Közélet

Fogyasztóvédelmi szakmai nap a Szegedi SZC Kőrösy József Gazdasági Szakképző iskolájában

Fogyasztóvédelmi szakmai nap a Szegedi SZC Kőrösy József Gazdasági Szakképző iskolájában

2015. szeptember 25., péntek
Fogyasztóvédelmi szakmai nap a Szegedi SZC Kőrösy József Gazdasági Szakképző iskolájában
fogyasztovedok2

Sikeres Fogyasztóvédelmi szakmai napot tartott szeptember 25-én a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének(FOME) Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodája és a Szegedi SZC Kőrösy József Gazdasági Szakképző iskolája.

A július 1-étől a NGM fenntartásába átkerült intézmény partnereivel olyan tevékenységet valósított meg –elsősorban szakmai órák keretében – amely nagy mértékben támogatja a leendő aktív fogyasztók formálását, a fiatalok képességeinek kibontakoztatását. A FOME és a Szegedi SZC Kőrösy József Gazdasági Szakképző Iskolája – ahogyan a Gazdasági Versenyhivatal is – kiemelt célként tekint a fiatal fogyasztók védelmére, tájékoztatására. A fogyasztóvédelmi szakmai nap célja a középiskolások fogyasztóvédelmi és versenyjogi ismereteinek növelése, így a versenykultúra és a minél tudatosabb vásárlói döntéshozatal támogatása. „Örömmel vettük az iroda megkeresését a szakmai nap ötletével, hiszen mindig törekedtünk aktív kapcsolatot ápolni a gazdasági élet szereplőivel. A színvonalas közgazdasági képzéshez elengedhetetlen az életszerű, gyakorlati ismeretek átadása, amihez hozzájárulnak ezek a találkozók. A fogyasztóvédelem kérdése pedig ezt a korosztályt különösen érinti, hiszen az életkoruk és a sokszor hiányos ismereteik miatt hátrányuk származhat a tájékozatlanságukból. Fontos, hogy a fiatalok megismerjék az érdekképviseleti lehetőségeket, azt, hogy honnan tudnak segítséget kérni, ha baj van.” fogalmazott

Bereczné Juracsek Marianna

közgazdász szakmai igazgatóhelyettes. A Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodahálózat szakemberei közel 130 fiatallal találkoztak. Előadásaik során felgöngyölítettek fogyasztói jogvitákat, utánanéztek visszautasíthatatlan ajánlatoknak, felmerülő kérdésekben adtak iránymutatást és alkalom nyílt a szakértők és fogyasztók közötti közvetlen eszmecserére is. A szakmai nap legfontosabb témái az internetes vásárlások, a megtévesztő reklámok, a szavatosság és jótállás, a gazdasági erőfölény-kartell voltak.

A fogyasztóvédők számára fontosak a fiatalok - Fogyasztóvédelmi tanácsadás a Kőrösyben

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) egy 12 éves szakmai tapasztalattal rendelkező civil szervezet, melynek célja a fogyasztók jogi védelme és az ehhez kapcsolódó tevékenységek támogatása. Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodáit az egyesület (a Gazdasági Versenyhivatal támogatásával) tavaly hozta létre öt vidéki nagyvárosban: Debrecenben, Egerben, Szegeden, Pécsett és Győrött. Szakértőik oktatnak egyetemeken, részt vesznek békéltető testületek munkájában, és ellátják a klasszikus fogyasztóvédelmi területeken is érdekvédelmi és feltáró tevékenységet és nem utolsó sorban támogatják a tisztességes versenyfeltételek kialakulását és fenntartását. Céljuk, hogy szakszerű válaszokat és tanácsot adjanak fogyasztói kérdésekre. Aki online (info@fogyasztovedok.hu) vagy személyesen felkeresi a GVTI csapat irodáit (6721 Szeged, Szilágyi utca 2.), azoknak díjmentesen adnak tanácsot, akár a szerződés megkötése előtt, akár azután, hogy a probléma házhoz állt. Az egyénre szabott, teljeskörű tanácsadáson túl segítenek, jogérvényesítési kérdésekben is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.