Közélet

Paprikaünnep Alsóvároson – ferences hagyományok és gasztronómia

Paprikaünnep Alsóvároson – ferences hagyományok és gasztronómia

2015. október 4., vasárnap
Paprikaünnep Alsóvároson – ferences hagyományok és gasztronómia
paprikafesztival_ferencesek03_gs

Az alsóvárosi ferences kolostor előtti téren paprikás étkek rotyogtak bográcsokban, továbbá kézműves- és paprikavásár várta a Szent Ferenc-napi Paprikafesztivál résztvevőit, akik azt is megtudhatták, mi a titka a ferencesek paprikás pálinkájának, mely több nyavalya ellen is véd.

Kevéssé köztudott, hogy a valószínűleg a ferencesek balkáni vándorlásaik során gyűjtöttek, majd hozták Szegedre a paprikamagokat, amit eleinte dísz- majd gyógynövényként termesztettek.

Petri Márta

, az alsóvárosi Ferences Látogatóközpont vezetője elmondta, a szerzetesek hamar rájöttek, hogy gyógyító hatása van a fűszerpaprikának: pálinkába áztatták, mely így külsőleg mérges rovarcsípések gyógyítására használták, míg belsőleg a maláriának – ahogy az Alföldön hívták – a háromnapos hideglelésnek volt jó ellenszere. Kutatások is bizonyítják a paprika és a paprikás pálinka jótékony hatását, járványok idején Szegeden és környékén 30-40%-kal kevesebben haltak meg, mint az ország más részein. „Ehhez a gyógyításra is használható italhoz 50 fokos, lehetőleg almapálinkára van szükség, annak ugyanis viszonylag semleges az illata. A Szegedi 178-as csípős paprikát szokták javasolni a paprikás pálinkához, amit mi úgy készítünk, hogy nem vágjuk fel a paprikát, csak tűvel megszurkáljuk, és így nem lesz ihatatlanul erős az italunk. Ezen kívül néhány szem édes köményt is teszünk bele, attól ánizsos illata-íze lesz” – tudtuk meg Petri Mártától. A Szent Ferenc ünnepének előnapján tartott fesztiválon Itália, az állatok, a kereskedők és a természet védőszentjének szellemét úgy idézték meg, hogy az egyik legnevezetesebb példázatát – amikor is a madaraknak prédikált – elevenítették fel. Petri Mártától megtudtuk, a ferencesek gyógynövényes bemutatókertjét madárbaráttá szeretnék tenni, amihez a Magyar Madártani Egyesület nyújt nekik segítséget. Az egyesület első alkalommal kapcsolódott a fesztiválhoz, bárki érdeklődhetett tagjaiktól többek között arról is, hogy miként is kell gondozni a madarakat télen. Közben az ügyes kezű gyerekek és felnőttek a madaras játszóházban különböző kézműves technikákkal készíthetnek madarakat a kolostor kertjében. A templom előtti téren kézműves portékák és természetesen fűszerpaprikák közül válogathatott bárki kedvére, az Antik Rétes például kimondottan a paprikafesztiválra körözöttes rétest is kínált standjánál. Mint elmondták, jól fogytak náluk a klasszikus ízvilágúak édességek, de az ősz egyik slágerének a tökös-mákos rétes ígérkezik. A Hódi Paprika standjánál

Hódi Ágotától

megtudtuk, hogy Szentmihály és Röszke térségében termelnek, saját maguk szárítják és csomagolják termékeiket. „Ami újdonság, hogy füstölt paprikát is kínálunk. A paprikát szárítás közben bükkfával füstöljük, s attól egy nagyon intenzív, füstölt íze lesz a terméknek, és ha főzünk vele, akkor ételeink bográcsos-jellegűek, különleges pikáns ízűek lesznek” – mondta Hódi Ágota. Egy másik standnál

Mészáros Katával

beszélgettünk, mint elmondta, családjának Röszkén van családi vállalkozása, már a nagyapja is fűszerpaprikával foglalkozott. Náluk az édes és csípős paprikák mellett ételízesítőt is kínáltak, melyet szintén a röszkei üzemben gyártanak. A fesztivál szervezői első alkalommal főzőcskézésre is invitálták a szegedieket, elsősorban a plébániához tartozó családok sürgölődtek a bográcsok körül, s ahogy az étkek végigkóstolásával megbízott

Barta Lászlótól

, az Algyői Halászcsárda vezetőjétől megtudtuk, mindegyik társaság kiváló étket készített. „Ha bármelyik csapat meghívott volna az otthonában az asztalához, szívesen ettem volna velük. Készült itt egy nagyon kitűnő töltött paprika lecsóágyon, volt paprikás krumpli, ami a gyermekkoromat idézte, csülökpörköltet is fűztek, továbbá egy erdélyi ihletésű pityóka tokány elnevezésű krumplis, gulyás-szerű étel” – sorolta el, milyen paprikás ételeket főztek a csapatok. A Mátyás téren a kecskéstelepi baráti kör, a nagycsaládosok, továbbá

Rácz László

királyi szakács és

Kormányos Károly

főzött barátainak. A rendezvény egyik fénypontja a paprikaszentelés volt, az Alsóvárosi Tájházból – ahol szintén egész nap programok várták a családokat – egy zenés-táncos menet hozta át a ferences templom elé az idei termést, amit megáldottak.

Alsóvároson paprikás étkek rotyogtak bográcsokban, továbbá kézműves- és paprikavásár várta a Szent Ferenc-napi Paprikafesztivál résztvevőit - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=576840

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 4.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.