Közélet

Lezárta a határt rendőrség, hatályos a jogi határzár - éjjel vonatok érkeztek a migránsokért Röszkére + FOTÓK

Lezárta a határt rendőrség, hatályos a jogi határzár - éjjel vonatok érkeztek a migránsokért Röszkére + FOTÓK

2015. szeptember 15., kedd
Lezárta a határt rendőrség, hatályos a jogi határzár - éjjel vonatok érkeztek a migránsokért Röszkére + FOTÓK
hatarzar_0915_64_gs

Éjféltől új időszámítás lép életbe. Keddtől börtönbüntetés is kiróható arra, aki megrongálja a határzárat, vagy illegálisan lép Magyarország területére. Hétfő estére a rendőrség lezárta a zöldhatárt, a röszkei vasúti sínt egy kerítéssel felszerelt tehervagonnal torlaszolták el, így már csak a hivatalos határátkelőkön szabad az átjárás. Éjfél előtt a kormányszóvivő rendkívüli sajtótájékoztatót tartott. Az utolsó nap rohamát élőben követtük végig.

Friss hírek és fotók Röszkéről folyamatosan, percről percre itt a SZEGEDma.hu-n!

Vasárnap újabb hatalmas áradat érte el Röszkét, szerencsére a rengeteg ember jelenlétét komolyabb atrocitások nem kísérték a helyszínen. A migránsokat folyamatosan szállították el buszokkal és vonattal, emellett pedig sok migráns "megszökött", hogy gyalog vágjon neki az osztrák határ felé vezető útnak. A szeptember 15-én bevezetendő jogi határzár mellé a fizikai határzár is kezd teljes valójában felsorakozni - tegnap éjszaka már gőzerővel dolgoztak a Horgos felől érkező vasúti sínek lezárásán.

Az eseményekről szóló tudósításunk ide kattintva olvasható teljes egészében – fotókkal!

06.10: Százak várakoznak Horgoson

Az új időszámítás első reggelén a menekültek a szerbiai Horgason várják, hogy megnyisson a határátkelő. Az M1 tudósítója erősítette meg, amit a SZEGEDma.hu is írt az éjszaka, hogy nagyjából 200 menekült van most a határnál, ők éjszakára sátrat vertek. Sokan viszont visszamentek a magyarkanizsai táborba, ők majd a visszajönnek, ha megnyitják a kijelölt átkelési pontokat. A röszkei gyűjtőponton már nincs migráns - jelentette az M1.

06.00: Hamarosan újabb vonat indul Röszkéről

Munkatársunk közben a röszkei vasútállomáson tartott szemlét. Azt látta, hogy az állomáson lévő, minimum 20 kocsiból álló vonatot már félig megtöltötték, és a helyszínen azt tudta meg, hogy még minimum egy óra, mire elindulhat a vonat. A vasútállomásra buszokkal hozzák a migránsokat, mivel kicsi az állomás, egymás után fordulnak a járművek. Ahogy megírtuk, éjfél után pár perccel jött legutóbb vonat (három körül indult el 16 kocsival, kb. 1500-1700 migránssal), míg most a következőre szállítják fel a migránsokat a rendőrök. Az állomáson felállítottak egy egészségügyi sátrat is, s igaz, önkéntesből sokkal kevesebbet látunk, mint éjfélkor, de fél literes ásványvizekből van bőven. Az éjszaka itt nyugodtan telt, a migránsok türelmesen várták, hogy vonatra szállhassanak. A vonatok egyébként az osztrák határnál lévő regisztrációs központokba szállítják a határsértőket.

05.30: Buszok és önkéntesek a gyűjtőponton

A Dugonyi úti gyűjtőpontnál most több mint 30 üres busz áll. Migránsok nincsenek, önkénteseket látott csak tudósítónk.

roszke_vasutallomas_001

04.50: Százak várják a régi röszkei átkelő megnyitását a szerb oldalon

Megnéztük Szerbia felől is a határt, a horgosi átkelő felé 40-50 fős csoportok haladnak az út mindkét oldalán, a szerb rendőrök is útbaigazítják őket, a reggel hétkor kinyitó átkelő felé terelve az embereket. Ott jártunkkor, hajnali három körül 200-250 migránst láttunk és körülbelül egy tucat rendőrt, a migránsoknak pedig Magyarországról is vittek vizet és élelmet önkéntesek, de a helyszínen is adományokat osztottak egy furgonból. Több sátrat is felvertek a határnál, többen kabátjukba burkolózva aludtak a betonon. Utunk során rendre taxikkal találkoztunk, akik Magyarkanizsáról tartottak Horgos felé, vagy épp visszafordultak leendő utasaikért. Az autópálya átkelőnél egyébként a magyar és a szerb határ között, a senki földjén több tucat magyar katonát is láttunk.

03.00: Buszrengeteg a gyűjtőpontnál és a régi határnál

A Dugonyi úti gyűjtőpontnál mintegy 25 busz várakozik üresen, vannak olyan járművek, amelyek már hétfő kora délutántól állnak az út szélén, nincs kit elszállítaniuk. Hasonlót tapasztaltunk a régi röszkei határátkelőnél, ott körülbelül egy tucatnyi jármű várakozott az éjszakára bezáró átkelőnél.

01.15: Elkezdték felszállítani a migránsokat a vonatra

Körülbelül egy órát kellett várniuk arra az embereknek, hogy elkezdhessenek felszállni az éjfél után begördült vonatra, ami mellett rendőrök állnak sorfalat. A vasútállomásról elkezdtek az üres buszok is kihajtani, hogy helyet biztosítsanak az út mentén várakozó, migránsokkal teli tucatnyi járműnek. A helyszínen azt hallottuk, hogy még legalább egy óra, mire elindulhat a 17 vagonból álló szerelvény, míg a következő vonatot hajnali háromra várják Röszkére.

00.50: Azokat, akik Horgoson várakoznak, még beengedik Magyarországra

Kétórás várakozás után, néhány perccel éjfél előtt a magyar határőrség elkezdte húszas csoportokban beengedni a várakozó migránsokat Magyarországra Horgosnál - írja az MTI. A menekültek úgy tudják, a határt azt követően zárják le, hogy a helyszínen lévők bejutottak. Huszonkét óra után nem engedtek be migránsokat Magyarországra a Horgos 2 határátkelőn. A bevándorlók úgy tudták, azért, mert a röszkei oldalon elfogytak az őket továbbszállító buszok. A migránsok türelmesen várakoztak. Az MTI tudósítójának több migráns is azt mondta, nem szeretné, ha Magyarországon nyilvántartásba vennék, nem szeretne ujjlenyomatot adni. A legtöbben Németországba tartanak. A határon különböző segélyszervezetek és önkéntesek adtak élelmiszert és vizet a migránsoknak, valamint ők segítettek nekik ötös sorokba rendeződni, hogy az átkelésnél ne történjen rendbontás. Szerb rendőrök is vannak a helyszínen, ám nem avatkoznak be a migránsok mozgásába.

