Közélet

Jól dolgoznak a körömpontyok, megfogyatkozott a csípőszúnyoglárvák száma

Jól dolgoznak a körömpontyok, megfogyatkozott a csípőszúnyoglárvák száma

2015. július 20., hétfő
Jól dolgoznak a körömpontyok, megfogyatkozott a csípőszúnyoglárvák száma
szunyoghalo

A Gyálai Holt-Tisza szakasz, a Holt-Maros nádasos részébe, a Szennyvíztisztító mögötti kubikos részbe, a Bencfahát utcai csatornába, a Bánomkerti csatornába és nádasba Dorozsma, Kálmán közbe telepített körömpontyokat a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Az első felmérések szerint a munkahalak jól teljesítenek: alig mérhető csípőszúnyoglárva.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a szegedi Herman Ottó Horgászegyesület beszerzői közreműködésével mintegy öt szúnyogtenyésző területre 60 ezer körömpontyot telepített. Mivel a kubikos részek és csatornák megközelíthetőségét sűrű növényzet akadályozza, ezért biológiai lárvairtószer szórása gyakorlatilag lehetetlen, a halivadékok viszont tökéletes természetes gyérítőmódszernek bizonyultak.

Makrai Lászlótól

, a környezetgazdálkodási cég ügyvezető igazgatójától megtudtuk, azért esett a választás erre a fajra, mert élővízbe csak őshonos faj telepíthető, a vadponty pedig éppen ilyen. A köröm jelző mindössze a méretére utal, a halász és horgász közösség emlegeti ezen a néven. A munkahalak serényen dolgoznak, alig mérhető csípőszúnyoglárva a területek többségében. Attól nem kell tartani, hogy a horgászok miatt megfogyatkozik a halállomány, mivel a vizek egyébként is nehezen megközelíthetőek, a halak pedig csak jövőre akadhatnának horogra.

Jól dolgoznak a körömpontyok, megfogyatkozott a csípőszúnyoglárvák száma.Részletek: http://szegedma.hu/?p=553579

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 20.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.