Közélet

Deloitte: 66 magyar cég a régió legnagyobbjai között

Deloitte: 66 magyar cég a régió legnagyobbjai között

2015. szeptember 9., szerda
Deloitte: 66 magyar cég a régió legnagyobbjai között

A Deloitte Top 500-as listájára idén 66 - a tavalyinál hárommal több - magyar vállalatnak sikerült felkerülnie, együttesen 89,6 milliárd euró konszolidált árbevétellel. A PKN Orlen megőrizte vezető helyét, azt követi a Mol és a cseh Skoda Auto. és négye először nőtt az árbevétel-növekedésről beszámoló vállalkozások száma.

A listán szereplő magyar cégek közül a legtöbb az energiaszektorból került ki, de a fogyasztói ágazat és az autóipar jelenti a két húzóágazatot. A Mol Magyarország megőrizte második helyét, az OTP Bank az ötödikről a harmadik helyre, az Audi Hungaria Motor pedig az egy évvel ezelőtti 16. helyről a hetedik helyre lépett elő. A közép-európai országok és iparágak nagy része gyorsuló gazdasági növekedést ért el 2014-ben, a gépipari export és a lakossági fogyasztás növekedése emelte a GDP-t. Egyedül az energiaipari vállalatok tapasztaltak jelentős visszaesést. A régiós vezetők bíznak abban, hogy a GDP növekedés egyre inkább megmutatkozik a növekvő árbevételekben is - állapítja meg a Deloitte Közép-európai Top 500 felmérése. A Deloitte idén kilencedik alkalommal állította össze a legnagyobb vállalatok listáját (500 vállalat, 50 bank, és 50 biztosító) 18 közép-európai ország és Ukrajna cégeit vizsgálva. Az idei Top 500 rangsorban szereplő vállalatok összesített árbevétele 682 milliárd euró, amely 1,8 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. A ranglistára kerüléshez szükséges minimális árbevétel 459 millió euró volt, 3,7 százalékkal alacsonyabb, mint az előző évben. Az 500 legnagyobb közép-európai vállalat átlagos éves árbevétel-növekedése 2014-ben nem érte el a régió legnagyobb gazdaságainak szerény GDP növekedését, euróban mérve csak 0,3 százalék volt, ami messze elmarad a 2011-es 9,8 százaléktól, és nem éri el az országok GDP növekedését sem: Magyarország (3,6), Lengyelország (3,4), Románia (2,8), Szlovákia (2), Csehország (2).

Seres Béla

, a Deloitte közép-európai pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere szerint a GDP változásai nagyrészt a Nyugat-Európába irányuló export növekedésének köszönhetőek, amelyet sok esetben az euróval szemben ingadozó helyi valuták ösztönöznek. A legtöbb közép-európai országban növekedett a fizetések nominális és reálértéke is, miközben a fogyasztási cikkek árai csökkentek, így nőtt a vásárlóerő. Ezért Horvátország és Ukrajna kivételével - előbbiben 0,4, utóbbiban megközelítőleg 6,8 százalékkal csökkent a GDP - a régió minden országában megfigyelhető a lakossági fogyasztás növekedése. Seres Béla szerint a régió legnagyobb gazdaságai sokkal stabilabb és fenntarthatóbb helyzetben vannak, mint egy évvel ezelőtt. A közép-európai régió 50 legnagyobb bankjának mérlegfőösszege 2,3 százalékkal nőtt, közülük 33 esetében volt bővülés. A régióban a legnagyobb ismét a PKO Bank Polski, a rangsor tíz legnagyobb bankja közül öt lengyel. Az egyes országok között jelentős eltérés mutatkozik a nyereségesség tekintetében: a tőkearányos jövedelmezőség (ROE) értéke a lengyel bankok esetében átlagosan 10,9, a cseheknél 13,2, míg a románoknál mindössze 3 százalék volt. A régió 50 legnagyobb biztosítójának bruttó biztosítási díjbevétele (GWP) 2014-ben 1,7 százalékkal esett az előző évi 0,8 százalékos csökkenés után, tőkearányos jövedelmezőségük azonban a 2013-as 11,3-ról 14,7 százalékra emelkedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.