Közélet

A magyarok befogadóak, de az illegális határátlépést elutasítják - a Nézőpont elemzője a migrációról

A magyarok befogadóak, de az illegális határátlépést elutasítják - a Nézőpont elemzője a migrációról

2015. július 6., hétfő
A magyarok befogadóak, de az illegális határátlépést elutasítják - a Nézőpont elemzője a migrációról
Illegális bevándorlás - A debreceni menekülttábor

Az illegális bevándorlás témája hosszú ideje határozza meg a magyar közéletet, a politikai szereplők különböző értelmezésekkel és válaszokkal reagálnak az eseményekre. A migrációról és annak a a közvéleményre és politikára kifejtett hatásáról kérdeztük Gömbicz Nándort, a Nézőpont Intézet vezető elemzőjét.

- Milyen szinten jelentenek jelenleg társadalmi problémát az illegális bevándorlók?

- Az illegális bevándorlás egész Európát komoly kihívás elé állítja. Magyarországra különösen nagy nyomás nehezedik, elég, ha csak a menedékkérők számából indulunk ki: 2012-ben 2157 menedékjogi kérelmet nyújtottak be, 2013-ban 18 900-at, tavaly összesen 42 777-et, idén pedig már közel 70 ezren érkeztek az országba, javarészt illegálisan, a szerb-magyar zöldhatáron keresztül. Az év végére várhatóan a 100 ezret is bőven meghaladja a menedékkérők száma, akik közül sokan gazdasági bevándorlók, azaz csak a jobb megélhetés reményében igyekeznek Európa felé. Csak összehasonlításképpen: további intézkedések nélkül az év végére annyi bevándorló érkezne Magyarországra, mint tavaly a 60 milliós Olaszországba! Az illegális bevándorlók jelenleg mindenekelőtt a közbiztonságra jelentik a legnagyobb veszélyt: zömmel eleve törvénytelenül, embercsempészek segítségével lépnek az ország területére, így a magyar hatóságok nem tudják ellenőrizni a bevándorlók személyazonosságát. Mindez jelentős biztonsági kockázatokkal jár, és főleg a bevándorlási útvonalak közelében fekvő települések lakosai érintettek, de a menekülttáborok közelében élők is fokozott veszélynek vannak kitéve. Mindemellett az illegális bevándorlás a szociális ellátórendszert, a rendvédelmi szerveket és a költségvetést is jelentősen terheli, s mára Magyarország a teherbíró képessége határához érkezett. A Fidesz-KDNP erre az Európai Unió figyelmét is fel kívánta hívni, s részben a magyar kormány diplomáciai sikerének tekinthető, hogy az európai politikai elit kezdi felismerni, hogy - már lakosságarányosan és időarányosan is - a balkáni bevándorlási útvonalon érkezik a legtöbb illegális határátlépő az EU-ba. Mindezt

Dimitrisz Avramopulosz

, az Európai Bizottság migrációért felelős biztosának budapesti látogatása is alátámasztja, aki a magyar érintettség hangsúlyozása mellett további anyagi támogatásra és szakemberek küldésére tett ígéretet.

- Mennyire lesz hatékony a kerítés a szerb határnál? Milyen más lehetőség merülhet fel a probléma kezelésére?

- Fontos kiemelni, hogy a magyar kormány az illegális határátlépőkkel és a gazdasági bevándorlókkal szemben kíván fellépni. A kizárólag a jobb megélhetés reményében érkezőkkel ellentétben a ténylegesen üldözött menekültek - amennyiben közvetlenül nem biztonságos országból érkeznek - továbbra is menedékjogot, s egyben védelmet kaphatnak. A szerb-magyar határra tervezett kerítés az illegális határátlépés megfékezésének céljából épül, és a hatékonyságát a határőrizet megerősítésével is növelheti a kormány. A kerítés csak az úgynevezett zöldhatárra épül, így aki a szabályokat betartva kívánja átlépni az országhatárt, az a határátkelőhelyeken ezt továbbra is megteheti. Már csak ezért sem helytálló a baloldali ellenzék kommunikációja, mely a szocialista rendszerben felhúzott „vasfüggöny”-nyel kíván párhuzamot vonni.

drotkerites

A fizikai határzár tehát egy jogellenes cselekmény megfékezése érdekében épül, s ilyen megoldással más európai uniós tagállam is élt már korábban, elég, ha csak a bolgár-török fizikai határzárra gondolunk. A kerítés hatékonyságát egyelőre nem lehet megítélni, de valószínűleg jelentősen korlátozza majd az illegális határátlépést. Bulgáriában például, a kerítéssel lezárt szakaszon, egy év alatt a hetedére csökkent az illegális határátlépések száma. Csongrád-megyei példát említve, a fizikai határzárnak köszönhetően vélhetően megszűnik majd az Ásotthalomnál tapasztalható tömeges határátlépés, és a jövőben a június végi szegedi razziához hasonló intézkedésekre sem kényszerül majd a rendőrség, amikor is több száz határsértőt fogtak el a város területén.

