Közélet

Bartha László a Virág teraszáról: előbb a városkép, azután az üzleti érdek! +FOTÓK

Bartha László a Virág teraszáról: előbb a városkép, azután az üzleti érdek! +FOTÓK

2015. július 14., kedd
Bartha László a Virág teraszáról: előbb a városkép, azután az üzleti érdek! +FOTÓK
klauzal_ter02_gs

A volt polgármester szerint a Virág új terasza tönkreteszi a Klauzál tér hangulatát. Úgy véli, kisebb ernyőkkel, szökőkúttal szebb lenne a tér Kossuth-szobor mögötti fele, s nem is takarná ki az épületeket.

Korábban megírtuk

, sikeres volt a Kis és Nagy Virág harmadik pályáztatása, az A Capella tulajdonosa vette át a patinás helyeket. Ehhez kapcsolódóan kezdődött meg a Klauzál tér Kossuth-szobor és Kelemen László utca közötti részen a

Dusha Béla

által

„méretes lakodalmas sátornak"

nevezett terasz felhúzása. A terasz ideiglenes engedélyt kapott, szeptember 30-ig maradhat kint. Megkérdeztük

Bartha Lászlót

, Szeged volt polgármesterét, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnökét, mit gondol az építményről. „Nyaralásból hazatérésem után üzenetek vártak a Facebookon, az említett terasz ügyében. Ezt követően néztem meg Dusha Béla fotóit is, s amit láttam, az nem tetszett” – mondta Bartha László, aki ezután úgy döntött, hogy saját szemével tekinti meg a Klauzál téren uralkodó állapotokat. „Elmentem, s hét darab, mintegy öt-hat méter magas oszlopot láttam a téren” – mondta Bartha László a felépítés előtti állapotokról. „Azt mondják róla, hogy nem takar, de megnéztem minden irányból a kinyitás után – nem látszottak a Klauzál tér házai” – magyarázta az egyesület elnöke, aki szerint az önmagukban nem problémás körülötte lévő kisebb ernyők csak rontottak a helyzeten, azok kinyitásával már semmi fog látszani a térből a Victor Hugo utca irányából. Úgy gondolja, bizonyosan a jó szándék vezette a felépítőket a minél több árnyék biztosítása céljából, de ilyen formában nem szép az ideiglenes építmény, magának a Klauzál térnek a hangulatát is rontja.

klauzal_ter05_gs

„Az engedélyezés bonyolult kérdés, ugyanis a polgármesteri hivatal a Szegedi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályra mutogat, de a felelősség így is felmerül, jobban körbe kellett volna járni ezt a kérdést, akkor is, ha vélelmezem, hogy a hatósági előírásoknak megfelel. Laikus, városszerető polgárként úgy gondolom, biztos lett volna más megoldás is. Nem kellene, hogy megelőzze a városképet a minél több termék eladásának lehetősége” – vélekedett a volt polgármester. „Nyilvánvaló, hogy a városlakók többségének ez a « monstrum » nem tetszik, pedig ők örülnek a cukrászda újranyitásának. 2001-ben mi sem úgy terveztük, hogy a térnek ez a része sivár lesz” – mondta Bartha, aki kiemelte, tizenöt évvel ezelőtt is teraszt szerettek volna ide, de nem ilyen módon, hanem hagyományosan, kisebb ernyőkkel, azok maximális méretét megszabva. Nem érti, miért nem tettek oda egy olyan műtárgyat – például egy szökőkutat, csobogót -, ami egész évben a tér szépségét emeli. „Úgy gondolom, ugyanazok a folyamatok érezhetőek, mint a Sallay papucs esetében, vannak értékeink, de azokat nem mentjük meg, valami másért feláldozzuk. Van egy Európa által adott díjunk, de ennek megőrzése helyett az a legfontosabb, hogy nyisson ki újra a cukrászda, s mindegy, hogyan történik meg mindez” – vélekedett arról az egyesület elnöke, hogyan kezeli a városvezetés Szeged múltbeli és jelenlegi értékeit.

Cikksorozatunkat folytatjuk!

Bartha László szerint a Virág új terasza tönkreteszi a Klauzál tér hangulatát. Úgy véli, kisebb ernyőkkel, szökőkúttal szebb lenne a tér Kossuth-szobor mögötti fele - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=553292

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 13.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.