Közélet

Regionális mediációs szakmai nap a Szegedi Törvényszéken

Regionális mediációs szakmai nap a Szegedi Törvényszéken

2015. október 16., péntek
Regionális mediációs szakmai nap a Szegedi Törvényszéken

Az Országos Bírósági Hivatal Elnöke által kiírt, a „Bírósági közvetítés fejlesztését célzó regionális rendezvények támogatása” elnevezésű pályázat eredményeként október 16-án regionális mediációs szakmai nap valósult meg a Szegedi Törvényszéken.

A szakmai napon a Kecskeméti, a Gyulai, a Szolnoki, a Szegedi Törvényszék illetékességi területén családjogi ügyeket tárgyaló bírák, közvetítők és koordinátorok, valamint az érintett ügyvédi kamarák elnökei és ügyvédei képviseltették magukat. A mediációs szakmai nap keretében a Szegedi Törvényszék célul tűzte ki egy, a mediáció során eddig elért eredmények áttekintését, annak bemutatását és a közös eredmények több szempontból történő kiértékelését célzó szakmai rendezvény lebonyolítását.

Tárkány-Szűcs Babett

, a Szegedi Törvényszék elnökének megnyitóját követően

Turcsánné Molnár Katalin

, a Székesfehérvári Törvényszék és az OBH Bírósági Közvetítés Munkacsoport Elnöke a bírósági közvetítés országos aktuális helyzetéről tartott előadást.

Pintérné Pipicz Gizella

, a Szegedi Törvényszék mediációs ügyeket koordináló bírája a közvetítői eljárás bírósági eljárásban megvalósuló előnyeiről beszélt, majd a Kecskeméti Törvényszék, a Gyulai Törvényszék és a Szolnoki Törvényszék illetékességi területén működő koordinátorok, közvetítők mutatták be a törvényszéküket érintő legaktuálisabb mediációs témákat. A szakmai napon nem csupán a bírósági szervezet, hanem az Ügyvédi Kamara is képviseltette magát:

Faragó Mészáros Judit

az ügyvédség szempontjából mutatta be a bírósági közvetítés intézményét. Az egész napos esemény délutáni programjaként

Hegedűs Andrea

, a Szegedi Tudományegyetem Állam– és Jogtudományi Kar Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszékének egyetemi docense a bírósági közvetítés családjogi oktatásban történő megjelenéséről,

Pálkúti Adrienne

klinikai szakpszichológus, gyermekterapeuta pedig „Miért nyílnak meg jobban a felek a mediátor előtt?” címmel tartott előadást. Ezt követően a jelenlévők egy mediációs esetszimulációt tekinthettek meg, majd Turcsánné Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke,

Tolnai Kata

, az OBH országos koordinátora, Faragó Mészáros Judit, a Szegedi Ügyvédi Kamara jelen lévő képviselője, Pálkúti Adrienne, klinikai szakpszichológus, gyermekterapeuta,

Szabó Mária

, a Gyulai Törvényszék koordinátora,

Gillyné Malkócs Angéla

, a Kecskeméti Járásbíróság elnöke,

Kis István

, a Szolnoki Törvényszék Polgári-Gazdasági-Közigazgatási Kollégiumvezetője részvételével megvalósult kerekasztal beszélgetés zárta a programot. A Szegedi Törvényszék a mediációs szakmai nap folytatásaként október huszonegyedikén ugyanezen témában workshopot tart. A szakmai nap és a workshop megvalósítására az Országos Bírósági Hivatal elnöke által nyújtott kétszázötven ezer forint vissza nem térítendő támogatásból nyílt lehetőség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.