00.30: Kovács és Bakondi: Új időszámítás a déli határnál

Éjféltől új időszakot indított a kormány a zöldhatár lezárásával, megtettünk minden fizikai, jogi és személyi intézkedést – jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő röszkei, rendkívüli sajtótájékoztatóján, amelyet Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadójával közösen tartott. Bakondi György leszögezte: a ma éjféltől hatályos jogszabály lehetővé teszi a rendkívüli válsághelyzet elrendelését, azonban ennek kihirdetése a kormány hatáskörébe tartozik. Hozzátette: a törvényben meghatározott feltételek adottak, döntés várhatóan kedden lesz. A belbiztonsági főtanácsadó szerint a migrációs helyzet kezeléséhez biztosítják a műszaki, a jogi és a személyi feltételeket is. Utóbbival kapcsolatban kifejtette, hogy a kerítés mentén megfelelő létszámmal biztosítják a határokat, és elegendő tartalékokkal is rendelkeznek. Bakondi György arról is szólt, hogy minden feltétel adott a válsághelyzet kihirdetéséhez. Közlése szerint Röszkénél és Tompánál alakítottak ki olyan áteresztési pontokat, ahol a migránsok benyújthatják menedékkérelmüket és, megvárhatják ezek elbírálását. Akit a zöldhatáron elfognak, azt gyorsított eljárásban bíróság elé állítják, a tárgyalásokat a helyszínen bonyolítják le. Az Origo azt írja, arra a felvetésre, hogy regisztráció nélkül szállították a menekülteket az osztrák határra, Kovács Zoltán kijelentette: Magyarország nem sértette meg a dublini egyezményt. A regisztrációt ugyanis nem feltétlenül Röszkén végzik el, hanem azokban a menekültközpontokban, ahol adottak ennek a lehetőségei. A szerb állásponttal kapcsolatban – miszerint Magyarország déli szomszédja kijelentette, hogy nem vállal felelősséget a visszatoloncolt menekültekért – a kormányszóvivő elmondta: Szerbiának is ki kell vennie a részét migrációs probléma kezeléséből, Magyarország pedig a kétoldali szerződések szerint jár majd el. A belgrádi munkaügyi minisztérium államtitkára, Nenad Ivanisevic korábban kijelentette, hogy Szerbia nem fogadja vissza a Magyarországról visszaküldött menekülteket, és ha kell, a hadsereget is a határra küldik.

00.10: Begördült egy szerelvény Röszkére

Összesen tizenhét vagonból áll az a szerelvény, ami éjfél után 9 perccel gördült be a röszkei vasútállomásra. A vonatot rendőrök őrzik, még hajnali egykor sem engedték felszállni az itt várakozó migránsokat. Az állomáson nyugodt a hangulat, csendben várják a jelenlévők, hogy felszállhassanak a Keletibe tartó vonatra. Közben a bekötő úton is több tucatnyi busz állt az út mentén, mindegyik migránsokkal teli. Az állomáson és a buszoknál egyaránt önkéntesek osztanak vizet és ételt.

22.45: Vonatra várva

Egyelőre nem érkezett be a röszkei állomásra az a vonat, melynek 22 órakor kellett volna indulnia Hegyeshalom felé. Sok száz illegális bevándorló vár arra, hogy útra kelhessen, az állomáson lehetnek vagy 500-600-an, a többiek még a buszokon ülnek - jelenti munkatársunk. A régi horgosi határátkelőnél pedig az MTI tudósítója járt. Nyugodt volt a helyzet a horgosi régi határátkelőnél (Horgos 2) hétfő este, néhány órával a magyar határvédelmi szigorítások életbelépése előtt. A migránsok kisebb csoportokban érkeztek az átkelőhöz, ahova a szerb hatóságok irányították őket – tapasztalta a helyszínen.

22.15: És ami következhet - regisztrációs pontok a határnál

Regisztrációs pontokon adhatják be menedékkérelmüket a határ mentén az érkezők keddtől – mondta Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője az M1 aktuális csatornán hétfő este. Kiemelte, ha valaki Szerbia felől érkezik, amely biztonságos harmadik országnak számít, és ott még nem adta le a kérelmét, akkor azt a magyar hatóságok „azonnal el fogják utasítani”. Ez azt jelenti, hogy az úgynevezett befogadási ok sem áll fenn, tehát gyorsított, nyolcnapos eljárásban magát a kérelmet se fogadhatják be a határ mentén – mondta. A migránsok ellátásáról azt közölte: a szerb hatóságok és „adott esetben a magyar hatóságok” közös feladata lesz, ez akkor dönthető el, ha látják, hogy hány ember van az adott területen. Közben olyan hírek is felröppentek, hogy Szerbia akár hadsereggel is útját állná annak, hogy Magyarország visszatoloncolja az illegális határátlépőket a területére – idézte a szerb szociális és munkaügyi államtitkárt az M1 tudósítója. Mint mondta, Szerbia nem fogadja vissza az illegális bevándorlókat, ha kell, az ország kivezényli a katonaságot. Sőt, akár arra is képesek a szerbek, hogy egészen Görögországig toloncolják vissza a migránsokat.

21.50: Csend és nyugalom honol Röszkén

Tudósítónk elmondása szerint mind a Horgos-Röszke vonal határt keresztező, immár lezárt pontjánál, mind az 5-ös főúton található határátkelőnél nyugodt, csendes a helyzet. A gyűjtőponton mostanra javarészt összeszedték a szemetet, illetve a segélyszervezetek is elkezdtek összecsomagolni. A rendőrök ellenőrzik az utakon közlekedőket, talán embercsempészek után kutatnak. A kör tehát itt bezárult, az elmúlt órákban nem is kísérelte meg senki azt sem, hogy a vasúti síneken át gyalogol hazánk területére. A migránsok a régi röszkei határátkelő szerb oldalán, illetve Horgosnál csoportosulnak most nagyobb létszámban. Kérdés persze, mit hoz majd az éjszaka és a reggel.

21.40: Hegyeshalomba viszik a migránsokat Röszkéről

Az M1 hírfolyamában elhangzott, hogy 22 órakor indul a következő szerelvény Röszkéről Hegyeshalomba. A határról buszokkal a röszkei vasútállomásra szállított migránsok egyelőre türelmesen várnak arra, hogy begördüljön a vonat, addig civilektől és rendőröktől kapnak ellátást. Sajtóértesülések szerint amennyiben az ide fuvarozott határsértők létszáma megköveteli, akár újabb szerelvények is indulhatnak éjszaka az osztrák határ felé. Minderről az érintettek több nyelven is tájékoztatást kapnak a hangosbemondón keresztül. Nem lepnénk meglepve, ha újabb vonatokra is szükség lenne, mert odakint legalább 15 tömött csuklós busz várakozik...

