Közélet

Jubileumi halléfőző a Sárgán államalapításunk ünnepén

Jubileumi halléfőző a Sárgán államalapításunk ünnepén

2015. augusztus 18., kedd
Jubileumi halléfőző a Sárgán államalapításunk ünnepén
augusztus20_kohari01_gs

Idén is családok és baráti társaságok töltik meg a Sárgát augusztus 20-án, azaz a Tömörkény István Üdülőtársulat egykori szabadstrandját a Maros-torkolattal szemben, ahol immár tizedjére halászléfőző versennyel ünneplik államalapításunkat.

„Ahol a folyók összetartanak – Mi is tartsunk össze!” – ez a mottója a Tisza-parti Szent István Népünnepélynek, a rendezvény évről-évre egyre több családot és baráti társaságot vonz a folyó partjára. A kezdeményezés létjogosultságát és sikerét jelzi, hogy 2009-ben 66 bográcsban főtt a hallé a Sárgán, 2013-ban már több mint 200 résztvevője volt a programnak, tavaly pedig már 234-en neveztek a versenyre, vagyis a

Turi Imr

e mesterszakács elnökletével tevékenykedő zsűri ennyiféle halétket kóstolt végig az augusztus 20-i rendezvényen. A program célja messze túlmutat egy főzőversenyen, ahogy

Kohári Nándor

szervező portálunknak elmondta, már a kezdetektől inkább egy találkozóként tekintenek a rendezvényre, hiszen a részvétel számít, illetve az, hogy mindenki jó hangulatban töltsön el egy tartalmas napot. Igaz, még nem zárult le a jelentkezés a versenyre, de már több mint 150-en regisztráltak, s akadnak olyan társaságok is, akik a jól megszokott helyükön szeretnének idén is főzni. Kohári megjegyezte, sok család és társaság az üdülőjében gyújt a bogrács alá, vagyis a ténylegesen regisztrálóknál jóval többen szoktak csatlakozni a népünnepélyhez. Aki még hezitál, hogy elinduljon-e a rendhagyó főzőversenyen, íme néhány jó tanács Turi Imre mesterszakácstól, aki a tavalyi népünnepélyen azt hangsúlyozta, hogy a hagyományos hallé íze a hagymán, a són és a paprikán múlik, azon kívül semmi nem kell bele. A versenyen egyébként a halászlé színét is külön pontozzák, mellyel kapcsolatban elmondta, sokan elfelejtik, hogy a főzés végén, mielőtt leveszik a lángot egy kanál zsírt kell halászléhez adni, az oldja ki a paprika színét. Természetesen nemcsak halászlével lehet nevezni, külön kategóriában lehet indulni halpaprikással és sült halétkekkel is, minden az alkalmi és profi szakácsok fantáziájára van bízva.

Részletes program:

06.00-09.00:

Horgászverseny felnőtt és ifjúsági kategóriákban.

09.00:

Bográcsos halászléfőző verseny indulása, alapvetően Szeged Tápé, Petőfitelep városrészeinek és az üdülőtelep nyaralóinak részvételével.

12.00:

Szent István napi áldás

Száva Szabolcs

tápéi plébános

12.30:

Jó ebédhez szól a nóta: Ruzsa Sándor Népdalkör és Citerazenekar műsora

13.00:

Maroslelei Népdalkör lép fel

13.30:

Mizsei-Gencel duó

14.15:

Daily Swing Együttes

16.00:

Díjkiosztó Arany, Ezüst és Bronz Bogrács Kupák, nagyszámú különdíj. Műsorvezető és hal-sómen:

Pleskonics András

(Dr. Rock, Plesi) csak magyar zenékkel.

Augusztus 20-án immár tizedjére halászléfőző versennyel ünneplik államalapításunkat a Sárgán.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=560272

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 18.
Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.