Közélet

Erdei fülesbagoly az ablak alatt Szegeden

Erdei fülesbagoly az ablak alatt Szegeden

2015. július 14., kedd
Erdei fülesbagoly az ablak alatt Szegeden
SZS20150707_erdei_fulesbagoly_fioka_001

Már nem csak telelőhelyként szolgálnak a Kemes utcai fák az erdei fülesbaglyok számára, a költési időszakban is szívesen választják a panelokkal körülvett, védett területet.

Lassan tíz éve, hogy az ötemeletes panelházak övezte parkos területre különleges szomszédok költöztek. A Kemes utcai lakók már meg sem lepődnek, hogy telente a környező fákról baglyok kísérik minden lépésüket, hozzászoktak a ragadozó madarak közelségéhez. Egyre gyakrabban fordul elő azonban, hogy a nyári éjszaka is megtelik jellegzetes erdei hangokkal. A napokban vékony, sivító hangról számolt be egyik olvasónk, aki a Máltai Rekreációs- és Sportpark melletti panelházban él. Kiderült, ablakától nem messze eteti nem is olyan kicsiny fiókáját egy erdei fülesbagoly-mama; a kicsi éles, az egész területet betöltő hangjával sürgeti a vacsorát szervírozó mamáját. "Mivel az erdei fülesbaglyoknak nincs természetes ellenségük, a panelok közé húzódnak be költeni" - mondta érdeklődésünkre

Tokody Béla

, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei titkára. Táplálékból is találnak bőven a területen, a főként mezei pockokból és egerekből álló étlapjukról utóbbihoz könnyűszerrel hozzájuthatnak a városban. Az erdei fülesbagolyról készült fotónkat megmutattuk az MME Csongrád megyei titkárának is, aki arról tájékoztatott, tollazata alapján egy pótköltésből felcseperedett madárról van szó, s bár repülni még nem tud, az ágakon ügyesen ellavírozik. Még néhány hét és teljes tollazatával együtt megkapja "fülecskéit" is.

Ha nem tudod honnan ered a környéket betöltő sivító hang, kattints IDE: http://szegedma.hu/?p=553195

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 13.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.