Közélet

Ismét megrendezik a "Szögedi Nemzet" találkozót

Ismét megrendezik a "Szögedi Nemzet" találkozót

2015. október 6., kedd
Ismét megrendezik a "Szögedi Nemzet" találkozót
ferencesek_szoegedi_mj-25

Az "Ötágú Síp" Kulturális Egyesület immár ötödik alkalommal rendezi meg a Szögedi Nemzet találkozót az Alsóvárosi Ferences Kolostor és Látogatóközpontban.

Az „Ötágú Síp” Kulturális Egyesület ötödik alkalommal rendez találkozót a Szegedről kirajzott családok utódainak, hogy fenntartsák és mélyítsék a kapcsolatokat. Az alsóvárosi ferences rendházban október 10-én délelőtt öt előadásra invitálják a vendégeket:

Hegyi Ádám

a Reformátusok a Bánátban a XVIII-XIX. század fordulóján,

Somogyi György

A szegedi paprika termesztésének elterjesztése a Kárpát-medencében, míg

Molnár Anita

A szegedi paprika a népi gyógyászatban címmel tart ismeretterjesztő előadást.

Szabó István

a Háborús történetek - amelyek a nagyvarjasi könyvből kimaradtak című előadását

Hollós István

Mezőhegyes szellemiségének hatása a "Szögedi Nemzetre" követi. A találkozó megnyitóját mise vezeti fel, 8 óra 30 perckor az Alsóvárosi Ferences templomban

Gyulay Endre

, a Szeged-Csanádi egyházmegye nyugalmazott püspöke szól a "Szögedi Nemzetért". Aznap délután a szervezők - akik

Bálint Sándor

kutatásai nyomán hívták életre a „Szögedi Nemzet” Találkozót - alsóvárosi, palánki, rókusi, tarjáni és felsővárosi érdeklődőket is várnak a rendezvényre, mely minden évben új résztvevőkkel gyarapszik. Ekkor beszélik meg a lakóhelyükön, közvetlen környékükön történteket.

A találkozó részletes programja:

- 8.30: misét mond az Alsóvárosi Ferences templomban, Gyulay Endre, a Szeged-Csanádi egyházmegye nyugalmazott püspöke a "Szögedi Nemzetért" - 9 és 10 óra között: regisztráció az előadóterem előtt - közben büfé - 10 óra: a házigazdák és rendezők üdvözlik a vendégeket - 10.10: Hegyi Ádám egyetemi adjunktus - "Reformátusok a Bánátban a XVIII-XIX. század fordulóján" - 10.35: Somogyi György kandidátus, tudományos kutató - "A szegedi paprika termesztésének elterjesztése a Kárpát-medencében" -10.55: Molnár Anita - "A szegedi paprika a népi gyógyászatban" - 11.15 és 11.35 között szünet -11.35: Szabó István - "Háborús történetek - amelyek a nagyvarjasi könyvből kimaradtak" -11.55: Hollós István - "Mezőhegyes szellemiségének hatása a "Szögedi Nemzetre" -12.13 és 12.30 között: az új résztvevők bemutatkozása, lakóhelyükre, környékükre jellemző történetek elmondása, problémák megbeszélése - 13.30: ebéd -14.30: beszélgetés folytatása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.