Közélet

Kéknyelv betegség jelent meg több megye kérődzőállományában

Kéknyelv betegség jelent meg több megye kérődzőállományában

2015. november 25., szerda
Kéknyelv betegség jelent meg több megye kérődzőállományában

Kéknyelv betegség jelent meg Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megye kérődzőállományban, és új kitöréseket jelentettek Ausztriában és Szlovéniában - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatósága szerdán az MTI-vel.

A megbetegedéseket a NÉBIH laboratóriuma kimutatta, az állategészségügyi hatóság az ország teljes területét egységesen védőkörzetté nyilvánította. Közölték továbbá, hogy bejelentés érkezett az Európai Unió Bizottságához az osztrák állategészségügyi hatóságtól három ausztriai, a szlovén állategészségügyi hatóságtól pedig egy szlovéniai, a magyar határ mellett lévő területen talált, 4-es szerotípus által okozott kéknyelv kitörésekről. Az újonnan bejelentett hazai megállapítások miatt a korábban elrendelt védőkörzetet jelentősen módosítani kellett, így a kéknyelv betegség szempontjából Magyarország teljes területe védőkörzetnek minősül. Ez a változás a belföldi kereskedelem egyszerűsödését hozza magával, mivel az egységes védőkörzeten belül a fogékony állatok szállítása enyhébb feltételek mellett lehetséges, mint a különböző állategészségügyi státuszú védőkörzet és megfigyelési körzet esetén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.