Közélet

Nébih: újabb kéknyelv betegséget mutattak ki Tolna megyében

Nébih: újabb kéknyelv betegséget mutattak ki Tolna megyében

2015. szeptember 10., csütörtök
Nébih: újabb kéknyelv betegséget mutattak ki Tolna megyében
szarvasmarha_boci

Két állatnál mutatták ki a kéknyelv betegséget egy 350 üszőből álló Tolna megyei szarvasmarha-állományban, az állategészségügyi hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a betegségre fogékony állatokat tartó telepek esetében a kitörés körüli 3 kilométeres sugarú körben megemelt számban végzik a betegség elterjedtségének felmérésére szolgáló vérvizsgálatokat, 20 kilométeres körzetben pedig 30 napos megfigyelési zárlatot rendelnek el. A korlátozás alá vont területekre vonatkozó ki- és beszállítási szabályok részletesen olvashatók a hivatal weboldalán. Közölték: a korlátozás alá vont területeken - azaz a védő- és megfigyelési zónán belül -, ahol nem kerül sor kötelező vakcinázásra, a gazdák önkéntes alapon kérhetik az állományok vakcinázását, amihez állami támogatást is igénybe vehetnek. A közlemény emlékeztet: az új kitörés ellenére a tavalyi, Csongrád megyei eset miatt elrendelt és jelenleg is érvényben lévő megfigyelési és védőkörzetet, a korlátozás alá vont területeket nem kellet módosítani, azok továbbra is érvényesek. Kiemelik, jelentős változást a 2014-ben elrendelt intézkedésekhez képest, hogy a fertőzött állatokat nem vágják le, hanem kezelik. Helyette az állategészségügyi hatóság végrehajtja a kitörés körüli 20 kilométeres sugarú körben lévő gazdaságokban található valamennyi fogékony állat rovarirtó szerrel történő kezelését és a védőoltásban még nem részesült egyedek vakcinázását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.