó szemetelőkkel szemben + FOTÓK

Kukachippel lépnek fel a potyázó szemetelőkkel szemben + FOTÓK

2015. november 27., péntek
Kukachippel lépnek fel a potyázó szemetelőkkel szemben + FOTÓK
kukachip05kf

Harminckét településen, 52 ezer kukára szereltet jeladót a Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás. Köztük a szegedi szemeteseket is ellátják a jeladóval, így a kukásautók nyomon tudják követni, fizet-e kuka tulajdonosa az elszállításért.

A szegedieknek éppen a napokban postázták azokat az azonosító matricákat, melyek alapján a chipeket felfúró társaság el tudja látni a kukákat jeladóval.

Rupp Tamás

, a BinControl Kft. ügyvezetője pénteken mutatta be a sajtó munkatársainak, hogyan is fog kinézni az országban egyedülálló ellenőrző rendszer. A chipek, ami leginkább a kisállatokéhoz hasonló regisztrációs elven működik majd, díjmentes felszerelését már a múlt héten elkezdték, így hamarosan a közutakon is megjelennek azokat a kukásautók, melyek alkalmasak lesznek az adatok leolvasására. Rupp Tamástól megtudtuk, a jeladót a kuka oldalára szerelik fel, a szemétszállítás során ez alapján tudják majd leolvasni a szakemberek a szolgáltatást igénybe vevő adatait. A kukásautó mintegy szkenner működik majd, ami látja a kuka tulajdonosának címét, hogy mennyi literes és hány darab edény elszállításáért fizet. Az ügyvezető igazgató azt mondta, tapasztalatok szerint sokan visszaélnek a korábbi rendszerrel, s úgy próbálnak meg megválni többlethulladékuktól, hogy be sem jelentik szemetesüket. Az edények azonosításával azonban kiszűrhetők ezek az illegális ürítések, a többletköltség pedig nem hárul át a rendszeresen fizető ügyfelekre sem. A GPS alapú rendszer megkönnyíti a panaszkezelést is, a chippel ellátott kukák sorsát ugyanis pontosan nyomon lehet követi. Elő lehet keresni, hogy mikor és pontosan hol történt meg az ürítés, ráadásul a lopott hulladékgyűjtő edényt is könnyebben meg lehet találni. Rupp Tamás azt kérte a lakosokról, minél előbb ragasszák ki a postai úton kézbesített matricákat, ezzel is megkönnyítve a chipek felhelyezését végző szakemberek munkáját. A fejlesztésre 1,761 milliárd forintos támogatást biztosított az Európai Unió.

Kutyachip után itt a kukachip! http://szegedma.hu/?p=592197

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 27.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.