Közélet

Szanyi Tibor: a méhek védelme az éhezés elleni küzdelem része

Szanyi Tibor: a méhek védelme az éhezés elleni küzdelem része

2015. október 2., péntek
Szanyi Tibor: a méhek védelme az éhezés elleni küzdelem része

Ha kipusztulnak a méhek, abba belehal az emberiség is - mondta Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője Brüsszelben, a Méhek Európai Hete keretében az EU legnagyobb agrárképviseleti szövetsége, a Copa-Cogeca által szervezett tanácskozás házigazdájaként.

Az MTI-nek adott pénteki tájékoztatásában

Szanyi

beszámolt arról, hogy a tanácskozáson kifejtette: a méhek pusztulása miatt az emberiség előbb kerülhet az éhezés szélére, mint bármi más okból. "Bár igen fontos a méztermelés is, a méhek haszna kevésbé ebben rejlik, hanem sokkal inkább a növények beporzásában" - tette hozzá. A tájékoztatás szerint a 23 millió európai gazdát és 22 ezer európai agrárszövetkezetet tömörítő Copa-Cogeca finn főtitkára,

Pekka Pesonen

hangsúlyozta, hogy az EU-ban az elmúlt 10 évben hiába növekedett a méhkasok száma 30 százalékkal, a méhek mézben mért teljesítménye nem változott, vagyis drámai a gyengülés mértéke. Szanyi Tibor azt mondta, nem tudni pontosan, mi minden az oka a méhek egyre gyakoribb tömeges pusztulásának, de az biztos, hogy a háttérben az emberi szennyezés is áll. A magyar szocialista politikus felszólította az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa fel a méhpusztulással kapcsolatos elemzéseket és kutatási projekteket, "mert valójában versenyt futunk az idővel".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.