Bekukkantottunk a Nagy Virágba – még hónapokig tart a felújítás + FOTÓK



Az eredeti nyitáskori, 1922-es hangulatot szeretné életre kelteni a Nagy Virágnál az üzemeltető Gyuris László. A Klauzál téri épületben már festési munkák is zajlanak, és ahogy a cukrászmestertől megtudtuk, ha lesz rá kereslet, akár 20-30 féle tortát és kézi készítésű bonbonokat is fognak kínálni. A nyitás dátuma kapcsán óvatosan fogalmazott, de ahogy elmondta, a jövő évi szabadtéri kezdetére már biztosan fogadják a vendégeket.
Nosztalgikus ízekkel és fagylaltakciókkal nyitott meg a Kis Virág július 23-án, és hónapok óta a Klauzál tér másik oldalán, a Nagy Virágban is nagy munkák zajlanak. Aki elsétál az épület előtt, a lefóliázott ablakon keresztül is láthatja, hogy már festik a falakat, kívülről azonban nem tudható, milyen fázisánál is tart a munka. Mi most bekukkantottunk az épületbe, bejárva az alagsort is, ahol bizony még bőven akad tennivaló. „A Virágh család már megálmodta ezt a cukrászdát, mi ugyanazt szeretnénk visszaállítani hangulatában, külsőségeiben, az eredeti 1922-es állapotokhoz képest gyakorlatilag semmilyen változás nem lesz” – fogalmazott
Gyuris László
cukrászmester. A mintegy 80 fő befogadására tervezett cukrászda falai halványsárga színt kaptak, az egyik teremben a plafonon lévő virágmotívumokkal díszített eredeti képet helyreállították, a másik két teremben már csak stilizált formában láthatjuk. A berendezés is majd az 1920-as első felét fogja idézni, vagyis igyekeznek egy korhű cukrászdát kialakítani.

„Mielőtt beléptem az épületbe, abban a hiszemben voltam, hogy sokkal jobb állapotú, de amikor sajnos azt láttam, hogy minden használhatatlan, bármerre is nézek. Elvágott vezetékek lógtak ki a falból, a kazán darabokban volt, a melegvíztároló ki volt szerelve, nem is akarom tovább sorolni, mert ezen már túl vagyunk, és a felújításra koncentrálunk” – mondta el kérdésünkre Gyuris László cukrászmester, ahol már a festési munkálatokat végzik a földszinti termekben. Hamarosan hozzák a hűtőket és pultokat, majd a berendezést, vagyis még több hónap, mire a cukrászda kialakítása befejeződik. Ezek azonban csak azok a terek, ahová a vendégek érdekeznek, az alagsori kiszolgáló helyiségekben is bőven akad munka. Ott cukrászüzemet alakítanak ki és a raktárak is ott lesznek. Megjegyezte, mivel a falak mögé nem látnak, nem lehet megmondani, hogy fog-e bármilyen nehézségekkel találkozni a kivitelező a jövőben. A mindenre kiterjedő felújítás célja, hogy – akárcsak a Kis Virágnál – a nyitás után már semmilyen problémával ne szembesüljenek.
Tradíciók nyomában - újragondolt finomságokkal
Kérdésünkre elmondta, a sütemények terén már nem lehet egy az egyben az 1920-as éveket visszahozni, mert ha megnézzük a korabeli recepteket, elmondhatjuk, hogy a tejes, vajkrémes süteményeket ma már nem különösebben szeretik az emberek. Ma a cukrászat már elment a növényi habok irányába, Gyuris cukrászdáiban azonban a mai napig valódi tejszínnel készülnek a finomságok. Hozzátette, természetesen a laktózérzékenyeknek és más ételintoleranciával élőknek is kínálnak finomságokat. Gyuris László elmondta, hogy akárcsak a Kis Virágban, a Nagy Virágban is lesznek olyan torták és sütemények, amelyek csak az adott helyen kaphatóak. „Lesznek újragondolt édességek, hiszen egy háziasszony is számtalan módon el tud készíteni egy-egy ételt, de egy feketeerdei tortából nem lehet kihagyni a cseresznyepálinkát. Ha valaki kihagyja, akkor az már egy másik sütemény” – jegyezte meg. Gyuris elmondta, törekszenek a tradícióknál maradni, és jó minőségű alapanyagokból dolgozni. Ahogy a cukrászmester megálmodta, a Nagy Virágba 20-30 torta közül is választhatnak majd a vásárlók, továbbá 10-15 fajta szeletet, a finom pékárukból is legalább 20-25 féle terméket szeretnének kínálni, ezeken felül pedig pohárkrémek és bonbonok is lesznek. Megjegyezte, Magyarországon a csokoládékultúra nem teljesen kiforrott, és természetesen majd az emberek igényei szerint fogják alakítani a kínálatot, ő mindenesetre törekszik arra, hogy minél többféle termék közül lehessen válogatni.