21.02: Légtérzár van érvényben a szerb-magyar határon

A szerb-magyar határon 1350 méter magasságig és 20 kilométeres sávban légtérzár van érvényben a kialakult migrációs válság miatt. A Nemzeti Közlekedési Hatóság az MTI-vel közölte, hogy a légügyi hivatal rendelkezése szeptember 10. óta van érvényben további intézkedésig. A hatóság tájékoztatása szerint az intézkedés célja a szükséges légtér biztosítása a kialakult migrációs válság kapcsán a mindenkori valós helyzet megfelelő értékeléséhez, a rendészeti és honvédelmi szervek műveleteihez, beavatkozásaihoz, erőátcsoportosításaihoz, a hatósági akciók tervezéséhez, szervezéséhez, irányításához és ellenőrzéséhez szükséges légi felderítés zavartalan és biztonságos végrehajtásához. Az adott légteret csak a rendészeti, honvédelmi, mentő és kutató-mentő, valamint katasztrófavédelmi feladatokat végrehajtó légi járművek használhatják, a menetrend szerinti nemzetközi utasforgalomra az intézkedésnek nincs hatása - közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatal, emlékeztetve arra, hogy ez megfelel a korábbi gyakorlatnak, amikor például a 2006-os és a 2012-es árvízvédelmi feladatok biztosítása érdekében rendeltek el hasonló korlátozásokat.

21.00: A régi határátkelő is zárva

Helyszíni tudósítónk jelenti, a régi határátkelőt lezárták a rendőrök, jelenleg senki sem jut át, kizárólag a rendőrségi és honvédségi járművek. A helyszínen tartózkodnak az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársai, de ők is csak a magyar oldalról figyelik az eseményeket. A határátkelő melletti területről az imént elindult egy csuklós Ikarus tele migránsokkal - nagyjából 70-80 embert szállíthatott el.

