Közélet

Tóbiás József: fizetésemelésre van szükség, mert az emberek nem tudnak megélni

Tóbiás József: fizetésemelésre van szükség, mert az emberek nem tudnak megélni

2015. október 29., csütörtök
Tóbiás József: fizetésemelésre van szükség, mert az emberek nem tudnak megélni

Átlagosan 50 százalékos fizetésemelésre van szükség ahhoz, hogy az emberek meg tudjanak élni - mondta a szocialista pártelnök csütörtökön Kecskeméten, Az MSZP követelése: fizetésemelés 2015 című kongresszus-előkészítő értekezleten.

Tóbiás József

megjegyezte: Bács-Kiskun megyében a fizikai dolgozók nettó fizetése az egészségügyi-szociális ellátórendszerben mintegy 62 ezer, a közigazgatásban 121 ezer, az oktatásban 79 ezer forint, ami 18 százalékkal kevesebb az országos átlagnál. Hangsúlyozta: a fizetésemelés elmaradása esetén Magyarország lemarad az Európai Uniótól, növekszik a pályaelhagyók, a külföldre vándorlók száma, Magyarország pedig szét fog szakadni a jövedelemkülönbségek okán. Különösen nagy probléma a képzett munkaerő hiánya, ami a versenyképesség romlását és a GDP csökkenését vonja maga után - mondta. Kitért arra, hogy több cég a duális képzés keretén belül képez szakmunkást magának, de a hosszú távú megoldást a fizetések emelése jelenti. Szólt arról, hogy mindenhol, így Magyarországon is a közszféra béremelése húzza magával a versenyszféra bérnövekedését. 700 ezer ember számára ijesztő mértéket ölt a dolgozói szegénység - közölte.

Belyó Pál

közgazdász, statisztikus, egyetemi docens - aki 2009-2010-ben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke volt - előadásában elmondta: még mindig valamivel kevesebben dolgoznak, mint a 2008-as gazdasági válság előtt. A június-augusztus hónapok átlagában a foglalkoztatottak száma 4 millió 251 ezer volt, 134 ezerrel, 3,2 százalékkal több, mint az elmúlt év azonos időszakában, de a foglalkoztatottak egy része közmunkás vagy külföldön dolgozó magyar. Hozzátette: a mutatók szerint hétszeres a különbség a fizetésekben a legjobban és legrosszabbul keresők átlagában, az álláskeresők több mint fele szakképzettséggel nem rendelkezik, mindössze hat százalékuk diplomás. A szakember szólt arról, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a regisztrált álláskeresők száma augusztus végén 339 ezer volt, 15,6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Jelezte: becslések szerint eléri a 600 ezret 2015 végére a hivatalosan is külföldön dolgozó és élő magyarok száma, ilyen mértékű elvándorlást nem engedhetne meg magának egyetlen ország sem.

Fidesz: a szocialisták alaptalanul ígérgetnek fizetésemelést

A Fidesz-frakció szerint a szocialisták homlokegyenest az ellenkezőjét csinálták kormányzásuk alatt annak, mint amit most ellenzékben alaptalanul ígérgetnek. A kormánypárti képviselőcsoport az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Tóbiás József MSZP-elnök napközben azt mondta, átlagosan 50 százalékos fizetésemelésre van szükség ahhoz, hogy az emberek meg tudjanak élni. A Fidesz szerint azonban a szocialisták kormányzásuk alatt magas adókkal büntették a munkavállalókat, kilátástalanná tették a közszféra dolgozóinak megélhetését és csökkentették a fizetéseket, több mint félmillió embert tettek munkanélkülivé. A baloldal most a minimálbér emeléséről beszél, de a tavalyi választási programjaiban még a minimálbér 32 ezer forinttal történő csökkentését, sőt eltörlését is tervezte - fejti ki a kormánypárt, hozzátéve, utóbbival teljesen kiszolgáltatták volna a dolgozókat a munkaadóknak. Kiemelték, ezzel szemben a polgári kormány megbecsüli a dolgozókat, akiket ma béremelés, adócsökkentés, alacsony infláció és több munkahely segít. A Fidesz célja, hogy a magyar dolgozók fizessék Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját, ezért a párt jövőre tovább csökkenti az szja-t - közölték, majd megjegyezték, korábban béremelési programokat indítottak a rendőröknek, a katonáknak, a tűzoltóknak, az ápolóknak, az orvosoknak, a pedagógusoknak, a szociális és gyermekvédelmi dolgozóknak. Arra is kitértek, hogy 2016-ban további béremelési programok és szja-csökkentés segíti, hogy több maradjon a fizetésből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.