Közélet

InternetKon - Deutsch: fontos a lehető legszélesebb körben beszélni a konzultációról

InternetKon - Deutsch: fontos a lehető legszélesebb körben beszélni a konzultációról

2015. július 3., péntek
InternetKon - Deutsch: fontos a lehető legszélesebb körben beszélni a konzultációról

Fontos és lényeges beszélgetni a fesztiválokon is az internetkonzultációról - mondta a digitális fejlesztésről szóló nemzeti konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos pénteken Sopronban, miután fiatalokkal beszélgetett a Volt Fesztiválon.

Deutsch Tamás

érdekesnek és tanulságosnak értékelte a beszélgetést, mint fogalmazott: lehet látni, megfelelő helyen az embereket érdekli a közélet. Hozzátette: jól döntött a kormány, amikor az internetről szóló konzultációnál a "nem járt utat választotta" azzal, hogy az interneten lehet kitölteni a húsz kérdésből álló kérdősort. Emlékeztetett: mintegy 15 ezer ember töltötte ki eddig a kérdőívet, és reményét fejezte ki, hogy a hónap végén lejáró határidőig ez a szám meg fog többszöröződni. A fesztiválozók kérdéseire válaszolva emlékeztetett arra is, hogy rossz volt a kormány elképzelése az internetadóról, ezért vonult 40 ezer ember az utcára tavaly októberben, ami után a kormány visszavonta a javaslatot és kezdeményezte a nemzeti konzultációt. Hozzátette: véleménye szerint a tavaly októberi tüntetésben a javaslat rosszallói mellett a politikai elégedetlenség is benne volt. Úgy fogalmazott, hogy a „körültekintés hiánya miatt” jött létre az internetadóról szóló javaslat. Kérdésre válaszolva azt mondta, nem felesleges konzultáció, hozzátéve, hogy véleménye szerint a korábbi javaslatot most is elutasítanák az emberek. A kormány olyan kérdésekben kezdeményez nemzeti konzultációt, párbeszédet, amelyeket fontosnak tart, kíváncsi az állampolgárok véleményére - fejtette ki. Utalt a vasárnapi zárva tartásra is, miután több fesztiválozó azt a kérdést tette fel, hogy abban miért nincs konzultáció. A konzultáció meghozandó döntéseket alapoz meg, meglévő szabályokról nem dönt - fogalmazott. Elmondta, hogy fontos a széleskörű társadalmi párbeszéd, mert a 21. században az internet fejlesztése aktív társadalmi és állami támogatás nélkül nem valósulhat meg. Hogy ezt milyen módon teszi majd meg a kormány, most arról konzultál az emberekkel – tette hozzá. A fesztiválozók a bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultációról is kérdezték Deutsch Tamást, aki válaszában azt mondta, hogy a kérdéssor nem elfogult és nem manipulatív.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.