20.55: Fordult a kocka - migránsokra várnak a buszok A gyűjtőponttól majdnem a röszkei körforgalomig ér az üres buszok sora, több tucat busz várakozik, miközben a gyűjtőponton egy darab migráns sincs - jelentik munkatársaink Röszkéről. Hozzátették, látványosan eltűntek az embercsempészek is a környékéről, néhány gyanús autót láttak csak itt. A gyűjtőponton a civilek, a segélyszervezetek munkatársai is csomagolnak, pakolnak. A külföldi stábok egy része mára befejezte a munkát, de azért akadtak, akik maradnak, hiszen sokan kíváncsiak az éjféltől életbe lépő jogszabályi változások hatásaira. A SZEGEDma.hu is kíváncsi, és mindenről beszámol! 20.30: Félezer migráns várakozik a belépésre Röszkénél Mintegy félezer migráns várakozott a régi röszkei közúti határátkelőnél hétfő este, hogy beléphessen Magyarországra - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A mintegy százméteres sor nagy része Szerbiában van. A migránsok rendben várják, hogy a magyar rendőrök 5-10 tagú csoportokban beengedjék őket az országba. A várakozók között vannak nők, gyerekek és férfiak egyaránt. A migránsok szerb területről folyamatosan érkeznek az átkelőhöz, a vajdasági Horgos központjáig buszok szállítják őket, onnan gyalog teszik meg az utolsó néhány kilométert a magyar határig. A régi röszkei határátkelőhelyet elsősorban az autópályáról letiltott járművek használhatták, hétfő kora este azonban lezárták a forgalom elől. A migránsokat egy rendőrségi tolmács tájékoztatja a teendőkről. 20.25: Röszke - egy tehervagonnal elzárták a zöldhatárt Helyére került a magyar-szerb zöldhatárt lezáró műszaki akadály utolsó eleme, egy határkerítés-szakasszá átalakított tehervagon hétfő este Röszkén, a Szeged-Szabadka vasútvonalon. Szerbia felől már csak határátkelőn lehet Magyarország területére lépni szárazföldön - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A régi tehervagon egyik végére a határzár építése során is használt horganyzottacél-oszlopokból készült keretet erősítettek. Az acélgerendákra hét sor - a gyorstelepítésű drótakadálynál és a határzár kerítéseinek tetején is használt - NATO-drót került. Az elmúlt hetekben a sínek és a magyar-szerb határ metszéspontjánál, ahol a vasúti közlekedés miatt nem épült meg a határzár, naponta több ezer migráns érkezett. A Szeged és Szabadka közötti vasúti közlekedést augusztus második felében leállították. Korábban a MÁV szakemberei a helyszínen arról beszéltek, hogy a határzár hiányzó részére vasúti kapu kerül, amelyet megnyithatnak a szerelvények előtt, ha újraindul a forgalom. Ezt a megoldást helyettesíti - feltehetően ideiglenesen - az átalakított tehervagon. Időközben az 5-ös főúton található határátkelőre terelték át a migránsokat, akik a zöldhatárról teljesen eltűntek. Ezzel párhuzamosan egyre inkább néptelenedik el a vasútvonal és a közút találkozásánál létrehozott, úgynevezett gyűjtőpont is. A segélyszervezetek is átcsoportosítják erőiket.A migránsokat a régi átkelőről buszokkal a röszkei vasútállomásra viszik, ahonnan az osztrák határra indulnak a szerelvények. Az MTI tudósítója este nyolckor azt tapasztalta, hogy indulásra készen áll az állomáson egy 13 személyvagonból álló, bevándorlókkal teli szerelvény. A forgalmista azt mondta, hogy hétfő este még több vonat indul az állomásról. Azt mondta, annyi, amennyire szükség lesz, vagyis ha megtelik egy szerelvény, újabbat küldenek a menekültekért. 20.15: Csendesedik a tolózár környéke Nagyjából két tucat rendőr maradt a tolózár környékén, illetve a büntetés-végrehajtás részéről 8-10 ember dolgozik a határzár véglegesítésén - látták a helyszínen a SZEGEDma.hu tudósítói. 20.10: BKV-buszok a lezárt határon Legalább 15-20 BKV busz áll a lezárt röszkei határnál, a buszok a síneken álltak meg, jelentette az Origo tudósítója. Egymás után érkeznek rendőrségi autók is, illetve tíz lovasrendőr tart Röszkére. 19.50: Bezárt a magyar-szerb kishatár Sok menekült ott próbált meg belépni az országba, ezért hét óra előtt bezárt a magyar-szerb kishatár. Még most is hosszú sorokban várakoznak, buszokkal szállítják el őket a röszkei vasútállomásra, ahonnan a nyugati határhoz viszik tovább őket. Az autópálya határátkelő rendben működik. 19.40: Már majdnem kész a zár A vasutasok a helyére tolták a felszerelt kocsit, majd lecsatolták róla a mozdonyt és távoztak. Jelenleg az átalakított szerelvény kerekeit rögzítik a helyszínen. 19.15: Megérkezett a tolózár A helyszínen tartózkodó kollégánk jelentette, megérkezett a határra az átalakított vasúti kocsi, amely majd kiegészíti a közben elkészült kerítést. A rendőrök igyekeznek felügyelni a jármű útját, a legtöbb munkát most nem a migránsok, hanem a sajtó munkatársai adják az egyenruhásoknak, akiket próbálnak arrébb terelni. 18.55: Mindenkit leterelnek a sínekről Munkatársunk jelenti, a rendőrök mindenkit leterelnek a sínekről, valami készül. Könnyen elképzelhető, hogy most érkezik helyére a délután elkészült tolózár. Hamarosan kész a sínektől kelet felé álló kerítésrész is. 18.47: Mintegy kétszáz migráns várakozik a régi röszkei átkelő előtt Mintegy kétszáz illegális bevándorló várakozott a régi röszkei határátkelőhely előtt hétfő este, az érkezőket kisebb csoportokban engedik be magyar területre a rendőrök - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.
Illegális bevándorlás - A régi röszkei átkelõnél léphet
A határátkelőhelyet, amelyet elsősorban az autópályáról letiltott járművek használhatnak, kora este zárták el a forgalom elől. Az átkelő teljes egészében a magyar oldalon álló épületeinek kapuit bezárták, a migránsok egy oldalsó gyalogos bejáraton juthatnak be. Egyszerre öt-tíz ember engednek be az átkelőre, ahol sok rendőrt látni. Az embereket, akik többsége nyugodt, egy arabul beszélő rendőrségi tolmács irányítja. Kora este tizenegy csuklós, többségében BKV-busz várt arra, hogy elszállítsa az érkezőket. 18.30: A régi határátkelőhöz küldik a bevándorlókat Az Index híre szerint a migránsokat a régi röszkei közúti határátkelőhöz terelik, ahol buszokra ültetik, majd továbbviszik őket táborokba. 18.00: Felsorakoztak a reöndőrök A sínektől nyugatra lévő kerítésrész gyakorlatilag elkészült. Közben a sínpár mentén rendőrök sorakoztak fel Röszke irányában.
migransok_0915_32_gs
