Közélet

Szegedi Helen Doron, ahol az angol a „második anyanyelv” + FOTÓK

Szegedi Helen Doron, ahol az angol a „második anyanyelv” + FOTÓK

2015. szeptember 5., szombat
Szegedi Helen Doron, ahol az angol a „második anyanyelv” + FOTÓK
nyelviskola03_gs

Minél korábban kezd el egy gyermek nyelvet tanulni, annál könnyebb dolga lesz később az iskolában. A kicsik motiváltabbak, szivacsként szívják magukba a tudást, s akkor sem szégyenlősek, ha idegen nyelven kell megszólalniuk. A szülőket pedig már a gondolat is büszkeséggel tölti el, hogy a gyermekük sikerrel veszi az akadályokat, amikor a többiek még csak a második nyelv betűivel és kiejtésével ismerkednek az általános iskolában.

Egyre több óvodás és kisiskolás tanul valamilyen idegen nyelvet délutáni kiscsoportos foglalkozáson, de a bölcsődés korú gyermekek között sem ritka, hogy valaki angol órára jár. A legfrissebb kutatások alapjaiban megdöntik azt az elképzelést, mely szerint csak akkor szabad a gyerekeket megismertetni egy új nyelvvel, ha már stabilan használják anyanyelvüket, vagyis körülbelül 10 éves koruk után. A felmérések alátámasztották: a 7 év alattiak könnyebben veszik a nyelvi akadályokat, mint az idősebbek, tehát minél később kezd el a gyermek nyelvet tanulni, annál nagyobb a valószínűsége, hogy küzdeni fog a kiejtéssel, a sorozatos kudarcélmények pedig akár el is vehetik kedvét a tanulástól.

nyelviskola15_gs

A Helen Doron szegedi nyelviskola mottója is az: minél előbb, annál jobb. A híres brit nyelvészről elnevezett tanítási módszer három évtizedes tapasztalaton nyugszik, melynek köszönhetően világszerte 2 millió gyermek tanulta és tanulja mai napig élményalapú foglalkozásokon az angol nyelvet. Szegeden tíz éve követik Helen Doron tanítási módszereit, a Honvéd téri épületből azóta több gyermek is magabiztos tudással lépett be az iskolai angolórákra, vagy zárkózott fel a követelményekhez.

Zentai Tamástól

, a szegedi Helen Doron nyelviskola vezetőjétől megtudtuk, szakképzett pedagógusaik egészen kicsi koruktól végigkísérik a gyermekek nyelvi fejlesztését; az egymásra épülő kurzusokon a babák és a tinédzserek a koruknak megfelelő játékos és kreatív oktatásban részesülnek. A pár hónapos babák számára is hasznos tanfolyamokra heti egyszer 45 percben kerül sor, de az iskola vezetője felhívta a figyelmet, ennél jóval komplexebb tanulási folyamatról van szó. „A Helen Doron-módszernek három pillére van: tanáraink csak angolul beszélnek a gyerekekkel, a játékos órákon kizárólag a pozitív megerősítés számít, továbbá - a szülők közreműködésével - naponta kétszer CD hallgatást ajánlunk a kicsiknek, ami akár a mindennapi elfoglaltságokba beépülve is történhet, például autóban utazva, vagy akár fürdés közben is.” A nem teljes odafigyelést igénylő CD hallgatás lényege, hogy a következő heti órára rögzüljön az új szavak kiejtése, azok jelentését már a foglalkozáson értetik meg a gyerekekkel. „Tanáraink saját készítésű játékaikkal eljátsszák nekik a hallottakat, így kerülhetnek közelebb a gyerekek a nyelvhez” – folytatta a nyelviskola vezetője. Minél gyorsabb fejlődésük elengedhetetlen kulcsa a munkafüzet fejezeteihez tartozó CD melléklet, ennek hiányában a fejlődés lelassulhat és a gyermek sem lelkesedik majd a tanulásért. A gyerekek szivacs módjára képesek magukba szívni a nyelvet, Zentai Tamás szerint viszont akkor sem kell kétségbe vonni a módszer hatékonyságát, ha a kicsik nem kezdik el rögtön használni az idegen szavakat. Ahogy anyanyelvük, úgy a frissen elsajátított nyelv esetében sem szabad siettetni a beszédet.

helen_doron_01

A szegedi Helen Doron nyelviskola lehetőségei tárházát a jövőben szeretné egy, a British Council által szervezett Cambridge Young Lerners Exam lehetőséggel kiegészíteni. A szegedi nyelviskola vezetője portálunk érdeklődésére elárulta, tulajdonképpen egy háromfokozatú szintfelmérőről lenne szó, ami remek visszaigazolásul szolgálna arról, készen áll-e már a gyerek az akkreditált bizonyítványt biztosító nyelvi megmérettetésre. Zentai meggyőződése szerint iskolájukban többen is sikerrel vennék a nyelvvizsga előszobájaként emlegetett felmérőt. A szegedi Helen Doron nyelviskola szeptemberben bemutató órákra várja azokat a szülőket, akik a gyakorlatban is szeretnének megismerkedni az angol nyelv elsajátításának módszertanával, s gyermeküket egy egyedülálló, élményalapú tanfolyamra szeretnék beíratni, hogy minél előbb elsajátíthassák „második anyanyelvüket”, az angolt. A nyílt órák időpontjáról és egyéb aktualitásokról az intézmény

Facebook-oldalán

tájékozódhatnak.

Minél korábban kezd el egy gyermek nyelvet tanulni, annál könnyebben dolga lesz később az iskolában - babakortól a...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 5.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.