Azt is megtudtuk, ha lesz megfelelő vásárlóerő, akkor 8-12 cukrász fog dolgozni a Nagy Virágban. Gyuris László hozzátette, nem egyszerű jó szakembereket találni, hiszen a kézművesipar nagy nehézségekkel küzd alapvetően az elvándorlás miatt, vagyis akinek van lehetősége, külföldön próbál szerencsét. Az önkormányzat pályázatában az szerepelt, hogy a szerződéskötéstől számított 6 hónapon belül az egyik, míg egy éven belül a másik cukrászda is kinyit. Gyuris László hangsúlyozta, a határidőt természetesen szem előtt tartja, de nem akar konkrét dátumot meghatározni a Nagy Virág nyitására, nem akar úgy járni, mint a Kis Virágnál, hogy számon kérik, ha mégsem pont akkor nyit, mint amiről nyilatkozik a sajtónak. Annyit azért elárult, hogy a 2016-os Szegedi Szabadtéri Játékok kezdetére biztosan kóstolhatunk süteményeket a Nagy Virágban, ha pedig előbb ki tudnak nyitni, azt egyfajta ajándéknak tekinti Gyuris László.
Csak a harmadik pályázat után lett üzemeltetője a Virágnak
Ahogy elsőként beszámoltunk róla, csak az A Cappella cukrászda tulajdonosának, Gyuris Lászlónak a cége, az Aranytopáz Kft. pályázott a Kis és a Nagy Virág üzemeltetésére harmadjára kiírt pályázaton. A cukrászmester akkor portálunk kérdésére elárulta, szeretné aranyközépúton tartani a Klauzál téri Kis és Nagy Virág üzleteit, vagyis biztos kézzel nyúlna vissza a több évtizedes cukrászda hagyományaihoz, szem előtt tartva ugyanakkor a megváltozott fogyasztói igényeket. „Természetesen az se lenne jó, ha ugyan azt árulnánk, mint az A Cappellában, hiszen a hagyományokat tiszteletben kell tartanunk és ez így is lesz – a régi Virág-hangulatot szeretnék megteremteni, ami kötelez.” Egy visszafogott, ugyanakkor modern köntösbe bújtatott cukrászdát álmodott meg, olyan süteményekkel, mint a klasszikus dobos torta, a variációktól mentes sacher szelet, pohárkrémek és az Eszterházy-szelet – mind-mind a régi receptúra alapján.

Ha szeretne többet megtudni a Virágh Cukrászda múltjáról, kíváncsi arra, hogy a Temesvárról Szegedre települt Virágh família miként alapította Szeged híres cukrászdáját, illetve, hogy mi maradt a Virágh-örökségből, kattintson
IDE.
A jövő évi Szegedi Szabadtéri Játékok kezdetén már várhatja a vendégeket a Nagy Virág - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=582341
Szerző: Szegedma Hírportál, 2015. október 21.