17.53: Felkészültek a migránsok fogadására a régi röszkei határátkelőnél Felkészültek a migránsok fogadására a röszkei közúti átkelőnél - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen hétfő délután. Tizenegy csuklós, többségében BKV-busz várja a migránsokat a régi röszkei határátkelőnél - számolt be az MTI tudósítója. Az autópályáról letiltott forgalom számára megnyitott határátkelőhelyet is lezárták - közölték a helyszínen tartózkodó rendőrök. Az MTI tudósítója a helyszínen, a magyar-szerb határvonalnál sok gyalogos rendőrt és rendőrségi gépjárművet látott. Egy rendőrségi helikopter is köröz az átkelő fölött. A helyszínen dolgozó rendőrök arról tájékoztatták a várakozó buszsofőröket, hogy járművükkel be kell állniuk a határátkelőre, és ott fogják felvenni a migránsokat. 17.50: Elindultak a migránsok Migránsok egy csoportja elindult a kerítés mentén a röszkei határátkelő irányába - mondta kollégánk. 17.45: Fegyveres katonák őrzik a biztonságot Tudósítónk közlése szerint folyamatosan változik a határon "fennakadó" migránsok száma az említett fluktuáció okán. Most körülbelül 70-80-an vannak, de többen vissza is fordulnak. A kerítés lassan teljesen elkészül. A biztonságra AMD 63 típusú gépkarabélyokkal felfegyverzett katonák is vigyáznak a helyszínen. 17.30: Sokan visszafordulnak Pár tucat migráns várakozik a síneken, de a rendőrök senkit sem engednek át. Folyamatosan érkeznek újabb és újabb menekültek, de a tömeg nem szaporodik, miután a legtöbben vissza is fordulnak Horgos irányába. Az eseményeket meglehetősen komoly médiaérdeklődés is követi, az imént például az egyik román televízió munkatársa közvetlenül a katonák mellől jelentkezett be élőben. 17.15: Minitüntetésnek vetettek véget a rendőrök Aktivisták egy csoportja egy arab feliratú drapériával kezdett demonstrációba a síneken, vélhetően a határ lezárása ellen. Az egyenruhások többször is felszólították őket a távozásra, majd miután ez hatástalannak bizonyult, a készenléti rendőrség tagjai kísérték el a helyszínről a tüntetőket.
migransok_0915_38_gs
17.00: A határátkelőhöz küldik a migránsokat A rendőrök minden egyes migránsnak elmagyarázzák, hogy a vasúti síneknél nem léphetik át a határt, és menjenek el a hivatalos röszkei határátkelőhelyhez. 16.50: Hétvégén is dolgoznak a szegedi bírák A módosító törvény szeptember 15-i hatálybalépésével megnövekedett ügyszámmal számolnak a szegedi bíróságokon, ugyanis a határzárral kapcsolatos bűncselekmények esetén a járásbíróság hatáskörébe tartozó ügyekben a Szegedi Járásbíróság, míg a törvényszék hatáskörébe tartozó ügyekben a Szegedi Törvényszék jár el kizárólagos illetékességgel. A menedékjogról szóló törvény szerinti határon lefolytatott eljárások eredményekénti és elfogadhatatlanság tárgyában hozott menekültügyi határozat bírósági felülvizsgálati eljárására a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kizárólagosan illetékes - írja a hvg.hu. A Szegedi Járásbíróság büntető ügyszakában szeptember 15. és szeptember 30. napja között kitűzött büntetőügyek tárgyalásai beállításra kerültek, a büntető ügyszakos bírák a jogszabályi rendelkezés alapján a büntetőeljárásokat a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején minden más ügyet megelőzően kell lefolytassák. Ennek keretében a Szegedi Járásbíróság bírái hétköznapokon 8 órától 18 óráig meghosszabbított munkarendben, míg szombaton és vasárnap 8 órától 16 óráig látnak el tárgyalási tevékenységet, amennyiben ezt az ügyérkezés szükségessé teszi. Mindemellett – kirendelések útján – folyamatosan zajlik annak biztosítása is, hogy más bíróságról is érkezzenek a feladat elvégzéséhez szükséges plusz munkaerők, így további bírák, titkárok, bírósági ügyintézők és igazságügyi alkalmazottak. 16.40: Az MTI is megerősítette a határzár tényét A rendőrség lezárta a határt Röszkénél, a szerb-magyar határ migráció által leginkább érintett pontján hétfő délután fél ötkor - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Ez azt jelenti, hogy nem engedik át a migránsokat azon a ponton, ahol a Szeged-Szabadka vasútvonal áttöri az országhatárt, illetve a műszaki határzárt. Eddig ugyanis a határnak ezen a pontján akadálytalanul haladhattak át a menekültek, és ezt napról-napra több ezren ki is használták. Az intézkedés során az éppen érkező migránsokat visszafordítják a határvonalról. Mindezek nyomán néhány tucat migráns várakozik a határvonal szerb oldalán. Őket a rendőrök próbálják meggyőzni arról, hogy forduljanak vissza Szerbia felé. Mindeközben megkezdődött a határkerítés oszlopainak szögesdróttal borítsa közvetlenül a vasútvonal mentén, illetve a rendőrség helikopterrel ellenőrzi a államhatár környezetét. A helyszínen lovas rendőrök is vannak. Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy szinte néptelen a határ közelében kialakított két tábor, vagyis az 1-es és 2-es számú idegenrendészeti előállító, népszerű nevén az 1-es és a 2-es hangár. Ugyanakkor egyre kevesebb a migráns a Röszke határában létesített gyűjtőpontnál is. A Röszkén levő migránsok többsége a vasútállomáson tartózkodik, ők arra várnak, hogy vonattal Győrbe indulhassanak - látta az MTI tudósítója. 16.35: A határ zárva! Mostanra lezárta a határt a rendőrség, az egyenruhások sorfalat állva senkit sem engednek át a síneken, miközben a munkások folyamatosan dolgoznak a kerítés még kimaradt részeinek beépítésén. 16.10: Elkészült a tolózár A helyszínen tartózkodó tudósítónk közlése szerint láthatóan csökkent a röszkei gyűjtőponton lévő hulladék mennyisége, minden bizonnyal nagyobb takarítást tartottak a táborban a délután folyamán. Eközben csökken a várakozó migránsok száma is, összességében pedig nyugodt a hangulat.
migransok_0915_26_gs
A vasúti sínekre tervezett tolózár elkészült, így lényegében bármikor hiánytalanul lezárható a magyar-szerb határ. A migránsok mostanra sokkal kisebb csoportokban érkeznek a sínek mentén, mint az elmúlt napokban, nagyjából tízes csapatokban lépnek át Magyarország területére. Arra vonatkozóan ellentmondásos híreket hallani Röszkén, hányan lehetnek még Horgoson. A szerbiai település polgármesteréhez, Bacskulin Istvánhoz köthető információk szerint akár több ezren is várakozhatnak a környéken, míg a szerb újságírók gyakorlatilag egyetlen menekülttel sem találkoztak a falu főterén. 16.00: Pitella Röszkén: szolidaritáson és békén alapul az EU Személyesen tekintette meg a röszkei gyűjtőponton uralkodó állapotokat Gianni Pittella, a szocialisták és demokraták (S&D) európai parlamenti frakciójának vezetője. Az olasz politikus a bejárást követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, az Európai Unió a szolidaritáson és a békén alapul, aminek azonban a szögesdrótok ellent mondanak. Kitért rá, Orbán Viktor miniszterelnök tettei szemben állnak a felsorolt értékekkel, illetve nem tükrözik hűen a magyar nép véleményét sem az illegális bevándorlásról. Az olasz EP-képviselő kiemelte, a magyarok nagylelkűségét és segítőkészségét bizonyítja az a számos önkéntes, akik napról napra igyekeznek segíteni az országba érkező menekülteknek.
migransok_0915_25_gs
