Közélet

Férgek, baktériumok, madárürülék – Ezért se fürdőzzön szökőkútban!

Férgek, baktériumok, madárürülék – Ezért se fürdőzzön szökőkútban!

2015. július 6., hétfő
Férgek, baktériumok, madárürülék – Ezért se fürdőzzön szökőkútban!
kanikula06_gs

A tikkasztó hőségben sokan irigykedve nézik a szökőkutakban pancsoló gyerekeket, ám a hűsítő megmártózás komoly egészségügyi kockázatokat rejt.

Széchenyi és Dugonics tér, Móra-park – Szeged három közkedvelt helyszíne, ahol a szökőkutakban rendre megmártóznak a hőség elől menekülők.

Bosnyákovits Tünde

, a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője elmondta, a közterületeken kialakított szökőkutak célja egyrészt az emberek lenyűgözése, másrészt nagy melegben egy kis enyhülés biztosítása a közvetlen környezetében, nem javasolt azonban fürdési célra és ivásra használni vizüket. Igaz, a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya és a járási hivatalok népegészségügyi osztályai csak az engedéllyel rendelkező közfürdőben üzemelő fürdőmedencék vízminőségét vizsgálja, a közterületen lévő szökőkutakat nem ellenőrzik, a hatóság több közegészségügyi kockázatra is felhívta a figyelmet. Ezeket általában vezetékes ivóvízzel töltik fel, azonban a medencékben a vízcsere nem rendszeres, a szökőkutak takarítása és esetleges fertőtlenítése is eltérő gyakoriságú. Ezekben a kis mélységű medencékben lévő aránylag kevés víz a nagy melegben felmelegszik, a magasabb hőfokú vízben pedig a kórokozók szaporodása gyorsabb. Bosnyákovits Tünde kérdésünkre elmondta, a szökőkút vizébe számos szennyezőanyag, állati ürülék, szemét és cigarettacsikk is kerülhet, és az ezekben lévő, illetve ezek közvetítésével a vízbe kerülő kórokozók esetlegesen veszélyeztethetik a fürdőzők egészségét, vagyis akár súlyos betegséget is kaphat az, aki szökőkútban hűti le magát a kánikulában.

Láz, hányás, hasmenés, vagy akár atípusos tüdőgyulladás

Mivel a hatóság nem vizsgálja a köztéri szökőkutak vizét, az abban lévő kórokozók köre sem ismert pontosan, de mivel sokféle szennyeződés juthat vizükbe, igencsak változatos képt mutathat. A kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője példaként a legionella baktériumot és az enterális betegségeket okozó baktériumokat, valamint a férgeket emelte ki. A legionella egy vízkedvelő baktérium, gyakorlatilag mindenhol előfordul, ahol pangó víz van. A betegség az esetek döntő többségében enyhe lefolyású, amely lázzal, fejfájással és végtagfájdalommal jár, és többnyire spontán rendeződik. Súlyosabb esetben az atípusos tüdőgyulladás mellé hasmenés is társul, aluszékonyság és száraz köhögés gyötri a beteget. Az enterális kórokozók is jelen vannak a környezetünkben, a medencevízbe többféle közvetítő elemmel kerülhetnek, például a szennyezett talajjal vagy madarak ürülékével. Lenyelve jut a bélrendszerbe és kiváltja a hányásos, hasmenéses tüneteket. Amennyiben szembe kerül a szennyezett víz, akár kötőhártya-gyulladás is kialakulhat.

csobogo04_gs

Bosnyákovits Tünde arra is felhívta a figyelmet, hogy többnyire gyerekek mártóznak meg a szökőkutak medencéjében, de érdemes tudni, hogy ők fogékonyabbak a fertőzésekre, mint a felnőttek. A szakember kitért arra is, hogy nemcsak betegséget szedhetünk össze a szökőkutakban pancsolva, hanem balesetveszélyes is lehet ez a fürdőzés, a medencék kiképzése, az abban lévő kiálló tárgyak és vezetékek súlyos sérülések veszélyeit is magukban rejtik. Annak, aki mégis úgy dönt, hogy egy köztéri szökőkútban hűsöl a tikkasztó kánikulában, azt tanácsolja a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője, hogy ha valamilyen betegség tünetét észleli, azonnal forduljon orvoshoz.

Nem javasolt a szökőkutakban pancsolni, számos kórokozó tanyázhat vizükben.http://szegedma.hu/?p=551902

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 6.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.