Közélet

A forradalom első lángjára emlékeztek Szegeden + FOTÓK

A forradalom első lángjára emlékeztek Szegeden + FOTÓK

2015. október 16., péntek
A forradalom első lángjára emlékeztek Szegeden + FOTÓK
56_megemlekezes11kf

Kiss Tamás, a MEFESZ alapító-elnöke, a mostani hallgatói önkormányzat és az egyetem vezetése együtt emlékezett meg 1956. október 16-ra. Átadták a hallgatói mozgalom kitüntetéseit.

A szemerkélő eső és az enyhén felázott talaj ellenére idén is sokan megemlékeztek a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségére a Tanulmányi és Információs Központ és Bölcsészettudományi Kar Egyetem utcai épülete közötti terület közepén álló emlékműnél. Az ’56-os hallgatók, a mostani hallgatói önkormányzat tagjai és az egyetem oktatói mellett megjelent többek között

Haág Zalán

, a KDNP városi képviselője és a Szegedi Történészhallgatók Egyesületének szervezői is.

Vakula Mariann

, a Természettudományi és Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke beszédében elődökként és példaként említette az 1956-os MEFESZ tagjait, akik a jelenlegi körülményeknél sokkal nehezebb helyzetben tettek a hallgatók érdekképviseletéért.

Török Márk

, az EHÖK elnöke

Kiss Tamással

, a MEFESZ alapító-elnökével koszorúzott, őket követte

Szabó Gábo

r rektor.

Huszti Zsuzsa

szintén 1956-os társaira emlékezett,

Döbör András

és

Fejős Sándor

a Délvidék Kutatóközpont,

Jancsák Csaba

a Belvedere Alapítvány nevében rótta le tiszteletét. Az ünnepi választmányi ülés vendége

Hajtó Ödön

volt, a Műegyetem ’56-os Emlékbizottságának elnöke. Kiss Tamás visszatérve az 59 évvel ezelőtti események első helyszínére azt mondta, az Auditorium Maximumba lépve megfiatalodik.

56_megemlekezes17kf

„Milyen jó dolog a közösségért, a társakért önzetlenül, tisztességesen segíteni” – mondta a teremben ülő HÖK-ösöknek a MEFESZ-elnök – „jobban megéri, mint egy pénzügyi befektetés”. Felidézte az 1956. október huszadikai nap eseményeit, amikor a szervezetük alapító ülésére más vidéki egyetemi városokból is érkeztek, míg a többi felsőoktatási intézményekből üdvözlő táviratokat hozott a postás, többek között a műegyetemistákét, amelyet hatalmas ováció fogadott. Két nappal később a legendás műegyetemi MEFESZ-ülésen ő maga is felszólalt, mint Szeged képviselője. „Koszorúban hervad az emlékünk, koszorúzunk, éltes MEFESZ tagok, futó törhetetlenségben élünk, s tetthírünk az Egyetemen ragyog.” - szavalta saját versét

Furák András

1956-os diákforradalmár. A Hallgatói Mozgalomért Érdeméremmel jutalmazták hallgatói kategóriában

Bernschütz Bálint

egykori hallgatói önkormányzati képviselőt, oktatóiban

Trényiné Rákóczi Zsuzsannát

, a Sportközpont irányítóját, külső támogatói tagozaton

Kovácsné Kiss Krisztinát

, az EHÖK irodájának volt vezetőjét. Hallgatói Mozgalomért Emlékplakettet adományoztak

Fekete Helgának, Székely Annának, Gál Nellinek, Marjovszky Endrének és Varga Tamás Ottónak.

1956. október 16-án lobbant fel a szegedi szikra, mely a forradalom kirobbanásához vezetett - erre emlékezett ma közösen... Posted by Szegedma Hírportál on2015. október 16.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.