Pitella úgy foglalt állást, a fennálló problémát a Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke által javasolt úton lehet megoldani. Mint mondta, a 160 ezer bevándorlót szét kell osztani az EU tagállamai között. Szükséges kidolgozni egy a menedékkérőkre vonatkozó tartós és kötelező érvényű jogszabályt, továbbá minden lehetséges eszközzel küzdeni az embercsempészek ellen. Ezeken túlmenően pedig elengedhetetlen egy olyan külpolitika kialakítása, amely képes lehet stabilizálni a helyzetet Szíriában és Líbiában. 15.32: Fidesz: a német kormány megváltozott magatartása igazolja a magyar intézkedéseket A német kormány megváltozott magatartása igazolja azokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország tett a határvédelem szigorítása érdekében - jelentette ki Gulyás Gergely hétfőn, a röszkei határátkelőnél tartott sajtótájékoztatón. Látható, hogy az Európai Uniónak és az EU egyes vezetőinek felelőtlen volt azon üzenete, miszerint mindazok befogadást nyerhetnek, akik egy jobb élet reményében érkeznek Európába - közölte a politikus azt követően, hogy látogatást tett a Röszke határában kialakított idegenrendészeti előállatókban. Hozzátette: holnaptól az illegális határátlépés bűncselekmény, ami 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, és minden esetben kiutasítást von maga után. A politikus úgy vélekedett: az illegális bevándorlók áradatának megállítása kizárólag annak lesz köszönhető, hogy a magyar kormány már júniusban előkészítette az ehhez szükséges intézkedéseket, illetve az Országgyűlés elfogadta a szükséges törvénymódosításokat. Úgy vélekedett: a menekülteknek a menekültstátuszt a jövőben is a nemzetközi jog szabályai szerint kell biztosítani, ám nem engedhető meg, hogy a migránsok a menekültügyi eljárás ideje alatt szabadon mozoghassanak Európában. Az érvényben lévő dublini egyezmény rendelkezései miatt elsősorban azon államok válhatnak a rendszer károsultjaivá, amelyek a schengeni határon vannak, mert oda toloncolhatóak vissza a bevándorlók. Ezért is fontos, hogy Magyarország meg tudja védeni határait - hangsúlyozta a politikus. Gulyás Gergely kérdésekre válaszolva úgy nyilatkozott: a menekültügy megoldása Európában kizárólag úgy képzelhető el, ha az EU mindenhol képes külső határait megvédeni. Ahol pedig ez szükséges, mint például Görögországban, anyagi segítség kell, amire a magyar kormány is hajlandó - tette hozzá. Ugyancsak kérdésre válaszolva azt is közölte: más uniós tagállamokkal szemben a magyar hatóságok arra törekedtek, hogy mindenkit regisztráljanak. Ugyanakkor az elmúlt két hétben a menekültek nagy tömege miatt voltak hiányosságok. Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke közölte: a rendőrségtől azt a tájékoztatást kapták, hogy korábban egy év alatt lépték át annyian illegálisan a határt, mint most egy nap alatt. Ugyanakkor a jogszabályi változásokkal együtt a rendőrség készen áll a népvándorlás megállítására; holnaptól éppen kétszer annyi rendőr teljesít szolgálatot a szerb-magyar határon, mint eddig - fűzte hozzá. A politikus hangsúlyozta: éppen az ellenkezőjét tapasztalták azon sajtóhíreknek, amelyek szerint sem a migránsok, sem a határon szolgálatot teljesítő rendőrök nem kapnak megfelelő ellátást. Egy azzal kapcsolatos újságírói kérdésre reagálva, miszerint napi gyakorlat-e az egyik röszkei idegenrendészeti előállítóban megörökített eset, hogy dobálják az élelmiszert a migránsoknak, Németh Szilárd azt mondta: nem tudták volna másként élelmiszerrel ellátni a kisgyermekes családokat, ugyanis a fiatal férfiak az ököljog jegyében előrefurakodtak. Azóta igyekeznek ezeket a helyzeteket is elkerülni - tette hozzá. 14.50: Akár húszezer migráns is érkezhet hétfőn Horgosra Éjfélig akár húszezer migráns is érkezhet a szerb-magyar határ mellett fekvő Horgosra - értesült a szabadkai Pannon RTV. Beszámolójuk szerint már délelőtt is legalább tucatnyi, menekültekkel teli autóbusz érkezett a településre, és folyamatosan érkeznek a járművek Belgrádból, Szabadkáról és Magyarkanizsáról. A legtöbben értesültek arról, hogy Magyarország keddtől szigorít a határvédelmen, ezért igyekeznek minél hamarabb átjutni. Arról viszont sokan nem tudnak, hogy Németország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést, és így már a célországba is nehezebben tudnak bejutni - közölte a Pannon RTV. A határ mentén osztrák aktivisták segítik a migránsokat, például Röszke irányába mutató nyilakat festettek az úttestre, hogy útbaigazítsák őket. Emellett vízzel és élelemmel is ellátják a főleg a Közel-Keletről érkező embereket. Az utóbbi napokban rekordszámú migráns érkezett a szintén a határ mellett fekvő Magyarkanizsára is, ám a legtöbben nem mentek be a legfeljebb ezer fő befogadására alkalmas pihenőhelyre, mert mielőbb szerettek volna átjutni a határon. A Pannon RTV beszámolója szerint hétfő délelőtt csupán 20-30 migráns tartózkodott a pihenőhelyen. A szerb-macedón határra is kevesen érkeztek, hétfőre virradóra mindössze ezren. A szerb szociálisügyi miniszter viszont körülbelül 3500 főre számít a nap folyamán. Csikós László szociálisügyi államtitkár az MTI tudósítójának hétfőn Belgrádban azt mondta: Szerbia szinte kiürült, alig néhány ezer migráns van az országban. Információi szerint több mint húszezer migráns van jelenleg Görögországban, átjutásukat egyelőre lassítják a hatóságok, de bizonyára hamarosan ők is megérkeznek. A politikus arra számít, hogy a magyar határellenőrzés szigorítása után megváltozik a migránsok útvonala, és vagy teljesen új utakat választanak, vagy esetleg újra "feléled" az Olaszországba vezető veszélyes tengeri útvonal. 14.31: Valaki elutasítja az adományt, valaki követeli Szaporodik a tömeg Röszkénél. Kitelepült a református szeretetszolgálat is, önkénteseik szerint a határsértők között akad, aki elfogadja az adományt, van, aki nem, és olyannal is találkoztak már, aki követeli. A szervezet csütörtökön költözött ki a gyűjtőponthoz, négy fővel, akik kétnaponta cserélődnek, Eddig körülbelül hat-hét tonna adományt osztottak szét, ruhát, pelenkát, ételt, vizet. A szervezet jelen van Debrecennél is, ott többek közt a fiataloknak sporttevékenységet szerveznek, valamint nőgyógyászati ellátást biztosítanak. A szervezet munkatársai tudósítónknak elmesélték, hogy ma reggel egy muszlim család tagjai elszakadtak egymástól, az anya, az apa és az ötéves kisfiú is, végül a szeretetszolgálat egy szír keresztény férfi segítségével segítette az egymásra találásukat. 