Közélet

Nem akadálymentesített a villamos Bem utcai megállója - nem is lesz az

Nem akadálymentesített a villamos Bem utcai megállója - nem is lesz az

2015. július 31., péntek
Nem akadálymentesített a villamos Bem utcai megállója - nem is lesz az
villamos01_gs

A villamos Bem utcai megállója a 2-es villamosvonal többi megállóhelyével ellentétben nem akadálymentesített. Lapunk utánajárt, valóban jogos a kerekesszékesek kritikája, változtatni azonban több okból sem lehetséges.

Olvasónk,

Jónás László

kereste meg problémájával a SZEGEDma hírportált, amelyet a többségi társadalom tagjai észre sem vesznek: a kerekesszékesek számára nem biztonságos leszállni a legújabb villamosvonal Bem utcai megállóhelyén. „Egyedül a Bem utcában nem lehet a villamosról akadálymentesen lehajtani a 2-es vonalán, mivel a PESA villamosok szintje mintegy 15-20 centivel magasabban van, mint a járdáé” – panaszolta lapunknak Jónás László, aki mozgássérültként csak kerekesszékkel tud közlekedni. „Mikor évekkel ezelőtt átadták a 2-es villamos vonalát nagyon örültem, s ki is próbáltam az utazást az új járműveken. Azonban, amikor lehajtottam hazafelé utazva az említett megállóban, egy hatalmasat estem” - mesélte első, nem túlzottan kellemes élményét a jármű elhagyásáról.

villamos02_gs

„Következő nap felhívtam problémámmal az SZKT ügyfélszolgálatát, ahol udvariasan megköszönték a bejelentést” – mondta Jónás László, aki azóta többször is jelezte a veszélyes megállót az illetékeseknek, változtatás azonban az idei felújítás során sem történt. Hangsúlyozta, nem maga miatt aggódik, mert ő megúszta csonttörés nélkül, s az eset óta nagyon óvatosan száll le, hanem az idősekért, akiket komolyabb baj érhet egy ilyen eséssel, s tolókocsijuk sem olyan biztonságos. „Sok kerekesszékesnek mind a négy végtagja bénult, ők még a kezükkel sem tudják felfogni az esést” - hangsúlyozta Jónás. A problémával kapcsolatban megkerestük a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft-t, a projekt kivitelezőjét. „Nem akadálymentes megállóhely, mivel alacsony peronos. Ennek oka az, hogy mikor pótlóbuszok járnak, akkor azok nem tudnának bekanyarodni a vasútállomás irányába, hanem fennakadnának a szegélyen. A közelben - száz méteren belül - az Indóház téren van egy akadálymentes megálló, így nem is terveztek a Bem utcába még egyet. További probléma, hogy ha harminc centiméter magas a peron, akkor a járdát is magasítani kellene, de ez utóbbinál figyelembe kell venni, hogy az ott lévő óvodánál búvóablakok és pince van, így megoldhatatlan feladat” - nyilatkozta lapunknak

Nemes Szilvia

, a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. kommunikációs főmunkatársa. Hozzátette, a SZEGEDma megkeresése után kérték az SZKT-t, hogy külön hívják fel a figyelmet: a Bem utcai megállóhely nem akadálymentesített, használják helyette az Indóház teret.

Óvatosan a Bem utcai villamosmegállóban: nem akadálymentesített, és nem is lesz az! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=556744

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 31.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.