Közélet

A gyermekek biztonságára hívta fel a figyelmet a Nemzeti Közlekedési Hatóság

A gyermekek biztonságára hívta fel a figyelmet a Nemzeti Közlekedési Hatóság

2015. július 15., szerda
A gyermekek biztonságára hívta fel a figyelmet a Nemzeti Közlekedési Hatóság
autoellenorzes

A gyermekeket sokkal súlyosabb sérülések érhetik egy esetleges autóbaleset során, mint a felnőtteket. Azonban egy megfelelően kiválasztott, beszerelt és használt gyermekbiztonsági rendszerrel sokat tehetünk biztonságuk érdekében - többek között ez az üzenete az akciónak, melyet országosan, egységesen egy időpontban hajtottak végre a hatóságok július 6-10. között. Az akció másik fő célja a fékproblémák ellenőrzése és kiszűrése. 132 vizsgált jármű, és 81 ellenőrzött gyermekülés teljesített sikerrel az ellenőrzéseken Csongrád Megyében.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság kezdeményezésére az akció ideje alatt mobil vizsgálóállomásokon fékfolyadék-, fékbetét- és fékállapot-ellenőrzés történt, valamint vizsgálták a biztonsági gyermekülések és a biztonsági berendezések megfelelőségét, helyes használatát is. Az országos szintű ellenőrzés alapvető célja a közúti balesetek számának csökkentése, a balesetek megelőzése, a szabálytalanságok minél hatékonyabb feltárása. Az akció időtartama alatt Csongrád megyében összesen 142 járművet ellenőriztek a közlekedési osztály, a fogyasztóvédelmi osztály munkatársai együttműködve a rendőrhatósággal. Biztonsági öv, gyermekülések állapota, fékproblémák, és légzsákok voltak az ellenőrzési akció fókuszában. Mindezek mellett a műszaki, üzemeltetési feltételeket is vizsgálták a mobil műszaki állomáson. Az akció során 10 jármű vonatkozásában került sor szabálytalanság észlelésére, illetve a szükséges további intézkedések megtételének megállapítására. Jellemző hiányosságok: · világítóberendezés engedély nélküli átalakítása · világítóberendezés nem megfelelő működése · üzemi fék, rögzítő fék nem megfelelő · vezető ülés biztonsági öv-rögzítési pont kiszakadva · futómű bekötési pontnál erősen korrodált · Az (LPG) kettős üzemhez előírt címkék hiányoztak. Öt helyszínen összesen 61 gyermekülés típusból 90 darabot vizsgáltak meg munkatársaink, melyek közül 6 típusnál (összesen 8 db) került kifogásolásra. Jellemző volt a feliratozás hiányossága, a nem egyértelmű típusazonosíthatóság, valamint a gyártó szerepeltetésének hiánya. Az ellenőrzésben részt vevő hatóságok felhívták a figyelmet a fékfolyadékok cseréjének és a fékberendezések rendszeres karbantartásának szükségességére, a fékhiba miatt bekövetkező incidensekre, továbbá a biztonsági öv állapotának és a nem megfelelő biztonsági gyerekülés használatának a közlekedésbiztonságra gyakorolt hatásaira.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.