13.50: Az európai szocialisták vezetője a határonGianni Pitella, olasz Európai Parlamenti képviselő, az S&D-frakció vezetője is meglátogatta a röszkei gyűjtőpontot, Ujhelyi István szocialista és Niedermüller Péter DK-s EP-képviselő társaságában. A MigSzol csoport kalauzolja a külföldi delegációt, Szalai Balázs és Szőke-Tóth Ágnes vezetésével. Az olasz politikus megnézte a MigSzol sátrait, megtekintette a migránsokat elszállító buszokat, majd a nemzetközi orvosi sátorhoz is ellátogatott. Utazásnak indokaként azt emelte ki, hogy kíváncsi volt, hogy a magyar hatóságok hogyan kezelik a menekült-krízist. Közben a tömeg egyre nő, még nyugalom uralkodik, a rengeteg szemetet pedig a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. munkatársai szállítják el. 13.40: Rémhírek terjednek Magyarországról Helyszíni tudósítónknak Bolek Zoltán elmondta, hogy járt a határ túloldalán, ahol olyan rémhírek terjednek hazánkról, hogy a rendőrök verik a migránsokat, a muszlimokat áttérítik a keresztény hitre, táborba zárják, a holokauszttal hozzák párhuzamban az eseményeket, így sokan torlódtak fel a határnál, mert nem mernek hazánk területére lépni. A magyar muzulmán szervezet német, illetve skandináv forrásból származó segítséget hozott, már adományoztak a Keleti pályaudvárnál, illetve Debrecenben is. Bolek Zoltán kiemelte, hogy nehéz eldönteni, hogy az érkezők közül ki a szélsőséges, de a hazai muszlimok ezt segítenének kiszűrni, de még nem volt rá lehetőségük. 13.15: A fiatalok nem akarnak regisztrálni Főleg fiatalok kerülik a hatóságokat, egyből Németországba, de legalább Bécsbe akarnak jutni, regisztráció nélkül - jelentette helyszíni tudósítónk. Nő a tömeg, immár tíz perc sem kell, hogy megteljen egy busz, sorban állva várják a migránsok, hogy felszállhassanak, közben egy 3-4 éves kisgyerek elkeveredett családjától, de sikerült megtalálni. A tömeggel együtt a szemét mennyisége is nő, a hulladékgyűjtők megteltek, így már nincs is hova tenni a szemetet. Jelen van a helyszínen a magyar iszlám vezetője, Bolek Zoltán is. 13.00: A rendőrök igyekeznek együtt tartani a családokat Körülbelül húsz perc alatt telik meg egy-egy busz migránsokkal, a procedúrát buszonként egy-egy tucat rendőr felügyeli, akik igyekeznek együtt tartani a családokat, emberségesen bánnak a bevándorlókkal. Még mindig rengeteg a szemét, önkéntesek és közmunkások gyűjtik a hulladékot. A határsértők nem segítenek. Az egyik önkéntes tudósítónknak elmondta, Hegyeshalomról jött át, az ottani helyzetet Röszkéhez képest mennyországnak nevezte. Érdekesség, hogy amíg korábban főként családos migránsok érkeztek, akár négy-hat gyerekkel is, most inkább a húszas éveikben járó fiatalok vannak többségben, ránézésre szírek lehetnek, de tudósítónk látott afrikai és ázsiai rasszjegyekkel rendelkező migránsokat is. Folyamatosan gyülekeznek, azonban még nincs tömeg. 12.50: Adományokat vitt az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Egy kisbusznyi adományt vitt a migránsok megsegítésére hétfőn Röszkére az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ). Az esőkabátokból, élelmiszerekből álló adományt a Katolikus Karitásznak adták át, akik a rászorult gyermekek és családjaik között osztják szét - mondta el Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke az MTI-nek. Az IKSZ elnöke kiemelte: a segítségnyújtásnak és az ország védelmének egyaránt most van itt az ideje. Ez a kettő összeegyeztethető - rögzítette az ifjúsági szervezet vezetője, aki a segítségnyújtás célcsoportjaként a gyermekeket, az édesanyákat, várandós nőket és az idős, beteg embereket jelölte meg. 12.40: ORFK: délig több mint ötezer bevándorló érkezett Magyarországra Hétfőn délig 5353 illegális bevándorló érkezett a szerb-magyar határszakaszon Magyarországra - közölte az MTI megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata. Hétfő reggel Balázs László, az ORFK határrendészeti főosztályvezetője arról beszélt: vasárnap rekordszámú illegális bevándorló érkezett Magyarországra, akkor 5809 migránst regisztráltak. Velük együtt idén már 191 702-re nőtt az illegális bevándorlók száma. 12.30: Nagy a készültség Magyarkanizsán A magyar határhoz közeli délvidéki település, Magyarkanizsa képviselő-testületének elnöke, Laczkó Róbert a Lánchíd Rádiónak elmondta: a kedden életbe lépő szigorúbb törvények miatt a migránsok nagyon sietnek. Mindössze hat óra alatt át tudnak jutni Szerbián Macedóniától Magyarországig. Hétfőn várakozásaik szerint akár hatezer ember is keresztülmehet a kevesebb mint tízezer fős településen, igaz vasárnap kevesebben érkeztek annál, mint amennyire számítottak. Laczkónak olyan információi vannak, hogy egy nagyobb csoport fennakadt a Macedón határon, ezért csökkenhetett a hozzájuk érkezők száma. „Készülünk a legrosszabbra, de reménykedünk a legjobban. Hétfőtől megerősített a rendőri jelenlétet a településen, több rendőrt kaptunk, az egészségügyi ellátásról és a takarításról is gondoskodunk, illetve saját erőnkből őrző-védő szolgálat is van” – részletezte. Laczkó Róbert kérdésre válaszolva elmondta, bár az állam kiveszi a részét a migránshelyzet kezeléséből, szükség van a civilekre, illetve az egyes települések is saját zsebükbe nyúlnak. Példaként elmondta, a Vöröskereszt vállalja a legtöbb feladatot, de az önkéntes tűzoltók és a lakosság is nyújt segítséget. 12.20: Nagy a mozgolódás, mindenki jön, csak a migránsok nem Rengeteg rendőrt látni a régi 5-ös út mentén Röszke felé, a gyűjtőpontnál tudósítónk szerint mintegy huszonöt busz vár, azonban maguk a hatásértők még nincsenek sokan, ruhát válogatnak a szélben, akad, aki taxi után érdeklődik. Továbbra több sátornyi aktivista áll készenlétben, hogy segítsen a határsértőknek, többek közt az UNHCR, az ENSZ menekültügyi szerve, valamint, a Karitász, és a brit muszlim segélynyújtó szervezet is képviselteti magát. 12.10: Újabb szerelvény gurult be Röszkére Helyszíni tudósítónk jelenti, megérkezett az újabb vasúti szerelvény a röszkei vasútállomásra, ahol már mintegy tízbusznyi migráns várt erre. Összességében megállapíthatjuk, elképesztő erőket vonultattak fel a magyar hatóságok, hogy a jogi határzár előtti utolsó napon mindenkit elszállítsanak Röszkéről. A szinte teljesen kiürített gyűjtőpontnál reggel több mint 40 buszt láttunk, kicsit arrébb újabb több tucat buszt, a vasútállomásról pedig már több szerelvény is elindult az osztrák határ felé, a legutóbbi közel húsz kocsiból állt. A gyűjtőpontnál egyébként a Katolikus Karitász felkészült arra, hogy éjfélig akár újabb 20 ezer illegális bevándorló érkezik meg Röszkére. 11.40: A röszkei vasútállomáson készül a tolókapu? Közben elindult a röszkei vasútállomásról Vámosszabadiba a húsz kocsiból álló szerelvény. Biztos, hogy újabb vonatot is összeállítanak a nap folyamán, mert tudósítónk jelentése szerint nyolc tömött busz várakozik itt az állomáson. BV-sek pedig folyamatosan flexelnek egy nagy vagont, elég valószínű, hogy ebből lesz az a bizonyos tolókapu a röszkei vasúti átjárónál - tudósítónk szerint elképzelhető, hogy maga ez a vagon lesz a zár tartószerkezete.
