Közélet

A szél tisztítja meg Szeged levegőjét

A szél tisztítja meg Szeged levegőjét

2015. november 9., hétfő
A szél tisztítja meg Szeged levegőjét
legszennyezes_mero_allomas03_gs

Az elmúlt héten tapasztalható tartós köd és a gyenge légmozgás a légszennyező anyagok feldúsulását eredményezte, amelynek következtében a PM10 légszennyezőanyag átlagkoncentrációja Szegeden és Kecskeméten is meghaladta az egészségügyi határértéket. Az elégtelen függőleges átkeveredés miatt a légszennyező anyag koncentrációja tovább emelkedett és november 5-én és 6-án meghaladta a jogszabályban meghatározott „Tájékoztatási küszöbértéket” is.

"A környezet védelmének általános szabályairól szóló törvényben foglalt feladatai ellátásának biztosítása érdekében november 7-én tájékoztattuk Szeged és Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesterét a túllépési helyzetről (a PM10 koncentráció meghaladta a jogszabály szerinti „Tájékoztatási küszöbértéket”) és a légszennyezettség várható alakulásáról - írja a Csongrád Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának közleménye. A legutolsó meteorológiai előrejelzés alapján hétfő délutántól a megélénkülő északnyugati szél hatására javulás kezdődik. A délután folyamán megélénkülő szél hatására az átkeveredés és a kisöprés intenzívvé válik, amelynek következtében a PM10 koncentrációjának jelentős csökkenése várható. A tartósan szeles idő hatására kedden és szerdán a légszennyező anyag koncentrációjának további csökkenése várható. A csütörtök hajnali órákban azonban ismét ködképződésre és gyenge légmozgásra számíthatunk, amely péntekre állandósulni látszik, emiatt a PM10 koncentráció emelkedése várható. A meteorológiai adatok forrása az Országos Meteorológiai Szolgálat Szegedi Magaslégköri Obszervatórium időjárás előrejelzése Szeged és Kecskemét térségére a légszennyezettség várható alakulása szempontjából.

Az elmúlt héten a PM10 koncentráció az alábbiak szerint alakult a szegedi és a kecskeméti monitorállomás adatai alapján:

legszenny_tablazat

A legutolsó meteorológiai előrejelzés alapján hétfő délutántól a megélénkülő északnyugati szél hatására javulás kezdődik.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=587500

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 9.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.