Közélet

Egyetemista után nem jár a családi pótlék

Egyetemista után nem jár a családi pótlék

2015. október 26., hétfő
Egyetemista után nem jár a családi pótlék
iskola_oktatas_egyetemista

Miért nem jár családi pótlék a 20 éves egyetemista után, ha az ugyanilyen korú alapfokú művészetoktatási intézményben tanuló diák jogosult rá? Olvasónk elveszett a családoknak járó támogatás útvesztőjében és a segítségünket kérte.

"A fiam most kezdte az egyetemet nappali tagozaton (még nincs 19 éves). A családi pótlékot nem kaptam meg az októberi hónapban. A problémám az, hogy közölték hosszas telefonálás után, hogy nem jár az egyetemistáknak" - írja felháborodva névtelenséget kérő olvasónk, aki nem érti, hogy az egyetemistákkal ellentétben az OKJ-képzésben és középiskolai képzésben résztvevő 20 éves fiatalok után miért jár havi támogatás a családnak. Gyakori kérdés ez a szülők részéről, a rövid válasz pedig minden esetben az, hogy nem. A családi pótlék igényléséhez, mely egyébként a gyerekek iskoláztatását hivatott támogatni, számos feltételt szab az állam. A pótlék fogalmát néhány éve két részre bontották: nevelési ellátásra és iskoláztatási támogatásra, a jogosultak köre és az igénylés menete lényegében nem változott, most is 6 éves kortól 16 éves korig (a tankötelesség vége) jár a havonta megítélt összeg. Fontos márciusi újítás azonban, hogy a pótlék csak akkor jár, ha a gyerek nem halmoz fel 50 óránál több igazolatlan hiányzást. A családi pótlékról szóló törvény meghatározza, hogy azok a gyerekek jogosultak iskoláztatási támogatásra, akik közoktatási intézménybe járnak, s a tanév végéig nem töltik be 20. életévüket, sajátos nevelési igényű gyermek esetén pedig a 23-at. Közoktatási intézménynek viszont nemcsak az általános és középiskola minősül, hanem az alapfokú művészetoktatási intézmény, valamint a diákotthon és a kollégium is. A főiskolás, egyetemista gyermek a figyelembe vehető a családi pótlék összegének megállapításakor, ugyanis kisebb testvér esetén a több gyermek után járó megemelt összeget kaphatja a család. De a felsőoktatási tanulmányokat folytatók közül csak az első egyetemi, vagy főiskolai szintű képzésben részt vevő hallgató számítható be a gyerekszámba. Íme, egy táblázat, ami összefoglalja a 2015-ös támogatásokat.

csaladi_potlek_2015

Miért nem jár családi pótlék az egyetemista után, ha az alapfokú művészetoktatási intézményben tanuló diák jogosult rá?KLIKK: http://szegedma.hu/?p=580646

Szerző: Szegedma Hírportál2015. október 26.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.