Közélet

Hétfőtől csütörtökig ülésezik a Ház a jövő héten

Hétfőtől csütörtökig ülésezik a Ház a jövő héten

2015. október 2., péntek
Hétfőtől csütörtökig ülésezik a Ház a jövő héten

A jövő héten hétfőtől csütörtökig ülésezik az Országgyűlés. A képviselők egyebek mellett tárgyalni kezdhetik a Miniszterelnökség bürokráciát csökkentő javaslatait, valamint a 2014-es költségvetés zárszámadását.

A Ház ülése hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a hungarikum bizottságba delegálhatnak tagokat a képviselők. Ezt az interpellációs blokk követi, a korábbi ciklusokban megszokott egy órás időtartamban, ami után a kérdések és azonnali kérdések hangozhatnak el. Az első ülésnap végén a kedden elfogadni tervezett javaslatok utolsó, bizottsági jelentéseket tárgyaló vitáit bonyolítja le a parlament. Kedden az október 6-i gyásznapra történő emlékezéssel kezdődik az ülés. Az ezt követő szavazásokon összesen hat előterjesztést fogadhatnak el, köztük a bűnügyi nyilvántartási rendszer módosítását A határozathozatalok után kerülhet terítékre a Miniszterelnökség közigazgatási bürokráciacsökkentést tartalmazó javaslatcsomagja. A tárcát vezető

Lázár János

csütörtökön tucatnyi állami eljárási díj és járulék megszüntetésére tett javaslatot. Így január 1-jével eltörölhetik egyebek mellett az okmánycsere, a gépjármű-üzembehelyezés, a forgalmi engedély és a törzskönyv kiadásának, továbbá a cégkivonat, az adóigazolás, építésügyi engedélyek, az erkölcsi bizonyítvány, a tulajdoni lap kiadásának és a felsőoktatási felvételi eljárásnak a díját, valamint a környezetvédelmi és műszaki matricákkal kapcsolatos költségeket. A képviselők a második ülésnap végén több nemzetközi szerződés kihirdetéséről, valamint a magyar szórvány napjának kijelöléséről is elmondhatják a véleményüket. Szerdán a tavalyi büdzsé zárszámadásának vitája lesz a két napirendi pont egyike. Az Állami Számvevőszék erről szóló jelentése szerint a 2014-es költségvetés végrehajtása törvényes volt, a zárszámadásban a jogszabályi előírásoknak megfelelt, a zárszámadás adatai megbízhatók. A dokumentum szerint az államadósság-mutató értéke a 2013-as 76,6 százalékról 2014 végére 74,1 százalékra, 2,5 százalékponttal, ezen belül a központi alrendszer GDP-arányos adóssága 1,1 százalékponttal csökkent. Emellett szó lesz az idei költségvetés azon módosításáról is, amely 60 milliárd forinttal növelné a rendkívüli kormányzati intézkedések tartalékát, továbbá lehetőséget adna a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) egyszeri, 47,2 milliárd forintos adósságkonszolidációjára. Az Országgyűlés csütörtökön a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 2011-2015 közötti tevékenységének tárgyalásával fejezi be ülését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.