Közélet

Újra megnyílt a régi Röszke-Horgos határátkelőhely + FOTÓK

Újra megnyílt a régi Röszke-Horgos határátkelőhely + FOTÓK

2015. július 31., péntek
Újra megnyílt a régi Röszke-Horgos határátkelőhely + FOTÓK
roszke_horgos_hataratkelo39_gs

Újra megnyílt a régi Röszke-Horgos határátkelőhely. Az 5-ös úton található, kétszer kétsávos átkelőt - az autópályáról letiltott járművek és augusztusban az autóbuszok kivételével - a nemzetközi személyforgalom használhatja minden nap 7 és 19 óra között.

Szijjártó Péter

külgazdasági és külügyminiszter a pénteki átadási ünnepségen hangsúlyozta, a magyar-szerb kétoldalú együttműködés soha nem volt olyan jó, mint amilyen manapság. Magyarországnak és Szerbiának közösen kell leküzdenie az olyan, a közép-európai létből fakadó versenyhátrányokat, mint a határok nehéz átjárhatósága, amely gátja a gazdasági fejlődésnek. Ezért a tervek szerint újabb átkelő nyílik majd Kübekházánál és Bácsszentgyörgynél is - mondta a politikus. A miniszter kifejtette, a magyar-szerb határon jelenleg három állandó és a régi röszkeivel együtt négy korlátozott nyitva tartású közúti határátkelőhely működik. A cél az új átkelők kialakítása mellett a jelenleg még korlátozva használható határátlépési pontok nyitva tartásának meghosszabbítása, illetve az, hogy a személygépkocsik a csúcsidőszakon kívül is használhassák az újranyitott röszkei létesítményt - tette hozzá. Szijjártó Péter közölte: Magyarország és Szerbia bővíti azok lehetőségeit, akik törvénytisztelő módon kívánják átlépni a határt, ugyanakkor akadályokat állít azok elé, akik törvénytelenül próbálkoznak ezzel. Ma már több bevándorló jön Európába a nyugat-balkáni útvonalon, mint a Földközi-tengeren keresztül. Az idei évben eddig több mint százezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra, szinte kivétel nélkül Szerbia irányából - mondta a miniszter. Kiemelte, Magyarország kötelessége a határai és egyben az Európai Unió védelme. Ugyanakkor valamennyi uniós tagországot rá kell szorítani arra, hogy a dublini szabályoknak megfelelően járjon el a bevándorlási kérdésekben - szögezte le a miniszter. Szijjártó Péter rámutatott arra, hogy az ideiglenes biztonsági határzár felépítése nem emberi jogi, nem külügyi és különösen nem magyar-szerb kétoldalú kérdés. Szerbia ugyanúgy szenved a bevándorlási nyomástól, mint ahogyan Magyarország - fűzte hozzá. Elmondta: Magyarország októberben az EU, a nyugat-balkáni országok, valamint Törökország kül- és belügyminisztereinek részvételével konferenciát kíván szervezni Budapesten annak érdekében, hogy közös megoldást találjanak a bevándorlási nyomásra. Hozzátette: ezeket a megoldásokat nem az EU-n belül kell keresni, ezért helyes volna, ha a közösség úgy adna fejlesztési támogatásokat harmadik országoknak, hogy azokat a bevándorlási nyomás csökkenését eredményező feltételekhez kötné.

Ivica Dacic

szerb miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter kifejtette, szeretné, ha minél előbb eljönne az az idő, amikor nincs szükség sem határátkelőhelyekre, sem határőrizetre, mert a két ország egyaránt az Európai Unió tagja. Hangsúlyozta, bár Magyarországra Szerbiából érkeznek az illegális bevándorlók, azok szerb területre is az Európai Unión keresztül jutnak el. Szerbia egyedül nem képes megoldani a problémát – mondta Ivica Dacic, aki a helyzet érzékeltetésére elmondta, hogy belügyminisztersége idején, 2008-ban mindössze száz menedékkérelmet adtak be, jelenleg ez a szám mintegy 60 ezer. A szerb miniszterelnök-helyettes közölte, az utóbbi évtizedekben most a legjobbak a szerb-magyar kapcsolatok, amelyekre a kölcsönös bizalom és partnerség jellemző.

Újra megnyílt a régi Röszke-Horgos határátkelőhely - részletekért KLIKK: http://szegedma.hu/?p=556817

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 31.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.