Közélet

Büntetés helyett együttműködésre törekszik a fogyasztóvédelmi hatóság

Büntetés helyett együttműködésre törekszik a fogyasztóvédelmi hatóság

2015. július 16., csütörtök
Büntetés helyett együttműködésre törekszik a fogyasztóvédelmi hatóság

Nem inzultálni, hanem konzultálni, ez a mottója a fogyasztóvédelmi hatóságnak, amely büntető hatóság helyett "barátságos hatóság" kíván lenni - mondta Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Szombathelyen, sajtótájékoztatón.

A hatóság konzultációs készségét jelzi szavai szerint az is, hogy munkatársaik a kis- és középvállalkozások fogyasztóvédelmi ellenőrzése során nem szabhatnak ki bírságot, ugyanakkor felhívják a figyelmet a hiányosságokra és a jogszabályok szerinti helyreállítás kötelezettségére.

Koszorús László

, aki a helyi iparkamara mellett működő megyei békéltető testület tagjaival találkozott, hangsúlyozta: a békéltető testületek olyan konzultatív fórumok, amelyek vitás esetekben a felek közötti megegyezést segítik, tevékenységükkel pedig a kisebb perértékű ügyekben jelentősen tehermentesíthetik a bíróságokat. A helyettes államtitkár a fogyasztóvédelem tevékenységéről szólva elmondta: idén a nők és a gyerekek világát célozták meg, laboratóriumi elemzésekkel alátámasztott ellenőrzéseik kiterjedtek többek között a pelenkára, az etetőszékre, gyermekbiciklikre és a szén-monoxid-érzékelőkre is. Idén januárban 1,2 milliárd forint uniós támogatást nyert a fogyasztóvédelmi hatóság a fogyasztói tudatosság növelésére, amelyre nagy szükség van, hiszen szavai szerint a hatósághoz beérkező évi százezer fogyasztóvédelmi panasz negyven százaléka fogyasztói tudatlanságból fakad. Hozzáfűzte azt is: tapasztalható némi javulás, tavalyhoz képest eddig 2 százalékkal csökkent az idegenforgalmi szezonban beérkezett fogyasztói panaszok száma, ami jelzi, hogy sok vállalkozás vált fogyasztóbarátabbá. Koszorús László a fogyasztóvédelmi törvény módosításáról szólva elmondta: a jogszabály megerősítette a fogyasztóvédelmi rendszer egyik fontos elemét, a békéltető testületeket. Szavai szerint kevesen tudják, hogy az uniós csatlakozásunk óta a fogyasztóvédelmi hatóság nem járhat el közvetlenül a vállalkozó és az ügyfél közötti vitákban, ebben a békéltető testületeknek lehet szerepük. Ismertette: a jogszabályváltozás szerint a jövőben a vállalkozónak kötelessége lesz megjelenni a békéltető testület ülésén, ha ezt nem teszi, kis- és középvállalkozások esetében az illetékes kormányhivatalok által kiszabott bírság 15 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedhet, multinacionális nagyvállalatok esetében pedig a bírság összege akár elérheti a cég éves árbevételének akár öt százalékát is. Hozzátette: a jogszabály szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben és hatvan nap múlva lép hatályba. Az államtitkár arról is beszélt, hogy Vas megyéből az országos átlagnál kevesebb fogyasztóvédelmi panasz érkezik, tavaly összesen 222 esetben kellett a megyében békéltető testületi eljárást indítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.