roszke_tolozar_01_gs
11.35: Tízezrek tartanak hazánk felé Húszezer migráns van jelenleg Belgrád és Horgos között, akik át akarnak jönni, reggel hattól nyolcig 1800-an jöttek át a határon – értesült az MNO tudósítója, erősítve meg a korábbi sajtóértesüléseket. A migránsokat egyébként egyből buszra ültetik és viszik őket a vasútállomásra Vámosszabadi, ezáltal Hegyeshalom felé. A gyűjtőpontról korábban indult buszok pedig Szentgotthárdra, ugyancsak az osztrák határra vittek sok száz határsértőt. 11.15: Kisebb csoportokban érkeznek a migránsok A még mindig nyitott vasúti átjárónál 10-20 fős csoportokban jönnek befelé a migránsok, akiket az önkéntesek és a segélyszervezetek munkatársai azonnal ásványvízzel kínálnak, ahogy hazánk területére lépnek. 10.55: Élő videó a vasúti átkelőről Egy orosz televízió jóvoltából mozgóképen is követhetik a röszkei eseményeket: https://www.youtube.com/watch?v=voUp8ZzojBk 10.45: Erősít a honvédség Tudósítónk a határkőnél van, ahol mintegy 50 katona posztol, illetve a röszkei területen a teljes kerítés hosszában honvédek sorakoznak, hogy vigyázzák a rendet. 10.35: Öt teherautónyi katona érkezett Röszkére Öt teherautónyi katona érkezett Röszkére – számolt be az M1 helyszíni tudósítója. Mint mondta: felfegyverzett katonai Hummereket is látni. A tudósító azt nem tudta megmondani, a katonákat miért vezényelték ki. Hallani olyat, hogy épül az a kerítés (tolókapu), melyet elhúznak, amikor jön a vonat. Elképzelhető, a katonák azért vannak ott, hogy megakadályozzák az atrocitásokat. Az is lehet, hogy azért, mert hírek szerint hamarosan több ezer migráns érkezik délről – tette hozzá. 10.30: A vasúti átjárónál gyülekeznek A vasúti átjárónál egyre-egyre több a forgatóstáb és a fotós. Mindenki arra vár, hogy helyére kerüljön a teljes zárat biztosító tolókapu. Ezt nem itt a helyszínen szerelik majd össze, itt csak felhelyezik a sínekre a nap folyamán valamikor. A MÁV munkatársai tegnap már átvágták a síneket, a kapu helye tehát már megvan. A gyűjtőpont közelében több mint 40 csuklós busz sorakozik továbbra is. 10.20: Még mindig vár a vonat A röszkei vasútállomáson tartózkodó húsz vasúti kocsi körülbelül félig van tele. Folyamatosan szállítják ide a határról a migránsokat, és a szerelvény azonnal elindul Vámosszabadiba, amint megtelik. Itt az állomáson önkéntesek, illetve rendőrök látják el élelemmel és ivóvízzel a határsértőket, akik viszonylagos nyugalommal üldögélnek, beszélgetnek, dohányoznak. 10.00: Vonatokkal is szállítják Röszkéről a migránsokat Vonattal szállítják el Röszkéről a migránsokat. Az ENSZ munkatársa szerint Vámosszabadiba viszik őket. A vasútállomáson várakozó, húsz kocsiból álló szerelvény fél tízkor félig volt tele, de folyamatosan érkeztek a buszok a határnál lévő gyűjtőpontról és a két idegenrendészeti előállítóhelyről. A migránsok nyugodtan várják a vonat indulását, noha - derült ki kérdéseikből - nem tudják, mi a szerelvény úti célja. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának helyszínen dolgozó munkatársa szerint a Győrhöz közeli Vámosszabadiban működő táborba szállítják őket. A rendőrök ellenőrizték, minden kocsiban van-e elegendő ivóvíz, az önkéntesek pedig élelmet osztottak a vonaton ülőknek - írja az MTI. 09.55: Magyarkanizsán és Horgoson is elképesztő a nyomás A magyarkanizsai pihenőhelyre csak éjfélig 4400 migráns érkezett, nem maradtak azonban ott, továbbindultak Horgos felé, ahová folyamatosan érkeznek az autóbuszok – jelentette a helyszínről a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) tudósítója. A szerb-magyar határ menti településekre a hét végén naponta hat-nyolcezer migráns érkezett. A Magyar Szó című újvidéki napilap hétfőn a migránsok óriási számával kapcsolatban megjegyezte: „Horgosra naponta jelenleg több migráns érkezik, mint amennyi lakosa van a falunak”. Az 5700 ember lakta településen halad át ugyanis a Magyarországra vezető vasútvonal, az átkelőn pedig egyelőre nincs kapu, a migránsok többsége ott igyekszik átjutni a magyar oldalra. 09.45:Kapura várva Megpróbáltunk információkat szerezni arról, hogy mikor kezdik a vasúti tolókapu építését, hiszen a teljes sajtó erre vár szombat óta. Egyelőre senki sem tud semmit, mindenesetre rengeteg stáb áll készenlétben, de csak a cölöpöket lehet fotózni, illetve mellette a tucatnyi rendőrt és még több gépkarabélyos katonát. 09.30: Bíznak a katonákban A rendőrök elcsípett beszélgetéseiből az derül ki, hogy nagyon fáradtak már, és hatalmas rohamra számítanak, de nagyon bíznak abban, hogy holnaptól csökken majd a nyomás, illetve a honvédség bevetése is sokat jelenthet számukra, hiszen olyan képzett erők jelennek meg a határon, melyek békefenntartói és egyéb feladatkörökben szereztek már tömegoszlatási, válságkezelési tapasztalatokat. 09.15:Elképesztő áradat Elképesztő migránsáradatot tapasztalunk a röszkei gyűjtőpontnál. Az érkezők az önkéntesektől vizet és szendvicset kapnak, majd a rendőrök azonnal buszokra ültetik őket. Rengeteg csuklós busz áll készenlétben, várva a határsértőket, lehet itt akár 40 darab BKK-járat is. 08.30: Hétfőn minden rekord megdőlhet Helyszíni információnk szerint tegnap akár 10 ezren is átléphették a zöldhatárt, a jogi határzár előtti utolsó napon, hétfőn pedig nem kizárt, hogy 20-30 ezer illegális bevándorló özönlik be Röszkénél - hiszen a szerb hatóságoknak érdekükben áll mindenkit "átnyomni" hazánkba még ma éjfél előtt... 08.00: Szinte üres a gyűjtőpont A SZEGEDma.hu munkatársa ismét a röszkei gyűjtőpontnál járt. Azt tapasztalta, hogy a helyet szinte teljesen kiürítették, mindenkit elszállítottak innen buszokkal. A síneken keresztül még mindig érkeznek a bevándorlók csoportjai, ám hamarosan itt is kapu zárja majd le az átjutást. Az érkezőkre folyamatosan buszok várnak a gyűjtőpontnál. A területen közben megjelent a honvédség több katonai terepjáróval. 7.35:5683 határsértőt kaptak el vasárnap A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint vasárnap 5683 illegális bevándorlóval - köztük 931 gyermekkel - intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén. 6.50:Teljes a nyugalom A hirado.hu közlése szerint Röszkére jelenleg is folyamatosan kisebb-nagyobb csoportokban érkeznek a bevándorlók, a gyűjtőponton teljes a nyugalom.

5683 illegális bevándorlót tartóztattak fel az egyenruhások vasárnap Csongrád megye déli részén - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=569684

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 13.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.