Közélet

Obama segítséget ígért Nigériának a Boko Haram elleni harcban

Obama segítséget ígért Nigériának a Boko Haram elleni harcban

2015. július 21., kedd
Obama segítséget ígért Nigériának a Boko Haram elleni harcban

Segítséget ígért a Boko Haram elnevezésű iszlamista terrorcsoport elleni harcban Muhammadu Buhari nigériai államfőnek hétfőn a washingtoni Fehér Házban Barack Obama amerikai elnök.

Obama

közölte a márciusban megválasztott és nem egészen két hónapja hivatalban lévő

Buharival

, hogy az Egyesült Államok támogatja "nagyon világos programját" a Boko Haram és más szélsőséges szervezetek felszámolására és a korrupció visszaszorítására.

John Earnest

, a Fehér Ház szóvivője szerint a két elnök zárt ajtók mögött a biztonsági együttműködéséről, így a Boko Harammal szembeni fellépésről folytatott megbeszélést az Ovális irodában. Buhari közölte Obamával: Nigéria hálás az országban megtartott szabad választások támogatásáért. A legnépesebb afrikai ország elnöke a nap folyamán találkozott

Joe Biden

amerikai alelnökkel is, aki azt hangoztatta, hogy a szélsőségesek feletti győzelmet nem lehet egyedül katonai eszközökkel kivívni, azt jelentős társadalmi-gazdasági programokkal is alá kell támasztani. Ebben felajánlotta az Egyesült Államok együttműködését. Az amerikai-nigériai kapcsolatokat korábban beárnyékolták az abujai kormánynak és hadseregnek a Boko Harammal szemben elszenvedett kudarcai, egyebek között a militáns csoport által 2014 áprilisában elrabolt több mint 200, zömmel keresztény iskolás lány ügyében megmutatkozott tehetetlensége.

Goodluck Jonathan

akkori elnök felfüggeszttette a nigériai csapatok amerikai kiképzését, mivel Washington nem volt hajlandó harci helikoptereket eladni a kormányának. Az ország régi-új vezetője,

Muhamaddu Buhari

72 éves volt katonai diktátor ígéretet tett a demokratikus normák tiszteletben tartására és hajlandóságot mutatott az ezzel kapcsolatos amerikai aggályok orvoslására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.