- Hogyan viszonyul az ország lakossága a bevándorló-kérdéshez, magukhoz a bevándorlókhoz? Mekkora a támogatottsága a kerítésépítés ötletének?

- A Nézőpont Intézet kutatása szerint a lakosság háromnegyede problémának tartja az illegális bevándorlást. Még a baloldali pártok szimpatizánsainak 60 százaléka is így gondolkodik, már csak ezért is érthetetlen a baloldali pártok bevándorlással kapcsolatos politikája, mely jellemzően kicsinyíti a kérdésből eredő probléma súlyát. A kutatás alapján a magyarok összességében befogadóak: a határon túli magyarokat, az üldözötteket, valamint az egyéb, legális úton érkezőket a megkérdezettek több mint fele befogadná. A megélhetési bevándorlást és az illegális határátlépést viszont döntő mértékben elutasítják - 57, illetve 73 százalékban. Az illegális bevándorlást a lakosság többsége pártszimpátiától függetlenül elutasítja, a cél tekintetében tehát találkozik a választópolgárok és a kormány véleménye. A kerítés ugyanakkor már eszközvitát jelent, mi a kutatásunkban elsősorban a kormányzati célok megítélésére voltunk kíváncsiak. Mindenképpen hangsúlyozandó ugyanakkor, hogy Magyarország jelen esetben kétféleképpen enyhítheti a migrációs nyomást: az illegális határátlépés visszaszorítása érdekében a lehető legszigorúbban - akár kerítés építésével is - védi Magyarország és a schengeni övezet határait, valamint a menekültügyi eljárások felgyorsításával minél előbb kiszűri, hogy kik tartoznak a tényleges üldözöttek, és kik a gazdasági bevándorlók közé. A migrációból fakadó problémák átfogó kezelése viszont csak összeurópai szinten lehetséges.

menekulttabor26_gs

- A kormány kommunikációja a kérdést illetően mennyire befolyásolta a népszerűségét a lakosság körében?

- A Fidesz-KDNP a tapolcai időközi országgyűlési képviselő választáson elszenvedett szoros vereség után rendezte sorait, és sikeresen visszavette a politikai napirend feletti irányítást. Mindehhez az illegális határátlépés és a gazdasági bevándorlás fókuszba állítása is jelentősen hozzájárult, a nemzeti konzultáció és a plakátkampány kétségkívül ilyen célt is szolgált. A politikai napirend irányítására való törekvés ugyanakkor korántsem ördögtől való dolog, a kormánypártok és az ellenzéki erők is folyamatosan arra törekednek, hogy a nekik kedvező témák uralják a közvéleményt. Aki megnyeri ezt a versenyt, komoly lépéselőnybe kerülhet a politikai riválisaival szemben, s mindez a jövőbeni választások eredményére is kihatással lehet. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy Európa és Magyarország egy modern kori népvándorlással áll szemben, így a Fidesz-KDNP egy létező problémára hívja fel a figyelmet. A politikai napirend irányítására tett kísérletek pedig akkor a legsikeresebbek, ha valós társadalmi kérdésekre irányulnak.

- Milyen társadalmi feszültségekhez vezethet az illegális határátlépők számának további növekedése?

- Komoly társadalmi feszültségekhez vezethet az illegális határátlépők számának további növekedése, a közbiztonságon túl egészségügyi és kulturális különbségekből fakadó problémák is jelentkezhetnek, a szociális ellátórendszerre, a rendvédelmi szervekre és a költségvetésre gyakorolt hatásáról már nem is beszélve.

- A bevándorlás tekintetében hogyan értékelhető a szerb-magyar kormányülés?

- A szerb és a magyar kormány együttes ülésén természetesen a bevándorlás és az illegális határátlépés kérdése is napirendre került. A szerb kormány már korábban bejelentette, hogy nem örül a szerb-magyar határra tervezett kerítésnek, a csúcstalálkozó után azonban kijelenthetjük, hogy a fizikai határzár nem okoz komoly törést a két ország viszonyrendszerében, s ez komoly diplomáciai sikerként értékelhető. Mindezt a szerb és a magyar kormány nyitottsága egyaránt előfeltételezte: Szerbia megérti, hogy Magyarország minden törvényes eszközzel meg kívánja védeni határait, az Orbán-kormány pedig szem előtt tartja, hogy Szerbiát - Magyarországhoz hasonlóan - súlyosan érinti a bevándorlás és az illegális határátlépés kérdése. Magyarország ennek értelmében Szerbiának is segítséget kíván nyújtani a migrációs nyomás enyhítésében: a jövőben magyar rendőrök is részt vesznek a szerb-macedón határ védelmében, a héten a szerb, az osztrák és a magyar belügyminiszter együttműködési megállapodást írt alá a rendkívüli migrációs nyomás megfékezése érdekében, valamint Magyarország továbbra is támogatja Szerbia európai uniós csatlakozását.

A Nézőpont elemzőjét kérdeztük az illegális bevándorlásról.http://szegedma.hu/?p=551497

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 6.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.