Közélet

Országos pályázatot hirdettek a kuláküldözések dokumentálására

Országos pályázatot hirdettek a kuláküldözések dokumentálására

2015. július 10., péntek
Országos pályázatot hirdettek a kuláküldözések dokumentálására

A kuláküldözést és a téeszesítést átéltek emlékeinek dokumentálására hirdetett országos pályázatot Nagykőrös.

Czira Szabolcs

, a település polgármestere az MTI-nek arról számolt be, hogy középiskolásoktól várnak olyan hiteles riportokat, amelyeket az érintettekkel folytatott beszélgetések alapján készítenek. Ezzel segítik a történészek, levéltárosok kutatásait. Szavai szerint az "utolsó órában vagyunk", hogy akik átélték a történteket, beszámolhassanak emlékeikről. Mint mondta, polgármesterként ma is azt tapasztalja, hogy a 90-95 éves emberek nehezen nyílnak meg a kérdésben, megfélemlítették őket és nem mernek őszintén beszélni. Vannak olyan generációk - folytatta -, akiknek az életét tették tönkre, rásütötték az úgynevezett kulákbélyeget, nem mehettek továbbtanulni vagy dolgozni oda, ahová akartak. A polgármester kitért arra, hogy Nagykőrös kötelességének érzi, hogy segítse a hiteles feltárást. Ezt azzal indokolta, hogy a 4000 listázott Pest megyei kulák közül mintegy ezren a településen éltek, ők építették fel a várost. Az 1950-es évek kuláküldözése, illetve az 1959-1961 közötti kollektivizálás témájában nyújthatók be írásbeli munkák 2016. március 15-ig. A "Félremagyarázott és elhallgatott igazság! Egy aljas kor aljas titkai" mottót viselő pályázat fővédnöke

Kövér László

, az Országgyűlés elnöke és Hódmezővásárhely érintettsége miatt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is mellé állt - mondta Czira Szabolcs.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.